Vasile Măgrădean
4851 vizualizări 18 feb 2019

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, şi-a făcut anul trecut o firmă, ca să poată vinde ceea ce produce în Staţiunea Didactică Experimentală de la Cojocna.

Directorul societăţii care administrează magazinul, Lucian Cuibus, asistent universitar la USAMV, a declarat că în noul spaţiu vor fi vândute şi produse alimentare ale micilor producători din zonă, pentru a-i promova, cum ar fi miere, pâine, ulei presat la rece sau ciocolată.

”Am investit într-un nou spaţiu pentru magazinul propriu al universităţii, unde vindem produse din carne, ouă, lapte, iaurturi. Era necesar acest lucru, deoarece clienţii ne-au cerut o cantitate mai mare de produse. De asemenea, aducem şi produse de la micii producători din zonă, pentru a-i promova - miere, pâine, ulei presat la rece, ciocolată - deoarece în supermarket-uri sunt multe produse din import. Pe viitor, încercăm să ne extindem în fiecare cartier al municipiului Cluj-Napoca. Vrem să aducem şi o gamă nouă de produse inovative, cum ar fi sucuri cu probiotice. Calitatea produselor noastre este net superioară, toate provin din ferma noastră de la Cojocna, unde creştem porci, găini, capre şi vaci, iar procesarea o facem la Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor”, a explicat directorul administrativ al universităţii, Lucian Naş.

Ce spun clienţii

Vânzătoarea Emilia Neag povesteşte că, între orele 10-14, se înregistrează tot timpul coadă, majoritatea clienţilor fiind pensionari, care sunt atraşi, în principal, de preţurile mici, dar vin să cumpere şi angajaţi şi studenţi ai USAMV.

O pensionară a explicat că vine să se aprovizioneze de la noul magazin, deoarece marfa este proaspătă şi are un gust foarte bun, care îi aminteşte de cel din copilărie.

”Am o părere foarte bună despre acest magazin. Majoritatea pensionarilor venim aici să ne aprovizionăm pentru că produsele sunt mai ieftine. Au ouă de la 0,30 de lei, lapte crud integral de vacă la 3 lei litrul, cu 4% grăsime, mezeluri, care au multă carne în ele, iaurt. Eu cumpăr de la USAMV de 4 ani, dar acum magazinul este mai mare, mai încăpător şi mai modern. Sunt produse româneşti, naturale”, a spus o pensionară aflată la coadă.

Magazinul USAMV, luat cu asalt de pensionari

Un alt client a lăudat produsele şi preţul acestora, susţinând că, pentru pensionari, orice economie făcută la cumpărături este binevenită.

”Ne place foarte mult aici, decât să mergem să luăm ouă, carne şi lactate din supermarket-uri, unde nu ştii cum sunt produse. Am încredere în cei de la USAMV, pun mare preţ pe calitate. Merită să stai la coadă pentru ele, ca pe vremuri”, a spus acesta.

Vânzările noului magazin ajung şi la 1.000 de euro pe zi.

O universitate din Cluj şi-a deschis propriul magazin de desfacere şi face vânzări de 1.000 DE EURO PE ZI

Cuibus se laudă că e singurul magazin de acest gen din ţară - în care o universitate îşi desface propriile produse, fie de la fermă, fie procesate. USAMV are pe Calea Floreşti şase mici făbricuţe, din care acum funcţionează trei: iaurturi, panificaţie, vinificaţie, berărie, zaharoase şi carmangeria, din care funcţionează carmangeria, panificaţia şi iaurturile. Restul sunt în curs de autorizare.

”Magazinul funcţionează în subordinea universităţii de 15 ani, dar înainte să înfiinţăm SRL-ul, nu puteam valorifica produsele şi către restaurante şi industria horeca. În plus, universitatea învaţă studenţi, nu vinde produse. Clar, consumatorul e clientul principal acum, dar nici de acum înainte nu vrem să ajungem de exemplu la supermarketuri. Un client al nostru e Grădiniţa UBB-ului ( n.red: universitatea „Babeş-Bolyai”) unde dăm iaurturi pentru copii, pentru că părinţii cer produse locale”, spune acesta.

Citește și: