Universitatea din Bucureşti a trimis din nou la Ministerul Educaţiei solicitarea de retragere a titlului de doctor lui Victor Ponta, precum şi dosarul întocmit de Comisia de Etică a Universităţii, privind plagiatul comis de acesta, a declarat pentru gândul rectorul UB, Mircea Dumitru.

„Noi am trimis tot dosarul, pe care îl aveam din vara anului 2012, vinerea trecută şi aşteptăm reacţia ministerului. Nu ştiu dacă acolo au mai rămas documentele, s-au mai schimbat miniştrii între timp, nu pot să îmi dau seama. Dacă domnul ministru a spus că are nevoie de documentele şi dovezile Universităţii, atunci noi i-am trimis dosarul”, a spus Dumitru, pentru gândul.

Ministrul Adrian Curaj declarase marţea trecută că nu a fost contactat de Universitatea Bucureşti în legătură cu acest caz şi că se va ocupa de el după ce termină proiectul de buget pentru minister.

„Trebuie să vedem, să discute cu juriştii, cu cei cu care se consfătuieşte şi să vedem dacă ia hotărârea care este aşteptată de foarte multă lume şi probabil ar fi hotărârea care se impune. Noi credem că este posibil, aşa am crezut de la început, că trebuie făcut ceva pentru ca astfel de lucruri să fie sancţionate şi să nu se mai repete”, a mai spus Mircea Dumitru, întrebat ce ar urma să se întâmple din punct de vedere procedural, o dată ce ministrul primeşte solicitarea.

Cu un an în urmă, în decembrie 2014, fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu a primit şi el aceeaşi solicitare de la Universitatea Bucureşti în ce priveşte doctoratul plagiat al lui Victor Ponta, fără însă să ia vreo măsură.

La vremea respectivă, el declara că trebuie să se consulte cu juriştii ministerului, pentru că nu există o procedură stabilită legal în acest sens. El spunea că retragerea titlului de doctor s-ar putea face prin ordin de ministru, pentru că titlul a fost acordat tot printr-un ordin de ministru.

„Este principiul simetriei actelor juridice şi retragerea titului poate fi făcută printr-un act prin aceeaşi valoare ca şi actul prin care a fost conferit titlul de doctor”, spunea Cîmpeanu în decembrie 2014. Ulterior, tot în decembrie 2014, a fost emisă şi o ordonanţă de urgenţă prin care titularul unui doctorat poate renunţa la titlul de doctor, Victor Ponta anunţând public, după ce a pierdut alegerile, că vrea să recurgă la un astfel de gest.

Nimic nu s-a întâmplat însă timp de un an.

Specialiştii consultaţi de gândul susţin însă că ministerul Educaţiei se află pe un teren virgin, neexistând un precedent pentru retragerea unui titlu de doctor. Pentru că ministrul Educaţiei este cel care semnează, iar ministerul cel care emite titlurile de doctor, ar fi logic ca tot el să le poată şi revoca, bazându-se pe o solicitare a Universităţii care a găzduit doctoratul, alături de dovezile privind ilegalităţile academice comise. Totuşi, dacă ministrul Educaţiei ar lua o astfel de măsură, ar lăsa în ofsaid Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei, cel care atestă titlurile de doctor şi care a dat de altfel un verdict negativ în cazul plagiatului lui Victor Ponta, explică specialiştii.

În 2003, fostul premier Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională", coordonatorul lucrării fiind Adrian Năstase, atunci premier în funcţie. În 2012, săptămânalul britanic de ştiinţă „Nature” a publicat în ediţia online ştirea potrivit căreia Ponta a fost acuzat de plagiat în legătură cu teza de doctorat. Materialul din "Nature" despre plagiat a fost preluat de presa românească şi internaţională. Ponta a respins acuzaţiile şi a declarat că este vorba de un joc politic, pe fondul unei dispute între Guvernul şi preşedintele României, pe atunci Traian Băsescu, pe tema reprezentării României în cadrul Consiliului European.

Lucrarea de doctorat a premierului a fost analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care a decis, în 29 iunie 2012, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Acest Consiliu a fost dizolvat de Guvernul Ponta.

Pe 19 iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a anunţat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Pe 20 iulie 2012, şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, cea sub egida căreia a fost făcut doctoratul, a hotărât că Victor Ponta a plagiat, în teza de doctorat o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

 

Citește și: