2 vizualizări 1 nov 2005
Decernarea premiilor Uniunii Artistilor Plastici, desfasurata ieri seara, la sediul acesteia, nu a mai fost un moment de sarbatoare. Foarte diferita de fastul anilor precedenti, cand era organizata sub inaltul patronaj pesedit in luxosul cartier Primaverii, ceremonia de anul acesta a prins Uniunea intr-o situatie mai mult decat dramatica. In acest moment, Uniunea este pe cale sa renunte la tablourile pe care le are in patrimoniu, din vanzarea lor urmand sa fie platita o parte din datoriile acumulate de-a lungul anilor de Combinatul Fondului Plastic, aflat in proprietatea sa. Hotararea a fost luata vineri, intr-o sedinta a Consiliului National al Uniunii Artistilor Plastici in care actualul presedinte al UAP, Zamfir Dumitrescu, a fortat adoptarea unei decizii amenintand cu demisia. Cu o singura impotrivire, Consiliul a acceptat ca pentru a stinge o parte din datorii sa fie scoase la vanzare lucrarile de grafica si pictura ale unor importanti artisti interbelici, aflate in patrimoniul UAP. "Concret, in scripte, datoria Combinatului se ridica la un miliard si ceva de lei. Cu penalizari insa bate spre 11 miliarde", a precizat, pentru ziarul Gandul, presedintele UAP, Zamfir Dumitrescu. Urmare a acestor datorii, doua conturi ale combinatului sunt deja blocate, acesta riscand executarea silita. "Aceasta e o datorie istorica. A fost un jaf la combinat, s-a furat ca in codru imediat dupa Revolutie. Pe langa aceasta, presupun ca a existat si un management defectuos, ca sa ma exprim bland. In ultimul timp, combinatul a reusit sa mai scada datoria de la 16 miliarde la 11 miliarde, dar dificultatile raman in continuare. De exemplu, culorile care se fac la combinat sunt mai proaste si mai scumpe decat cele din strainatate. Iar ca sa modernizam echipamentele e nevoie de bani. S-au incercat si alte solutii de-a lungul timpului, dar ele s-au dovedit in practica dezastruoase", a mai precizat Zamfir Dumitrescu.

Patrimoniul care va fi vandut de UAP e format, cu precadere, din lucrari de grafica ale unor artisti interbelici precum Camil Ressu, Patrascu, Steriadi, dar contine si picturi de Patrascu, Baba, Ciuculescu, Palladi si Tonitza. "Mie mi s-a parut mai firesc sa scoatem la vanzare atelierele aflate in proprietatea UAP. Valoarea lor scade constant pentru ca Uniunea nu are bani sa investeasca in ele. Ne-am lovit insa de rezistenta artistilor. O alta varianta era sa vindem, la pretul pietei, atelierele catre artisti, dar foarte putini au avut bani si s-au aratat dispusi sa cumpere", a mai spus presedintele UAP. Astfel ca solutia salvatoare pentru actuala conducere si pentru Uniune s-a dovedit colectia de tablouri. Pana acum, exista deja trei oferte pentru cumpararea tablourilor: o oferta doar pentru grafica si gravura, din partea unui muzeu, care se ridica la 17.000 de euro, o alta din partea unei persoane particulare din Constanta, al carui nume presedintele UAP nu l-a dezvaluit, si o a treia, venita din partea lui Pavel Susara, in valoare de 175.000 de euro, pentru toate lucrarile. Presedintele UAP a primit mandat sa negocieze pe baza acestei oferte pentru a obtine un eventual pret mai bun. "Cu acesti bani vom acoperi o parte din datorii si vom avea ragaz sa gasim alte solutii (�) Altfel eram in pericol sa vina portareii. Se punea poprire pe cateva utilaje vechi, apoi se indreptau spre debitorii combinatului, care sunt filialele UAP din tara. Ar fi venit si la noi, pentru ca Uniunea este proprietarul Combinatului", a mai explicat Zamfir Dumitres-cu situatia in care se afla UAP.

Desi solutia pare a fi, daca ii asculti pe cei din conducerea UAP, singura care poate salva pentru moment Uniunea de la executarea silita, exista si multe voci printre membrii sai care isi exprima rezerve cu privire la oportunitatea acestei decizii. "Cred ca ar fi existat si alte posibilitati, iar lucrurile sa fie facute sub o alta formula", afirma Alexandru Ghildus, fostul presedinte al UAP, prezent si el vineri la sedinta consiliului. Precizand ca aceste datorii sunt mostenite dinaintea mandatului sau de presedinte, si isi au originea in anii 1996 - 1997.

Citește și: