Marian SULTĂNOIU Sorina Ionaşc
Corina VÂRLAN
Andreea OFIŢERU
45842 vizualizări 24 sep 2012

Luni dimineaţă, la ora 10, Dan Diaconescu este aşteptat la Ministerul Economiei pentru a semna contractul e vânzare-cumpărare a acţiunilor deţinute de stat la Oltchim. "La ora stabilită, îl aşteptăm la noi pe dl. Dan Diaconescu să semneze, aşa cum ne-am înţeles. Am contractul pregătit pentru a fi semnat. În urma semnării sau odată cu el, poate semna şi ordinul de plată pentru cele 45 de milioane de euro care se vor duce la Ministerul Economiei", a anunţat Remus Vulpescu, şeful Oficiului pentru Privatizare, într-un interviu pentru gândul. Tot luni, Dan Diaconescu mai are un eveniment în agendă: Judecătoria sectorului 1 reia procesul în care DD este inculpat într-un celebru deja dosar de şantaj.

După cum el însuşi a anunţat, Dan Diaconescu de abia aşteaptă să "taie" cecul pentru cele 45 de milioane de euro - preţul câştigător al licitaţiei de vineri -, întrucât "muncitorii aşteaptă să-şi ia salariile şi să înceapă lucrul cât mai repede". Doar că Dan Diaconescu începuse să bată de vineri în retragere, anunţând, imediat după câştigarea licitaţiei, că nu ştie dacă va plăti, chiar luni, că nu depinde de el, şi că, mai întâi, va pleca la drum, la Vâlcea, ca să facă un audit la combinat.

ULTIMA ORĂ! LIVE VIDEO: Dan Diaconescu, la semnarea contractului: Cazul Elodia este nimic în comparaţie cu privatizarea Oltchim

Între timp, lumea caută răspuns la câteva întrebări esenţiale. gândul vă prezintă, în continuare, câteva posibile răspunsuri:

1. Cine se află în spatele lui Dan Diaconescu?

Este clar că un om dator la stat, cu OTV-ul în insolvenţă şi cercetat pentru spălare de bani şi evaziune şi inculpat într-un dosar de şantaj nu are credibilitatea necesară unui investitor strategic. Singurul care pare să creadă în bunele intenţii ale lui DD pare să fie însuşi Remus Vulpescu, şeful Privatizării, care vineri dădea o declaraţie năucitoare pentru gândul. La rândul lui, în cel mai pur stil otevist, Diaconescu a băgat în ceaţă presa şi mediul de afaceri, vorbindu-le, fără a nominaliza, despre un misterios mega-investitor aflat în spatele său. Rând pe rând au intrat în discuţie gigantul rus Gazprom, TISE - o altă companie rusească -, omul de afaceri român Adrian Porumboiu, americanul Victor Adam, preşedintele TransGas Develpment Systems şi, ultimul pe listă, poporul român. AFLĂ MAI MULT: Ce spun Adrian Porumboiu şi Victor Adam despre implicarea lor în această privatizare cu cântec.

2. Plăteşte sau merge la cacealma? Ce riscă DD dacă nu va plăti cele 45 de milioane de euro ofertate?

Deşi premierul îl ameninţă pe Diaconescu cu puşcăria, în caz că nu-şi va achita obligaţiile în termen de 10 zile, avocaţii spun că sancţiunile nu sunt drastice. "Diaconescu pierde garanţia de 130.000 de euro, dacă a plătit-o, şi cam atât. O plângere penală împotriva sa este inutilă, nu are temei legal, acest lucru doar l-ar transforma în erou şi el abia aşteaptă. Sancţiunile de care vorbeau domnul Ponta şi domnul Vulpescu nu există în aceste cazuri", a declarat, pentru gândul, avocatul Gheorghe Piperea. AFLĂ MAI MULT: Ce au declarat, pentru gândul, surse din Parchet despre această privatizare ciudată.

3. Câţi bani ar trebui să aibă investitorul pentru a repune combinatul pe roate?

Cele 45 de milioane de euro pe care Dan Diaconescu a promis că le va plăti pentru pachetul majoritar de acţiuni la Oltchim sunt o mică parte din suma-mamut pe care orice posibil investitor trebuie s-o investească lunar în combinat. Vorbim de costuri nenumărate, de la materie primă, gaze, utilităţi şi până la salarii. Doar pentru a ţine instalaţiile în funcţiune, Diaconescu ar trebui să scoată dintr-un foc 40 de milioane de euro. Doar pentru Oltchim, capitalul de lucru lunar este de 75 de milioane de euro, dar toată această investiţie ar fi inutilă dacă combinatul nu intră într-un sistem combinat cu Arpechimul. Aceasta implică, fireşte, un capital de lucru mult mai mare. AFLĂ MAI MULT: Cât ar trebui să plătească Diaconescu doar pentru salarii.

4. Cine este TISE, compania rusă despre care vorbeşte ministrul Economiei?

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că, în cazul în care nu se finalizează tranzacţia cu Dan Diaconescu, există o companie rusească interesată de preluarea combinatului de la Oltchim. Este vorba despre firma rusească TISE. AFLĂ MAI MULT: Cât de serioasă este oferta TISE şi ce legătură are cu gigantul GAZPROM.

5. Cine s-ar bucura dacă Oltchimul s-ar închide şi care ar fi consecinţele închiderii Oltchim, în piaţa internaţională?

Opinia experţilor este că, în cazul în care Oltchim şi-ar închide, definitiv, porţile, ar apărea dezechilibre serioase atât pe piaţa internă a produselor petrochimice cât şi pe cea externă, generând scumpiri cu 10% a produselor de gen, în România. "Închiderea combinatului Oltchim ar avea consecinţe dezastruoase mai ales în plan intern", a declarat, pentru gândul, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportarilor din România. AFLĂ MAI MULT: Cine câştigă dacă Oltchim s-ar închide şi de ce insolvenţa ar ajuta "dezrobirea" companiei de firmele căpuşă.

Comedia privatizării Oltchim a fost analizată pe larg de comentatorii gândul:

Citeşte şi Mesia cu Rolls-Royce


REPORTAJ GÂNDUL. Comedie sau tragedie? Viaţa a 3500 de oameni şi a familiilor lor depinde de sceneta privatizării Oltchim

Fapt e că, dincolo de situaţia incertă, de întrebări şi nelinişti, de circul mediatic şi de valul ironiilor care s-a abătut peste victoria "răsunătoare" a lui DD, la Râmnicu Vâlcea, oamenii pendulează între speranţă şi dezamăgire. Într-o măsură extrem de importantă, viaţa a 3500 de oameni şi a familiilor lor, traiul de zi cu zi, siguranţa socială depind de activitatea Oltchim. Aproape 10 la sută din populaţia oraşului, depinde, într-un fel sau altul de existenţa unui combinat cu viitor incert. gândul a vorbit cu unii dintre ei.

Show cu olteni

Cum au primit oraşul şi combinatul vestea că traiul oamenilor va depinde, de acum încolo, de talentul de manager şi de banul lui Dan Diaconescu?! "Păi, acu gata, am intrat în joc! O să ne vedeţi noapte de noapte la OTV, ca pe Tolea şi ca pe Magda Ciumac. Vorba lu ăla bătrân de la PRM: io cred că-nchide combinatu ca să nu mai facem PVC, ca să nu se mai facă tomberoane, ca să nu-l mai arunce Tolea la gunoi pe dom' patron" îşi dau unii, mucaliţi, cu părerea, pe străzile Stolniceniului şi Râureniului, localităţi pe raza cărora se află combinatul, amplasat la 9 km de oraş, pe drumul către Drăgăşani.

Vigilenţi, paznicii apără o gaură de miliarde

La Oltchim nu poţi ajunge cu una-cu două. Maşinile câtorva firme de securitate pendulează peste podul care face legătura între şosea şi curtea "obiectivului". Te scanează, însoţindu-te într-a-ntâia metri buni, te filează pe alei. La vedere, în zonele cele mai expuse, se află atenţionarea: "Proprietate privată". Vigilenţi, "securiştii" îţi cer acte la vedere "agăţate le guler". "Aşa ca mine", îmi spune unul, imperativ, care poartă o carte de vizită, ilizibilă, prinsă în piept. "Cine v-a dat voie să filmaţi?!", se interesează omul, ostil. "Nu vedeţi că este o zonă privată?!" spune din nou, deşi discuţia se poartă în parcarea din faţa intrării în Combinat, inexpugnabilă, păzită de câteva rânduri de bariere. "N-aveţi voie, strigă, la unison, femeia de serviciu, o doamnă cu cravată şi doi angajaţi ai firmelor de pază. Toată lumea apără reduta până la ultima suflare, în afara unui dulău care doarme dus în poarta Combinatului.

Cooperantă se dovedeşte doar doamna de la recepţie, care îmi spune, după o căutare pe PC şi două telefoane scurte, că domnii din conducere au ieşit, că domnul Diaconescu şi comp n-au intrat - deşi promiseseră că vin la audit -, că poate să vină luni, că ei speră să fie bine, că toată lumea speră. Şi ca o dovadă că se poate, doamna îmi arată din ochi vitrina generoasă cu trofee, fixată pe peretele "Clubului sportiv" - "Oltchim Râmnicu Vâlcea, vicecampioană a Europei la handbal feminin". Un tezaur trist în liniştea momentului.

Politica la o bere

La doi paşi de "zona interzisă", lângă "podul privat", oamenii satului se răcoresc la o bere trecută. Par în temă şi cu viaţa combinatului şi cu "actul privatizării". "Manevre. Manevre politice", spune un localnic năbădăios, care nu vrea să se lase filmat. "Aranjamente cu Băsescu. Păi, degeaba crezi că l-a băgat la..." zice şi face un semn cu mânile încrucişate, dând din cap cu aerul că "pe el nu-l duci, e trecut prin multe". "Ete na!" îl contrazice proprietarul celeilalte beri. "Manevra e cu Porumboiu, ascultă-mă pe mine. Dacă nu-l vezi pe moldovean, poimâine p-aci să mă-njuri, na!" zice, şi gâgâie satisfăcut din bere. Pe stradă, lumea pare indiferentă şi fără chef de vorbă. "Ne-am luat gândul, gata. Acuma agricultura ce ne-a mai rămas, încolo..." îmi spune o femeie oprită în intersecţie şi-mi arată cu degetul o căruţă plină cu ştiuleţi, trasă de un tractor condus de o bunică în puterea cuvântului.

Oraşul moare odată cu Oltchim

În oraş, în Râmnicu Vâlcea, părerile sunt împărţite. "E cea mai proastă afacere. Ce să caute Diaconescu să cumpere Oltchim? Păi, este el în stare să investească?!" spun unii. "Bine că a luat el. E român, are inimă. Mai lasă-i la dracu de străini, că au luat tot!" spun alţii. "Domnule, că a cumpărat cineva, el sau altul, nu asta contează. Contează să facă ceva cu el, că altfel e jale. Oraşul depinde de combinat. Oamenii muncesc acolo, vin aici cu banii şi cumpără; mai merge şi comerţul. Dacă se închide, totul se duce de râpă", spune un domn în vârstă. "Domnule - îl completează o doamnă elegantă -, eu am lucrat acolo când combinatul mai trăia. Oraşul era altfel, oamenii erau altfel. Totul trăia altfel. Acum murim câte puţin. Măcar, dacă a luat Diaconescu să facă ceva. Dar singur nu poate. Doar dacă e cineva în spatele lui. Altfel..." zâmbeşte încurcat şi pleacă dând din mână, alungând parcă un gând rău.

Citește și: