Andreea OFIŢERU
7954 vizualizări 6 ian 2015

După apariţia ordonanţei prin care oricine deţine un titlu de doctor în România poate renunţa la el în orice moment, reprezentanţi ai lumii academice protestează faţă de un astfel de act normativ, susţinând că e inadmisibil ca Legea Educaţiei să fie modificată pentru un singur om - Victor Ponta.

Mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate, ingineri şi medici au semnat o petiţie online prin care spun că ordonanţa este abuzivă, nejustificată şi  contravine standardelor educaţiei. Petiţia a fost  iniţiată de Cristian Dogaru, cercetător român care lucrează în  Marea Britanie, şi  a strâns până acum peste 1.300 de semnături de la români aflaţi în toate colţurile lumii.

Semnatarii se adresează celor trei instituţii din România care au competenţe în cazul ordonanţei. Este vorba în primul rând despre Guvernul României, căruia îi cer să retragă actul normativ. A doua instituţie avută în vedere este Avocatul Poporului, căruia i se solicită sezizarea Curţii Constituţionale. Ministerul Educaţiei este cea de-a treia instituţie căreia i se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, cei care au semnat petiţia susţin că singura instituţie care pot face ceva în cazul acestui abuz este Avocatul Poporului, instituţie care poate ataca documentul la Curtea Constituţională, ca fiind profund nedemocratic şi neconstituţional.

Iniţiatorul petiţiei, Cristian Dogaru, cercetător la Universitatea Suffolk din Marea Britanie, susţine că în cazul ordonanţei sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.

„Din punct de vedere academic, legea propusă este o aberatie. Cum am scris şi în scrisoarea deschisă, un titlu doctoral nu este o activitate solitară a deţinătorului, ci implică instituţii, comisii, un întreg sistem şi proces academic. Un titlu este oferit de o instituţie, nu este cumpărat precum un produs electrocasnic pe care îl poţi returna la magazin dacă decizi că nu-ţi mai place”, a spus pentru gândul Cristian Dogaru.

În opinia cercetătorului, Victor Ponta încearcă de fapt să împiedice calea legală prin care i se poate retrage titlul.

„Legal vorbind, consider că o astfel de lege este un abuz în serviciu, conform articolului 132  al legii 78/2000. Nu am pregătire juridică, dar bănuiesc că dacă domnului Ponta i s-ar retrage titlul de doctor în urma adresei Universităţii din Bucureşti, conform articolului 170 (1) al Legii Educaţiei Nationale (Legea 1/2011), şi anume pentru nerespectarea “standardelor de calitate sau de etică profesională”, adică pentru plagiat, domnul Ponta ar fi putea fi tras la răspundere şi pentru foloasele necuvenite obţinute în urma acestui titlu ştiinţific”,  spune Cristian Dogaru.

Andrei Cornea: „Această ordonanţă arată că nu suntem stat de drept”

Andrei Cornea, profesor universitar de la Universitatea din Bucureşti, consideră că ordonanţa legiferează în favoarea unui singur om, Victor Ponta, şi poate fi considerată ca un atac la statul de drept.

„Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanţă de urgenţă se legiferează în favoarea unui singur om, şi acela prim ministru. De data asta este chiar mai grav pentru că ordonanţa nu s-a dat pentru un partid sau pentru un grup, aşa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori. De data asta este legiferare pentru  un singur om. Şi acest lucru este extrem de grav. Arată că nu suntem stat de drept, e dovada clară că mai avem mult pentru acest lucru. Sigur, Avocatul Popoprului tace. Deocamdată, văd că şi preşedintele Iohannis tace, am aflat că Opoziţia va ataca la Curtea Constituţională, dar până atunci va mai dura”, declară Andrei Cornea pentru gândul.

Profesorul spune că nu există vreun val de renunţări la titlul de doctor. „Şi este evident că un astfel de val nu nu poate fi decât pentru hoţi, pentru că un om care a muncit timp de trei ani, cel puţin, ca să-şi dea doctoratul şi după asta a avut cel puţin unele beneficii de pe urma acestui doctorat, sub o formă sau alta, dacă este un om onest nu are niciun motiv să renunţe. Singurul motiv pentru care ar putea  renunţa este că şi-a dat seama că ar putea fi prins pentru fraudă. Deci, această lege este un mod de a încuraja frauda pur şi simplu. Numai un impostor care şi-a obţinut titlul pe nedrept are interesul  să facă aşa ceva”, a mai spus Andrei Cornea.

Universitarul susţine că nu se aştepta la o ordonanţă pentru un singur om atunci când Victor Ponta a anunţat că renunţă la titlul de doctor în drept.

„Dar a fost clar că încearcă să găsească o soluţie pentru a nu mai fi considerat plagiator. Nu îmi e clar dacă el şi-a dat seama de la început că el n-o să poată să-şi retragă titlul decât dacă se admite plagiatul. Nu-mi e clar dacă el a plănuit de la început toată această ordonanţă dau dacă a făcut-o după ce şi-a dat seama că nu e posibil”, a mai spus profesorul Cornea.

„Este o hoţie ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze şi trebuie să se salveze şi trebuie denunţată”, conchide acesta.

Radu Gologan: „Tu, ca ministru, cum să semnezi aşa ceva?”

Profesorul Radu Gologan, de la Universitatea din Bucureşti, spune că mai grav este că ordonanţa de urgenţă a fost semnată de ceilalţi miniştri din Guvernul Ponta IV.

„Din punctul meu de vedere problema este alta: cum un guvern cu 17 miniştri au votat aşa ceva. Tu, ca ministru, cum să semnezi aşa ceva? Mâine, poimâine ne trezim cu  ordonanţă de urgenţă prin care să renunţi la certificatul de naştere, cum îmi zicea cineva zilele trecute. Totuşi, avem un ministru de Externe absolvent de Drept, cum să semneze aşa ceva? ”, se întreabă Radu Gologan.

Dorin Isoc: El rămâne un plagiator „for ever”

Zilele trecute, o asociaţie din Cluj a transmis o scrisoare deschisă rectorilor universităţilor din ţară, prin care le cere să dezaprobe OUG privind renunţarea la titluri ştiinţifice, care îl exonerează de răspundere pe "premierul plagiator".

„Vouă, rectori, membri de senate universitare, academicieni, cercetători, intelectuali, ca cetăţeni ai României, părinţi, slujitori ai şcolii, vouă, oameni de oameni, vă adresăm aceste rânduri într-un moment dramatic pentru întreaga lume academică: prin ordonanţa de urgenţă privind posibilitatea renunţării indivizilor la titluri ştiinţifice acordate prin lege, autonomia universitară a fost încălcată în mod vulgar şi suntem în situaţia în care este evident că politicul doreşte controlul deplin al libertăţii de exprimare şi creaţie", se arată în scrisoarea deschisă iniţiată de Dorin Isoc, profesor universitar  şi preşedinte  la  Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară.

Contactat de gândul, acesta a spus că vrea să tragă un semnal de alarmă şi nu se aşteaptă la vreo luare de poziţie din partea profesorilor universitari.

„Nu ne aşteptăm la nimic de universităţi pentru că şi acolo sunt multe probleme. Victor Ponta rămâne un plagiator chiar dacă teza îi se va retrage. El rămâne un plagiator „for ever”. Dacă tu ţi-ai susţinut teza, ea intră în biblioteca naţională şi nu mai poate fi scoasă de acolo, se consideră în patrimoniul public . În mod normal, el trebuie să retracteze teza, ea poate fi declarată inutilă”, afirmă Dorin Isoc,  de la Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară.

Un senator a sesizat Avocatul Poporului

Pe de altă parte, singurul  senator care a luat poziţie faţă de aprobarea ordonanţei de urgenţă este Valeriu Todiraşcu. Acesta,  „în numele celor care l-au ales şi a celor pe care îi reprezintă în Parlamentul României”, a solicitat atât preşedintelui României, cât şi Avocatului Poporului să nu aprobe ordonanţa de urgenţă.

Todiraşcu i-a adresat o scrisoare deschisă Preşedintelui României prin care îi cere „să uzeze de prestigiul şi legitimitatea obţinute în urma votului popular şi să ceară demisia Guvernului Ponta”.

Pentru Avocatul Poporului, senatorul a trimis  o cerere prin care îi cere acestuia „să sesizeze Curtea Constituţională a României privind neconstituţionalitatea recentei Ordonanţe nr. 94/2014 emisă de Guvernul Ponta în dispreţul Constituţiei şi al interesului naţional, în scopul acoperirii plagiatului în teza sa de doctorat”.

Până la ora publicării acestui material, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza poziţia.

Şi revista Nature, care a scris pentru prima oară în 2012 despre plagiatul lui Victor Ponta în cazul tezei de doctorat, dedică un articol protestului românilor nemulţumiţi de OUG privind renunţarea la titlurile ştiinţifice, act normativ adoptat de Guvern tocmai pentru ca Ponta să poată renunţa la titlul de doctor. Aici puteţi citi articolul.

Măsura posibilităţii renunţării la titlul de doctor a fost luată în ultima şedinţă de Guvern, atunci când Executivul a adoptat o ordonanţă pentru modificarea legii Educaţiei. Acest lucru s-a întâmplat la scurt timp după ce, la mijlocul lunii decembrie, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. Tot atunci, noul ministru al Educaţiei a declarat că va căuta o soluţie juridică pentru această situaţie neprevăzută de lege.

La finalul lunii decembrie, Guvernul a adoptat ordonanţa prin care Victor Ponta putea renunţa în mod legal la titlul de doctor. Cu toate că pe 16 decembrie Ponta trimitea o scrisoare Universităţii din Bucureşti prin care îi anunţa că renunţă la titlu de doctor, acest lucru nu se putea întâmpla legal.


 


 

Citește și: