Ana Obretin
Razvan Tupa
3580 vizualizări 3 iul 2018

Includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie - 4 iulie, la Manama, în Bahrain. Dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană" fusese trimis de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, pe 4 ianuarie 2017 şi primise recomandare pentru includere din partea International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Amânarea a fost solicitată de Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, care a reprezentat România la sesiunea UNESCO, până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources. "Timp de un an şi jumătate, eu şi Delegaţia României la UNESCO am făcut lobby pentru admiterea/succesul acestei candidaturi, printre membrii Comitetului Patrimoniului Mondial,” şi-a motivat absenţa Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO. ”Acum nu aş fi fost foarte convingător, probabil, dacă aş fi susţinut altceva, în faţa aceloraşi oameni. Acesta este motivul pentru care eu (şi nici alt membru al delegaţiei) nu am mers la reuniunea din Bahrain.”

Dezbaterile privind dosarul Roşia Montană au durat aproximativ o oră şi jumătate, dar încă de la început, oficialii UNESCO au menţionat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimţământul statului parte. Cu toate că includerea sitului Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial este îndreptăţită, îndeplinind toate condiţiile de autenticitate şi integritate cerute de UNESCO, delegaţia Azerbaidjanului a propus să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internaţional aflat în curs. Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie 3 ANI să revină cu un nou dosar. Mai multe delegaţii au subliniat caracterul extraordinar al cererii de amânare a includerii, în condiţiile în care situl primise recomandarea din partea ICOMOS, dar, aşa cum sublinia Tunisia, ”nu putem să trecem peste dorinţa statului parte".

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a solicitat amânarea deciziei privind includerea Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO motivând că trebuie protejate drepturile statului român în litigiul cu compania Gabriel Resources. "România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari,” avertizează Ivaşcu. ”Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington. Nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde.”

Ştefan Rab a reprezentat România la sesiunea UNESCO din Bahrein

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, acuză într-o postare pe o reţea de socializare, că guvernul a trădat interesele României după ce includerea sitului Roşia Montana pe Lista Patrimoniului Mondial a fost amânată la cererea actualilor oficiali de la Ministerul Culturii.

"Guvernul, prin această mişelie, a trădat interesele României,” scrie Alexandrescu. ”Toate şansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de... România."

Potrivit fostului ministru, amânarea vine în urma unei minciuni repetate obsesiv de guvern: "Interesele unor corporaţii şi ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul naţional. Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulţi, mulţi ani de zile, şansele salvării Roşei scăzând cu fiecare zi care trece. Este cel mai ruşinos moment al României de când este membră UNESCO. Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerbă în aceste zile astfel încât monumentele lor să fie incluse în Lista UNESCO, iar fiecare reuşită este întâmpinată cu aplauze şi urale".

Poziţia oficialilor din România îl face pe Vlad Alexandrescu să se gândească la vânzarea patrimoniului: "Tot ce vor e să ne lase naibii în pace UNESCO cu ideile lor, să facem un crater peste Roşia Montană ca să îşi poate umple ei buzunarele” concluzionează fostul ministru. ”Normal că şi restul statelor ştiu acest lucru, nu toţi sunt la fel de <profesionişti> precum guvernul nostru. Şi aşa vom fi cunoscuţi de acum înainte, cei care îşi vând patrimoniul pentru bunăstarea politicienilor lor. Ceea ce aţi săvârşit voi aici, membri şi reprezentanţi ai Guvernului, se numeşte TRĂDARE.”

”Retragerea dosarului Roşia Montană, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situaţie incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrein,” se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Comisiei Permanente a Parlamentului pentru relaţia cu UNESCO, deputatul PNL Ionel Palăr. 

”Atât PNL, cât şi eu personal, am susţinut ca Roşia Montana să fie inclusă în patrimoniul mondial şi este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei ţări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialişti români şi străini, iar solicitarea de amânare a introducerii Roşia Montana pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internaţional, este o desconsiderare a valorilor naţionale unicat, recunoscute şi apreciate la nivel mondial,” a declarat Palăr.

Preşedintele Comisiei pentru relaţia cu UNESCO mai susţine că, din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale.

”România va avea obligativitatea conservării Roşia Montana, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor romane, aşa cum au avertizat şi specialiştii ICOMOS,” mai adaugă Palăr. ”Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alţii se luptă, iar românii trebuie să ştie că Guvernul Dăncilă acţionează împotriva lor şi acasă, în România, şi în afara graniţelor ţării. Mai mulţi delegaţi ai ţărilor participante şi-au manifestat surprinderea faţă de această poziţie contrară a guvernului, ce contravine intereselor patrimoniului românesc.” 

 

Citește și: