Dorina Calin
288 vizualizări 27 ian 2014

Un calcit de Herja, unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare, a fost furat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar autorităţile cercetează cazul pentru a afla cine este vinovatul, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul instituţiei muzeale, Ioan Bob.

"În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03.03 s-a întâmplat (furtul, n.r.). Un individ a intrat în muzeu, a spart două geamuri groase de 10 milimetri, apoi a spart vitrina în care se găsea eşantionul mineral. De asemenea, era un geam de 10 milimetri. Probabil a avut un obiect, cu mâna era imposibil de spart, şi l-a sustras", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Bob.

Directorul instituţiei muzeale a precizat că obiectul furat este un calcit de Herja. Acesta era unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecţia muzeului, valoarea sa fiind de câteva mii de lei, a mai spus Ioan Bob.

"Nu este cel mai valoros obiect, dar este printre cele mai valoroase. Nu există două eşantionae minerale identice. Toate sunt unicate", a spus directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Ioan Bob a precizat că poliţia a venit imediat la faţa locului şi face cercetări. "S-au luat imagini de pe camerele de supraveghere şi ei o să le analizeze", a completat directorul instituţiei muzeale.

Muzeul de Mineralogie Baia Mare este considerat de specialişti ca fiind cel mai mare muzeu mineralogic regional din Europa cu acest profil. Muzeul de Mineralogie oferă publicului său o panoramă complexă, vizuală şi interactivă, a istoriei şi caracteristicilor geologice ale zonei miniere Baia Mare- Maramureş.

Valoarea patrimoniului muzeului, confirmată prin participarea la numeroase expoziţii internaţionale şi naţionale, precum şi prin vizitele unor personalităţi publice şi specialişti din lumea întreagă este aproape egalată de modernitatea şi originalitatea expunerii, precum şi de activităţile conexe, de educaţie muzeală şi marketing a produsului cultural. Muzeul de Mineralogie Baia Mare este unul dintre cele mai moderne şi mai căutate muzee din România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est, se arată pe site-ul instituţiei.

Singurul muzeu de profil mineralogic din România deţine în prezent o colecţie de peste 16.000 de eşantioane minerale - multe dintre acestea fiind unicate sau rarităţi mondiale - provenind din zăcămintele regiunii Baia Mare.

Citește și: