195 vizualizări 8 feb 2011

Surse din Poliţia de Frontieră au declarat pentru gândul că în punctele de trecere a frontierei de stat lucrează aproximativ 800 de poliţişti. Dintre aceştia, 55 au fost ridicaţi de DNA de la Siret, alţi 94 fiind reţinuţi în urma operaţiunilor de la graniţa de Vest. Dacă adăugăm în acest calcul pe ceilalţi lucrători cercetaţi pentru acte de corupţie la graniţă, în ultimele luni, rezultă că unul din patru poliţişti din punctele de trecere a frontierei sunt cercetaţi pentru corupţie.

Numărul poliţiştilor de frontieră şi al vameşilor ridicaţi marţi dimineaţa de DNA şi DGA se ridică la 140. Surse judiciare au declarat pentru gândul că dintre aceştia 94 sunt poliţişti de frontieră iar 46 sunt vameşi.

AVEREA unui şef de tură la vama Moraviţa - CINCI CASE, TERENURI DE 40 DE MII DE METRI PĂTRAŢI

Şapte suspecţi daţi în urmărire

Şeful vămii Stamora Moraviţa, Milan Ştefan Gubic, este căutat de anchetatori, după ce a intrat în concediu medical, încă de săptămâna trecută. Alte şase persoane au fost date în urmărire în acest caz.
Cei 140 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti, au fost reţinuţi în urma unei ample operaţiuni derulate la graniţa de Vest. Anchetatorii au descins cu autocarele în puncte de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin, iar suspecţii au fost aduşi la Bucureşti cu elicopterul.

100 de poliţişti şi vameşi, reţinuţi de DNA la Moraviţa şi Naidăş. PERSOANELE REŢINUTE AU FOST DUSE LA BUCUREŞTI CU ELICOPTERUL, PENTRU AUDIERI - GALERIE FOTO

Acţiunea a fost declanşată la ora 6.00, fiind vizate vămile Stamora Moraviţa, judeţul Timiş, şi Naidăş, judeţul Caraş - Severin. Aceştia sunt suspectaţi de implicare în traficul cu ţigări din Serbia.
Simultan, sute de poliţişti şi jandarmi au derulat percheziţii în Bucureşti şi judeţele Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Giurgiu şi Dâmboviţa.

Ca şi la Siret, anchetatorii au monitorizat acţiunile poliţiştilor de frontieră şi vameşilor din punctele de frontieră din Vest vizate, pentru a aduna probele necesare. Surse judiciare au declarat că într-o singură tură se puteau câştiga până la 10 mii de euro de la contrabandişti.

Pionii, caii, nebunul - tabla de şah a şpăgii în vămi. CE PARTID POLITIC E REGINA ŞI CINE E REGELE

DNA şi DGA, descinderi cu autocarul

Atât de mulţi erau cei anchetaţi, încât ofiţerii şi procurorii anticorupţie au descins cu autocarul la locul de muncă al suspecţilor. La graniţa cu Serbia, două autocare pline cu anchetatori au ajuns la punctul de trecere a frontierei Stamora Moraviţa, blocând câteva ore activitatea vămii. Alte câteva zeci de cadre DGA şi DNA au descins în judeţul Caraş-Severin, la vama Naidăş.

Contrabandiştii, vânaţi şi la Piteşti

În paralel cu descinderile din frontieră, mai multe percheziţii au avut loc în teritoriu, în zonele cu ramificaţii ale contrabandiştilor. Mai mulţi suspecţi au fost urmăriţi iar poliţiştii au efectuat zeci de percheziţii marţi dimineaţă, în municipiul Piteşti, fiind vizaţi contrabandiştii care aduceau ţigări din Serbia.

140 DE VAMEŞI ŞI POLIŢIŞTI DE FRONTIERĂ RIDICAŢI- Cum strângeau "oamenii legii" şpagă de până la 10.000 euro pe zi - GALERIE FOTO

Şpaga la căciulă

Şpaga la căciulă a fost metoda colectării banilor murdari la graniţa de Vest, potrivit primelor informaţii dezvăluite de anchetatorii celor o sută de vameşi şi poliţişti de frontieră. Dacă la Siret banii se colectau în găleată şi se împărţeau în cotă, un sfert la frontieră, trei sferturi la vamă, în Vest banii se împărţeau în mod egal, pentru a nu risca eventuale neînţelegeri.

Surse judiciare au explicat că banii de la contrabandişti erau adunaţi într-o căciulă de blană, ascunsă într-o gheretă. Lucrătorii vărsau şpaga la fiecare oră, iar înainte de plecarea acasă banii erau făcuţi jumătate-jumătate.
Încasările banilor negri variau, în funcţie de intensitatea traficului la frontieră, de la 3000 de euro la 10 mii de euro. Media zilnică era de circa 5000 de euro. Înainte de a fi împărţiţi între lucrători, aproape jumătate din bani erau daţi la o parte, pentru şefi şi cei care asigurau "protecţia".

Citește și: