Andreea OFIŢERU
681 vizualizări 7 ian 2015

„Posibilitatea renunţării de către deţinător la un titlu ştiinţific va genera un precedent ce aruncă în derizoriu procesul educaţional şi promovează un comportament iresponsabil şi lipsit de etică faţă de studiile universitare. Considerăm că articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizează educaţia superioară prin alternativa ca deţinătorul unui titlu ştiinţific să se sustragă, din motive subiective, unui angajament instituţional obiectiv, care a angrenat un întreg ansamblu de resurse umane şi financiare”, se arată în comunicatul semnat de rectorul Mircea Dumitru şi preşedintele Senatului Universităţii, Gheorghe Nistor.

În plus, mai spun universitarii, măsura prin care poţi renunţa la titlul ştiinţific „creează premise care favorizează eludarea procedurilor de investigare de către organismele abilitate (comisiile de etică ale universităţilor, Consiliul Naţional de Etică etc.) a lucrărilor asupra cărora planează suspiciuni referitoare la buna conduită în cercetarea ştiinţifică.

Profesorii universitari spun că o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii în practica eticii cercetării.

Universitatea din Bucureşti critică faptul că nici pentru această modificare a legii educaţiei universităţile nu au fost consultate. „Considerăm nedemocratice şi dăunătoare sistemului de învăţământ modificările masive şi repetate ale Legii Educaţiei Naţionale, lege organică, prin Ordonanţe de Urgenţă, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse şi fără consultarea prealabilă a instituţiilor marcante de învăţământ, cum este Universitatea din Bucureşti”, arată aceeaşi sursă.

Universitatea din Bucureşti precizează că se va adresa atât Avocatului Poporului, cât şi Parlamentului pentru această ordonanţă.

În cazul Avocatului Poporului, Universitatea va cere acestuia să sesizese Curtea Constituţională.

„În mod evident, în cazul în speţă a fost încălcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentală a ţării, care precizează fără echivoc că „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa din cuprinsul acestora”, precizează universitatea. Universitarii argumentează că în cuprinsul OUG 94/2014 nu se regăseşte justificarea cerută de textul constituţional.

De asemenea, Universitatea din Bucureşti susţine că se va adresa Parlamentului României cu „solicitarea expresă de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educaţiei naţionale prin introducerea art. 7¹”.

„Aceste demersuri vor fi iniţiate de Universitatea din Bucureşti cu scopul de a contribui la consolidarea şi dezvoltarea unui sistem naţional de învăţământ care să promoveze formarea şi sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate”, se mai arată în comunicat.
 

Citește și: