Ciprian Matefy (33) şi Stephan Rost (38), care până acum au oficiat slujbe în Saxonia, au fost prezentaţi consiliului bisericii din Sandesneben, care a dat aprobarea. Cei doi vor ţine serviciul religios începând de la 1 aprilie.

Rost şi Matefy s-au căsătorit în 2014. Aceştia erau preoţi în Saxonia, dar Biserica protestantă de acolo permite convieţuirea cuplurilor gay în casa parohială numai în anumite condiţii. În Biserica de Nord, mai liberală din acest punct de vedere, aceasta nu este o problemă. Biserica de Nord a adoptat în 2014 un regulament care aplică aceleaşi reguli pentru parteneriatele civile şi cuplurile căsătorite.

Stephan Rost a crescut în Leipzig şi a studiat teologia la Leipzig, Heidelberg şi România. El este acum pastor în Dahlen, la est de Leipzig.

Matefy este născut în Braşov şi a studiat teologia în România şi Leipzig. El este în prezent pastor al Bisericii Trinitatis din Dresda. Cei doi s-au cunoscut la universitate şi au locuit împreună timp de opt ani.

Site-ul de ştiri mopo24.de din Saxonia scrie că cei doi au fost nevoiţi să plece, pentru că nu au primit aprobarea să locuiască împreună în casa parohială de la biserica din Dresda unde oficiază Ciprian Matefy. Pastorul român a primit brusc ordin de evacuare de la Dresda.

„Reglementările legale speciale pentru pastorii gay şi lesbiene nu sunt simple pentru noi”, a recunoscut Ciprian.

În 2011, Sinodul bisericii evanghelice din Germania a stabilit că este posibil ca pastorii protestanţi, femei sau bărbaţi să poată convieţui cu proprii parteneri homosexuali în parohie, scrie Vocea Transilvaniei.

Într-un interviu acordat atunci cotidianului Frankfurter Rundschau, fostul preşedinte al bisericii evanghelice în Germania între 1997 şi 2003, Manfred Koch, a afirmat că raporturile homosexuale nu sunt contra Bibliei. Homsexualitatea face parte din posibilele manifestări ale sexualităţii umane, aşa că trebuie să poată fi trăită public şi nu pe ascuns.

Citește și: