Gandul.info
Adriana Mit
2512 vizualizări 6 oct 2017

UPDATE 13:15: Ministrul Energiei, Toma Petcu, declară, după discuţia pe care a avut-o cu minerii care au supravieţuit accidentului de la mina Lupeni, că stâlpii de susţinere ai galeriei de la Lupeni erau subţiaţi. Se vor face investiţii la mină, anunţă ministrul.

„Am vrut să-mi povestească care a fost evoluţia accidentului, cum s-a întâmplat, care consideră ei că sunt cauzele. Am înţeles că a fost un gol în tavan care nu a putut fi apreciat şi nu se ştia ce se putea întâmpla (...), se pare că sistemul de susţine la grinzi a rezistat, în schimb la stâlpi spun ei că ar fi nişte probleme şi din cauza asta stâlpii s-ar fi micşorat de la 2 şi 10 au cedat undeva la 1,80 şi acolo se pare că va fi o problemă”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat că Ministerul nu se va autopronunţa în ce priveşte cauzele accidentului.

„Bineînţeles noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi Procuratura să facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi (...). O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările”, a adăugat Toma Petcu.

Acesta a anunţat şi noi investiţii la mină.

UPDATE 11:00: Minerul internat la Spitalul municipal din Petroşani este fotbalistul Raul Cismaşu, fost fundaş la Jiul Petroşani, Minerul Lupeni şi CS Vulcan, care în prezent joacă la Hercules Lupeni. Medicii spun că viaţa acestuia nu este în pericol.

UPDATE 10:33: Minerul internat la Spitalul municipal din Petroşani a suferit mai multe contuzii şi politraumatisme, dar viaţa îi este în pericol, după accidentul produs în subteranul minei Lupeni din Valea Jiului.

Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Szekely, a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, că minerul internat la Spitalul municipal din Petroşani a suferit mai multe contuzii şi politraumatisme.

„Starea lui este mai bună decât a celui transportat la Floreasca şi viaţa nu îi este în pericol”, a spus prefectul judeţului Hunedoara.

Întrebat despre cauzele accidentului, Fabius Szekely a spus că ITM şi Poliţia au început anchete, iar experţii vor stabili cauzele.

Prefectul intenţioneză să convoace, săptămâna viitoare, reprezentanţii Complexului Energetic, pentru a discuta cu ei despre probleme legate de coordonarea situaţiilor de urgenţă.

UPDATE 08:01: La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani s-a constituit, joi, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinşi în subteran trei mineri, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

„La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori precum şi un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba”, precizează sursa citată.

UPDATE 07:30 Unul dintre minerii prinşi  în subteran în urma surpării unei galerii din mina Lupeni a murit. El avea 39 de ani.

Primul miner a fost dus la Spitalul Floreasca, iar cel de-al doilea este la spitalul din Petroşani.

Medicul Bogdan Opriţa a declarat, vineri dimineaţa, că starea minerului de la Lupeni, adus la Spitalul Floreasca din Bucureşti, este extrem de gravă şi instabilă, organismul său având de suferit din cauză că a fost supus "compresiunii" galeria unde a fost suprins.

"Starea pacientului este extrem de gravă. În momentul de faţă este în investigaţii. A venit cu un sindrom de strivire, care e o boală extrem de complexă şi care apare celor prinşi sub dărâmături, în general, şi duce la o dereglare a tuturor funcţiilor vitale ale organismului", a declarat medicul.

Bogdan Opriţa a precizat că următoarele ore şi zile sunt importante în stabilizarea pacientului, acesta având insuficienţă renală.

"Hipotermia nu era atât de gravă şi era un fenomen conex, care a avut darul să agraveze celelalte disfuncţii din organism. (..) Muşchii se topesc în timpul acestor leziuni şi produc inunndarea rinichilor. În momentul de faţă este instabil şi facem toate eforturile. Muşchii au suferit o leziune difuză generalizată din cauză că a fost suprins şi supus compresiunii în acea galerie. Întreg organismul lui prezintă o suferinţă generalizată", a mai spus Opriţa

UPDATE 23.10 Echipele de intervenţie au reuşit să ajungă la al doilea miner blocat şi se comunică şi cu el

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat, joi seara, că va începe urcarea la suprafaţă a primului miner blocat în subteran, care a fost găsit de echipa de salvare. De asemenea, salvatorii au ajuns, după 11 ore, foarte aproape şi de cel de-al doilea miner, care este conştient.

Ministrul Toma Petcu a spus că se poartă un dialog cu cel de-al doilea miner prins în subteran, acesta fiind conştient.

„Foarte repede vom reuşi să începem urcarea la suprafaţă a primului miner pe care l-am găsit. Colegii noştri au ajuns foarte aproape şi de cel de-al doilea miner, comunică cu el, au un dialog. Asta ne spune foarte clar că este bine, sănătos. Sperăm ca foarte curând să ajungem să începem şi deblocarea celui de-al doilea miner şi, bineînţeles, în paralel avem procedura de căutare şi pentru minerul al treilea”, a spus ministrul Petcu.

UPDATE 22.50: Ministrul  Petcu, la Lupeni: Echipa de salvare a ajuns la primul miner, care este conştient, cooperant

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi seara, la Lupeni, că echipa de salvare a reuşit să ajungă la unul dintre minerii blocaţi în subteran, iar acesta este conştient şi cooperant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toma Petcu a făcut noi declaraţii de presă de la mina Lupeni, unde se desfăşoară o amplă intervenţie de salvare a trei mineri blocaţi în subteran, după ce o galerie s-a surpat. Ministrul Energiei a precizat că echipa de salvare a ajuns la unul dintre minerii blocaţi.

"A ajuns echipa de salvare la primul coleg din subteran, care era cel mai aproape, şi o mare parte a corpului prinsă sub dărămături a fost eliberată, mai are doar pe partea stângă ceva de eliberat. Este conştient, este cooperant. Procedura de desprindere, de scoatere de sub dărămături este una foarte greoaie şi care se desfăşoară foarte încet pentru că nu dorim să creăm probleme suplimentare faţă de cele care sunt deja create de loviturile pe care le-a primit în momentul prăbuşirii", a declarat Toma Petcu.

Potrivit ministrului Energiei, minerul va fi scos din subteran printr-o cale de evacuare din zona de sud a puţului.

"Estimăm undeva la 40 de minute timpii de evacuare. Un rezultat medical mult mai complet o să avem atunci când îl scoatem la suprafaţă. Medicii noştri specialişti care sunt la ambulanţă aşteaptă să-l preia. Tot medicii vor decide, în funcţie de rănile care le vor găsi în controlul medical, unde va fi deplasat, la un spital în zonă sau la un spital mult mai mare", explicat ministrul Energiei.

Toma Petcu spune că urmează să ajungă la mina Lupeni şi un elicopter cu termoviziune pe timp de noapte, care va fi pregătit să-i transporte pe mineri. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi mineri prinşi sub dărâmături, ministrul Energiei a precizat că echipele de salvare continuă căutările.

"Am avansat şi ne ducem şi spre ceilalţi doi mineri, avansarea este mult mai uşoară. Evoluţia e în continuare de căutare permanentă fără niciun fel de opriri. Sperăm ca într-un timp scurt minerul să fie scos la suprafaţă în condiţii bune. De scoatere se ocupă doar două persoane, celelalte echipe, pe laterale, în continuare au activitate de căutare. Pe partea cealaltă avem echipa din cinci mineri care caută şi ei. Obiectivul nostru este să-i scoatem pe toţi trei în timp util, astfel încât să nu fie probleme. Primul miner a spus că ceilalţi doi erau undeva în jurul lui la momentul prăbuşirii, dar nu ştia să spună exact, să dea detalii, probabil şi din cauza contuziilor şi a loviturilor nu poate fi foarte coerent", a explicat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a mai precizat că în subteran se respiră fără niciun fel de probleme.

UPDATE 17.50: Echipa de salvare a reuşit să comunice cu minerii prinşi în subteran la Lupeni
Cei trei mineri prinşi în subteran la mina de la Lupeni au reuşit să comunice cu echipa de salvare, au declarat pentru Mediafax surse implicate în operaţiunile de salvare.

Operaţiunile de salvare continuă la ora transmiterii acestei ştiri, reuşindu-se comunicarea cu cei trei mineri.

Între timp, a ajuns la faţa locului şi a doua echipă de salvare şi un elicopter de la Arad cu aparatură medicală.

Accidentul a avut loc joi după-amiaza, iar potrivit primelor informaţii mai mulţi mineri au reuşit să iasă la timp. Trei angajaţi au fost însă suprinşi de malul de pământ.

Fabius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara, a declarat pentru MEDIAFAX că surparea de la mina Lupeni s-a produs pe o lungime de 10 metri, iar în momentul de faţă nu se ştie cu exactitate dacă cei trei mineri au fost prinşi sub pământ sau au rămas blocaţi în galerie înainte de malul surpat.

"E o surpare de pământ pe o lungime de 10 metri, sunt trei oameni afectaţi, nu ştim dacă sunt prinşi sub pământ sau au rămas în partea dinaintea surpării. Va sosi un elicopter SMURD, sunt două ambulanţe, dintre care una pentru victime multiple. Am convocat grupul de suport tehnic format din reprezentanţi ISU, ITM, toate instituţiile care au relevanţă pe acest subiect", a declarat abius Szekely, prefectul judeţului Hunedoara.

Premierul Mihai Tudose i-a solicitat joi ministrului Energiei, Toma Petcu, să meargă la Hunedoara, după ce o galerie s-a surpat la mina Lupeni, iar trei mineri au rămas prinşi sub pământ.

"Se efectuau lucrări de montare a unor stâlpi de susţinere într-o zonă de mierit. În timpul acestor lucrări s-a produs o prăbuşire. În urma prăbuşirii, opt din cei 11 mineri au reuşit să iasă la suprafaţă, trei dintre ei sunt în continuare acolo. Nu ştim care este situaţia. Am convocat de urgenţă echipa de intervenţie şi de salvare. Ea a fost constituită şi a intrat în mină. Căutările sunt în plin proces şi aşteptăm şi suntem încrezători că vor avea rezultate deosebite”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Energiei, Toma Petcu.

El a mai spus că, în urma solicitării premierului Mihai Tudose, va pleca de urgenţă la Lupeni în cursul zilei de joi, la bordul unui elicopter pus la dispoziţie de MAI.

Două elicoptere SMURD, dintre care unul care poate transporta victime multiple, au fost trimise, joi după-amiază, la minerii prinşi sub pământ după ce o galerie din mina Lupeni s-a surpat, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Se intervine în subteran de către o echipă de salvatori. A fost mobilizat un elicopter SMURD de la Arad şi un elicopter care poate transporta victime multiple, de la Bucureşti. Din Deva au fost trimise mai multe ambulanţe şi maşini de terapie intensivă”, a spus Arafat.

Citește și: