Florin Jinga
8358 vizualizări 6 nov 2018

„Încă o bătaie de joc la adresa României, în acest an al Centenarului Marii Uniri! Teatrul Naţional din Târgu-Mureş anunţă punerea în scenă a piesei dramaturgice „Mihai Viteazul", de Szekely Csaba. Pe afişul de promovare a spectacolului, afişat pe panotajul oficial de la intrarea în Palatul Culturii, putem ”admira" o Românie conturată ca o bucată de carne însângerată, o fleică numai bună de pus, probabil, pe grătarul încins al iredentismului”, afirmă Marius Paşcan.

Paşcan mai spune că ”exprimările şi expresiile artistice sunt libere, însă trebuie întemeiate pe ponderaţie şi bun simţ, pentru că propria libertate de exprimare ţine până la graniţa exprimării celuilalt, iar limita trebuie să fie întotdeauna bazată pe respectul reciproc”.

”Mă întreb, oare de ce cofinanţează Primăria municipiului Târgu-Mureş o asemenea batjocură, apărând cinic pe acest afiş calomnios la adresa României?! Solicit de urgenţă retragerea respectivului afiş insultător!”, a adăugat deputatul.

Teatrul 3G din Târgu-Mureş, văzând cât de mediatizată a devenit controversa, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Datorită discuţiilor iscate de afişul spectacolului „Mihai Viteazul”, vă provocăm la un concurs de critică. Premiul este o invitaţie pentru 2 persoane la reprezentaţia din 9 noiembrie şi un afiş mărime A2 al spectacolului „Mihai Viteazul”. Pentru a participa vă rugăm să ne scrieţi într-un comentariu ce consideraţi că semnifică imaginea de pe afişul spectacolului. Răspunsul care va avea cele mai multe like-uri joi, 8 noiembrie, ora 21.00 va fi declarat câştigător. Se vor lua în calcul şi răspunsurile celor cărora le displace afişul, cu condiţia să nu conţină insulte sau injurii. Vă rugăm să postaţi comentariile la postarea originală de pe pagina Teatru 3G Színház”.

Un utilizator a comentat la postare: „Imaginea semnifică momentul unic din istoria noastră: fix înainte să ne prăjim cu toţii”.

Un altul a spus că: „E revoltător că din nou toată grăsimea e concentrată spre Bucureşti, Teleorman şi restul sudiştilor. Ardealul rămâne doar cu nişte boia şi piper”.

Foto: Teatru 3G Szinhaz/ Facebook

Citește și: