Ana Petrescu
116 vizualizări 30 mar 2018

"E revoltător cum autorităţile se mulţumesc să caute vinovaţii şi cine să plătească costurile, nimeni nu se preocupă de problema de mediu. Au cumpărat o staţie de osmoză pe care nu au folosit-o pentru că nu au ştiut ce să facă cu materia inertă rezultată după tratarea levigatului. Este o situaţie în care toţi cei implicaţi se arată depăşiţi şi rău intenţionaţi – cum altfel să interpretăm nepăsarea cu care lasă un dezastru nerezolvat de atâta timp?", a afirmat, senatorul USR şi preşedintele Comisiei pentru Mediu într-un comunicat de presă.

USR denunţă conflictul de pe plan local dintre reprezentanţii Guvernului şi Consiliul Judeţean care îşi pasează responsabilitatea în loc să ia măsuri şi care stă la baza dezastrului ecologic de la Pata Rât şi face apel la autorităţi să rezolve cu prioritate situaţia.

În iulie anul trecut, a avut loc o alunecare de teren în corpul depozitului care a dus la formarea lacului de levigat. În octombrie, groapa neconformă s-a aprins, iar stingerea incendiului a mărit lacul cu otravă care afectează solul, apele şi sănătatea oamenilor care trăiesc pe groapă. În noiembrie, autorităţile au construit un baraj pentru a opri levigatul, dar acesta s-a rupt, iar otrava ajunge în Someş, potrivit sursei citate.

Deşi groapa de gunoi avea termen de închidere anul 2009 şi face parte din depozitele neconforme care fac obiectul unei proceduri de infringement împotriva României, închiderea gropii este departe de a se realiza.

Reprezentanţii Comisiei pentru Mediu au făzut o vizită în teren la Pata Rât unde au constatat pericolele iminente pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei, iar şeful Comisiei, Allen Coliban, a solicitat ulterior prim-ministrului izolarea zonei şi trimiterea corpului de control. În luna martie, a fost trimită o a doua solicitare semnată de toţi membrii Comisiei către premierul Vasilica Viorica Dăncilă pentru o reacţie faţă de situaţia de la Cluj. În final, DG Environment a fost sesizată şi se aşteaptă o reacţie de la Bruxelles, informează sursa citată.

Citește și: