Gandul.info
Oana Despa
669 vizualizări 6 dec 2017

Potrivit raportului “De ce lovim copiii?” lansat, miercuri, de Fundaţia World Vision România, atitudinea violentă faţă de copii se regăseşte în şapte tipologii distincte de părinţi care justifică violenţa în moduri diferite. Astfel, 51% dintre părinţi cred că lovirea este pentru binele copilului, iar unul din 10 adulţi consideră că agresiunea fizică apare din cauza copilului.

De asemenea, studiul ONG-ului mai arată că opt procente dintre părinţi ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru să se afle, 6% bat copiii gratuit, fără motiv, 3% dintre adulţi se simt foarte vinovaţi după ce lovesc, iar alţi 8% invocă motivaţii religioase.

"În mod paradoxal, deşi românii consideră violenţa asupra copilului ca fiind a treia problemă socială din România, după sărăcia extremă şi calitatea educaţiei, raportul arată că peste jumătate dintre părinţi nu consideră că o palmă la fund este o formă de violenţă iar peste 90% cred că violenţa este doar atunci când lovirea provoacă vânătăi şi cicatrici sau când părinţii îşi bat copilul fără motiv”, a transmis directorul naţional World Vision România, Daniela Buzducea.

Conform sursei citate, mulţi părinţi români nu mai consideră că "bătaie este ruptă din rai", dar la baza multor acţiuni violente ale adulţilor asupra copiilor stau comportamente suferite de aceştia în copilărie.

"Astfel, raportul mai arată că deşi s-au înregistrat progrese privind mentalitatea românilor cu privire la lovirea copiilor (părinţii nu mai cred că “Bătaia e ruptă din Rai”), fenomenul violenţei asupra copiilor continuă să persiste şi pentru că 82% dintre părinţi se asociază proverbului „Rufele murdare se spală în familie”, iar 76% dintre respondenţi afirmă că au fost supuşi unor comportamente violente în copilărie, ceea ce sugerează perpetuarea inter-generaţionala a violenţei asupra copilului", este subliniat în comunicatul Fundaţiei.

Scopul raportului de cercetare "De ce lovim copiii?" este de a oferi o soluţie cu privire la incidenţa comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentrează pe atitudini faţă de violenţă şi oferă o perspectivă clară asupra factorilor declanşatori, care duc la violenţa părinţilor asupra propriilor copii.

Citește și: