17321 vizualizări 5 iun 2015

Într-un reportaj difuzat de Digi24, olimpicii români admişi la Universitatea Oxford au povestit ce înseamnă pentru ei informatica şi cât timp se pregătesc. Ioana Vasile are 19 ani şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova cu 10 pe linie. Nici media tuturor celor patru ani de liceu nu este departe: 9,99. Ioana este olimpică naţională la matematică şi informatică şi a decis de câţiva ani că vrea să studieze la Oxford. Aşa că a parcurs toţi paşii necesari şi a fost admisă după un ultim interviu cu profesorii de acolo.

Asta fac de mică, am început pe la 10 ani şi mi-a plăcut foarte mult. Până la urmă e un domeniu în care pot foarte uşor să îmbin creativitatea cu matematică, cu partea tehnică”, a spus Ioana Vasile, absolvent Colegiul Carol I din Craiova.

"Ca orice părinte, sunt mândră de realizările ei, că tot efortul ei a fost recunoscut de o universitate de prestigiu”, a declarat Maria Vasile, mama elevei, citată de Digi24.  Pentru fiecare an universitar va primi o bursă de 4.500 de lire pentru a-şi achita cazarea şi masă. Tânăra mai trebuie doar să obţină o medie peste 9 la examenul de bacalaureat.

Gabriel a absolvit Colegiul Naţional Andrei Şaguna din Braşov şi a reuşit şi el să fie admis la Oxford. „Este o pasiune pentru mine, am început să lucrez la informatică din plăcere încă din clasa a V-a, pasiunea mea pentru calculatoare a venit încă de când eram mai mic, încercând să îmi fac loc în calculator mi-am şters nişte fişiere şi nu mai mergea deloc şi în loc să mă sperii am vrut să descopăr cum funcţionează”, spune Gabriel Ineluş. 

În cazul lui Gabriel dar şi a altor colegi de-ai lui deja admişi la Oxford, pasiunea s-a concretizat în aprofundarea informaticii, pentru asta am ţinut cercuri, cercuri organizate în afara orelor de curs, de obicei sâmbăta, în care am făcut o pregătire mai amănunţită”, a spus Doru Modrişan, profesor de informatică la Colegiul Andrei Şaguna. 

Şi Ciprian Ştirbu din Bacău a fost admis la Oxford. Oxford este cea mai bună facultate din Europa pe computer-science şi pe locul trei în lume. Iniţial am crezut că nu o să intru acolo pentru că mă gândeam că e ceva foarte elitist şi nu o să mă ridic la standardele lor, în final am reuşit şi sunt bucuros de asta”, a declarat Ciprian Ştirbu, Colegiul Naţional Gheorge Vrânceanu. 

Mă mândresc cu el aşa cum m-am mândrit cu generaţii întregi de copii care au făcut carieră, atât în ţară, cât mai ales în străinătate”, a spus Ilie Vieru, profesor de informatică.

 

Daţi mai departe o ştire impresionantă: Un sfert dintre noii studenţi la informatică de la Oxford sunt români ...

Posted by Gandul on Friday, June 5, 2015

Citește și: