184 vizualizări 8 feb 2011

Surse din Poliţia de Frontieră au declarat pentru gândul că înpunctele de trecere a frontierei de stat lucrează aproximativ 800de poliţişti. Dintre aceştia, 55 au fost ridicaţi de DNA de laSiret, alţi 94 fiind reţinuţi în urma operaţiunilor de la graniţade Vest. Dacă adăugăm în acest calcul pe ceilalţi lucrătoricercetaţi pentru acte de corupţie la graniţă, în ultimele luni,rezultă că unul din patru poliţişti din punctele de trecere afrontierei sunt cercetaţi pentru corupţie.

Numărul poliţiştilor de frontieră şi al vameşilor ridicaţi marţidimineaţa de DNA şi DGA se ridică la 140. Surse judiciare audeclarat pentru gândul că dintre aceştia 94 sunt poliţişti defrontieră iar 46 sunt vameşi.

AVEREA unui şef de tură la vamaMoraviţa - CINCI CASE, TERENURI DE 40 DE MII DE METRIPĂTRAŢI

Şapte suspecţi daţi în urmărire

Şeful vămii Stamora Moraviţa, Milan Ştefan Gubic, este căutat deanchetatori, după ce a intrat în concediu medical, încă desăptămâna trecută. Alte şase persoane au fost date în urmărire înacest caz.
Cei 140 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti, aufost reţinuţi în urma unei ample operaţiuni derulate la graniţa deVest. Anchetatorii au descins cu autocarele în puncte de frontierădin Timiş şi Caraş-Severin, iar suspecţii au fost aduşi laBucureşti cu elicopterul.

100 de poliţişti şi vameşi,reţinuţi de DNA la Moraviţa şi Naidăş. PERSOANELE REŢINUTE AU FOSTDUSE LA BUCUREŞTI CU ELICOPTERUL, PENTRU AUDIERI - GALERIEFOTO

Acţiunea a fost declanşată la ora 6.00, fiind vizate vămileStamora Moraviţa, judeţul Timiş, şi Naidăş, judeţul Caraş -Severin. Aceştia sunt suspectaţi de implicare în traficul cu ţigăridin Serbia.
Simultan, sute de poliţişti şi jandarmi au derulat percheziţii înBucureşti şi judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş,Suceava, Dolj, Giurgiu şi Dâmboviţa.

Ca şi la Siret, anchetatorii au monitorizat acţiunilepoliţiştilor de frontieră şi vameşilor din punctele de frontierădin Vest vizate, pentru a aduna probele necesare. Surse judiciareau declarat că într-o singură tură se puteau câştiga până la 10 miide euro de la contrabandişti.

Pionii, caii, nebunul - tabla deşah a şpăgii în vămi. CE PARTID POLITIC E REGINA ŞI CINE EREGELE

DNA şi DGA, descinderi cu autocarul

Atât de mulţi erau cei anchetaţi, încât ofiţerii şi procuroriianticorupţie au descins cu autocarul la locul de muncă alsuspecţilor. La graniţa cu Serbia, două autocare pline cuanchetatori au ajuns la punctul de trecere a frontierei StamoraMoraviţa, blocând câteva ore activitatea vămii. Alte câteva zeci decadre DGA şi DNA au descins în judeţul Caraş-Severin, la vamaNaidăş.

Contrabandiştii, vânaţi şi la Piteşti

În paralel cu descinderile din frontieră, mai multe percheziţiiau avut loc în teritoriu, în zonele cu ramificaţii alecontrabandiştilor. Mai mulţi suspecţi au fost urmăriţi iarpoliţiştii au efectuat zeci de percheziţii marţi dimineaţă, înmunicipiul Piteşti, fiind vizaţi contrabandiştii care aduceauţigări din Serbia.

140 DE VAMEŞI ŞI POLIŢIŞTI DEFRONTIERĂ RIDICAŢI- Cum strângeau "oamenii legii" şpagă de până la10.000 euro pe zi - GALERIE FOTO

Şpaga la căciulă

Şpaga la căciulă a fost metoda colectării banilor murdari lagraniţa de Vest, potrivit primelor informaţii dezvăluite deanchetatorii celor o sută de vameşi şi poliţişti de frontieră. Dacăla Siret banii se colectau în găleată şi se împărţeau în cotă, unsfert la frontieră, trei sferturi la vamă, în Vest banii seîmpărţeau în mod egal, pentru a nu risca eventualeneînţelegeri.

Surse judiciare au explicat că banii de la contrabandişti erauadunaţi într-o căciulă de blană, ascunsă într-o gheretă. Lucrătoriivărsau şpaga la fiecare oră, iar înainte de plecarea acasă baniierau făcuţi jumătate-jumătate.
Încasările banilor negri variau, în funcţie de intensitateatraficului la frontieră, de la 3000 de euro la 10 mii de euro.Media zilnică era de circa 5000 de euro. Înainte de a fi împărţiţiîntre lucrători, aproape jumătate din bani erau daţi la o parte,pentru şefi şi cei care asigurau "protecţia".

Citește și: