Gandul.info
Ionut Jifcu
252 vizualizări 28 sep 2017

La un calcul simplu, un medic are în grijă aproape 1.700 de elevi. În mediul rural situaţia este şi mai grea, singurul cabinet fiind în comuna Osica de Sus, iar în rest asistenţa medicală este asigurată de către medicii de familie, potrivit datelor remise Mediafax de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt.

Lipsa medicilor este resimţită şi în unităţile de învăţământ, unde elevii care acuză diferite probleme ivite în timpul programului şcolar nu pot fi evaluaţi de către doctori.

La nivelul judeţului, în mediul urban funcţionează doar 43 de cabinete medicale şcolare, dintre care 13 în grădiniţe şi 30 în şcoli şi licee. Totodată, opt cabinete stomatologice îşi desfăşoară activitatea în şcoli şi licee.

În cele 43 de cabinete medicale şcolare sunt încadraţi 20 de medici şcolari, 102 asistente medicale şcolare, nouă medici stomatologi şi nouă asistente de stomatologie.

Practic, personalul medical deserveşte un număr de 33.581 de preşcolari şi elevi, cuprinşi în 70 grădiniţe şi 56 de şcoli şi licee. La un calcul simplu, celor 20 de medici le revin câte 1.700 de elevi.

În mediul rural, singurul cabinet medical şcolar există la Osica de Sus, aici fiind încadraţi un medic şi două asistente medicale, deservind aproximativ opt sute de preşcolari şi şcolari.

Specialiştii DSP Olt au precizat că pentru celelalte localităţi din mediul rural asistenţa medicală se asigură de către medicii de familie.

„Pentru celelalte localităţi din mediul rural, asistenţa medicală se asigură de către medicii de familie din comunităţile respective. Examinarea şi evaluarea stării de sănătate acordate prin asistenţa medicală pentru elevi şi preşcolari se asigură pe toată perioada în care aceştia se află în unităţile de învăţământ”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Citește și: