773 vizualizări 7 nov 2005
Politistii brasoveni incearca in disperare sa dea de urma unui infractor pe nume Orban Iuliu Florinel, 31 ani, "volatilizat" dupa ce, in nici doua luni de zile, la inceputul acestui an, acesta a tepuit, cu cecuri si bilete la ordin fara acoperire, nu mai putin de 18 firme din Brasov si din tara, totalul prejudiciilor ridicandu-se la peste 7,4 miliarde lei. Individul fusese eliberat conditionat din puscarie in septembrie anul trecut, cu o "coada" de opt luni din pedeapsa de 5 ani, data de Tribunalul Cluj tot pentru inselaciune.

Cateva luni mai tarziu, in ianuarie a.c., el a cumparat de la un pesedist "de baza" de sub Tampa, Mihai Ghirda, fost, pana nu demult, seful organizatiei de tineret a PSD Brasov, una din firmele acestuia, Manurom Medica SRL, devenita brusc nerentabila dupa ce vreme de aproape patru ani fusese abonata la exclusivitatea furnizarii de materiale sanitare mai multor spitale brasovene, incepand cu Spitalul Judetean. "Dom`le, eu n-am nici o treaba cu el si cu tepele lui, eu i-am vandut firma cu acte-n regula si atat. Habar n-aveam cine este, stiu ca mi-a aratat si un certificat de onorabilitate fiscala de la Administratia Financiara, da` nu mai tin minte cum l-am cunoscut", a incercat sa ne convinga pesedistul Ghirda. La scurta vreme dupa preluarea sereleului - despre a carui schimbare de proprietar nu aflase aproape nimeni - infractorul s-a pornit sa cumpere en-gros tot felul de bunuri, de la busteni si cherestea pana la hartie tipografica si materiale de constructie, "achitate" cu cecurile si biletele la ordin fara acoperire si vandute apoi imediat sub pret, dar cu banii jos, unor negustori amatori de chilipiruri. Dupa ce, prin aprilie a.c., plangerile pagubitilor au inceput sa curga la politie, oamenii legii au reusit sa recupereze marfuri de circa 1,1 miliarde lei, descoperite intr-un depozit al Manurom Medica, inchiriat de ex-patronul Ghirda, desi acesta sustinuse sus si tare ca sereleul vandut infractorului nu avea asa ceva! Intre timp insa, profitand de faptul ca era cercetat in libertate, Orban a disparut de la domiciliu, lucru care se pare insa ca nu i-a deranjat din cale-afara pe politisti si procurori, dovada ca acestia l-au dat in urmarire generala abia acum.

"Graba" mai mult decat inutila, caci, potrivit chiar unor surse politienesti, excrocul a "taiat-o" de mult peste granita, folosindu-se, se pare, de un pasaport eliberat pe alt nume! In urma lui a mai ramas la dispozitia anchetatorilor doar un complice de-al sau, pe nume Onea Claudiu, dar pana in prezent nici acesta nu a prea fost "stresat" de oamenii legii, lucru valabil si pentru pesedistul Ghirda, ocolit si el de curiozitatea politistilor si procurorilor. (Adrian Popescu)

Citește și: