Raluca Lazaroi
714 vizualizări 5 dec 2017

Milioane de beculeţe multicolore împodobesc, de marţi seara, cele mai importante artere din municipiul Bistriţa, după ce primarul oraşului, Ovidiu Creţu, ajutat de Ilinca, o fetiţă de 6 ani care a venit să asiste la aprinderea iluminatului festiv de Crăciun, au pornit luminiţele de sărbători.

“Deschidem iluminatul festiv, deschidem şi Târgul de Crăciun în municipiul Bistriţa. Este o înşirurire de manifestări, culturale în special, care au darul să ne pregătească pentru noaptea de 24 spre 25 – Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Vă doresc să aveţi o perioadă de linişte în care pregătirea sufletească să primeze pentru marele eveniment”, a spus primarul Ovidiu Creţu, deschiderea Târgului de Crăciun.

Pentru acest an Primăria Bistriţa a cumpărat o cupolă luminoasă asemănătoare cu cea care împodobeşte Târgul de Crăciun de la Sibiu, aceasta fiind amplasată în centrul istoric al oraşului. Are 25 de metri lungime şi 20 de metri înălţime şi este susţinută de stâlpi metalici.

Pe lângă cupolă, Primăria a achiziţionat şi 219 figurine, între care un om de zăpadă, un Moş Crăciun, pinguini, precum şi conuri luminoase şi cilindri luminoşi, suma cheltuită în acest an pe ornamente fiind de 310.000 de lei.

Pentru Târgul de Crăciun care a fost inaugurat marţi seara, Primăria Bistriţa a pregătit 29 de căsuţe care găzduiesc aproximativ 50 de meşteri populari din judeţ şi din ţară.

Ajuns la a VI-a ediţie, Târgul de Crăciun este organizat în centrul Bistriţei, în jurul Bisericii Evanghelice, meşterii populari venind cu ornamente şi aranjamente inedite, lucrate manual.

La mare căutare sunt anul acesta globurile pictate manual cu peisaje de poveste, aranjamente de iarnă din macaroane, dar şi globurile realizate din pănuşe de porumb, din papură împletită sau croşetate şi umplute cu levănţică.

Cei care vor să înlocuiască clasicele şiruri de betele colorate au şi ei opţiuni, unul dintre meşteri pregătind ornamente din ghină, coji de nuci şi conuri de brad.

Toate ornamentele sunt lucrate manual şi pornesc de la 4 lei şi ajung până la 50 de lei.

Târgul de Crăciun va rămâne deschis până în 6 ianuarie 2018.

Citește și: