Mircea Olteanu
675 vizualizări 12 iun 2019

„Marea Neagră nu este un lac rusesc, nu este lacul nimănui, este o extensie a Oceanului Atlantic", a afirmat generalul (r) Hodges.

„Când te uiti la lume dintr-o perspectivă puţin diferită, din nordul lumii, observăm că Marea Neagră este pe unde Rusia se conectează cu restul lumii, este pe unde Rusia îşi proiectează puterea în restul lumii (...), este singurul loc unde Rusia îşi poate proiecta puterea maritimă pentru interesele sale strategice în estul Mării Mediterane, Africa de Nord şi Siria", a explicat Hodges, adăugând că „este dreptul suveran al Rusiei să-şi proiecteze puterea, este o ţară riverană la Marea Neagră, ar trebui să poată face acest lucru, însă este vorba de cum fac acest lucru şi care este impactul asupra noastră, a aliaţilor NATO, cum ar fi România şi Bulgaria. Şi din acest motiv, Turcia este atât de importantă (...) este esenţial să menţinem Turcia în alianţă".

După anexarea regiunii Crimeea de către Moscova şi invazia rusă în Georgia, „alianţa (NATO) a realizat puţin mai lent că Marea Neagră este la fel de importantă, chiar mai importantă ca Marea Baltică", a mai spus generalul american.

Citește și: