Andreea OFIŢERU
4973 vizualizări 10 sep 2015

Cazurile răsunătoare de plagiat din rândul politicienilor l-au determinat pe Andrei Pleşu să facă zilele trecute  o propunere mai puţin obişnuită: toţi cei care au muncit serios pentru titlul de doctor să renunţe la acesta, determinându-i pe plagiatori să facă şi ei acest lucru. „Singura soluţie eficace pe care o pot imagina, dar îmi dau seama că e utopică, ar fi, şi fac această propunere cu modestie în seara asta, ca toţi care avem doctorate cât de cât normale să ne autosuspendam, asta e formula la modă acum, din categoria de purtător de titlu de doctorat. Hai să ne depunem toţi titlurile să spunem că până nu şi le depun ăilalţi, noi nu mai vrem să le avem. Eu personal sunt gata să-mi depun titlul de doctor. Eu cred asta ar fi aşa o soluţie de masă: să umplem presa cu liste de doctori din diverse domenii care declară că până nu se reglează problema corectitudinii obţinerii titlului de doctor ei îşi suspendă calitatea de doctorat”, a spus Andrei Pleşu, care prevede că după moda doctoratelor deţinute de oamenii politici va veni şi moda brevetelor de invenţie şi a titlurilor de academician.

„Problema principală este că au fost acordate titluri de doctor la o serie de lucrări care nu îndeplineau condiţia de calitate”

Academicianul Solomon Marcus spune că Andrei Pleşu a glumit şi că, practic, ar fi imposibil acest lucru,  pentru că e foarte greu să aduni toţi doctorii la un loc. Doctor în matematică şi fost discipol al celor mai buni profesori de matematică din România, Solomon Marcus a vorbit pentru gândul despre situaţia plagiatelor şi a titlurilor de doctor din România, dar şi despre soluţia pe care el o vede pentru a opri răspândirea imposturii din cercetare.

„Chestiunea e cu totul alta. Ceea ce trebuia făcut, şi eu am propus asta de multă vreme, trebuiau reconsiderate toate tezele de doctorat, toate titlurile de doctor acordate în ultimii 15 ani, 20 de ani, şi văzut care merita într-adevăr şi care nu. Pentru că problema principală nu e plagiatul, problema principală este că au fost acordate titluri de doctor la o serie de lucrări care nu îndeplineau condiţia de calitate. Chiar dacă nu erau plagiate, erau compilaţii, şi tot acolo ajungem. Deci problema era acesta: că nu s-a respectat criteriul calităţii în acordarea titlului de doctor”, consideră Solomon Marcus.

Întrebat despre scandalul iscat de teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea, Solomon Marcus arată că, de fapt, aceasta este o problemă mult mai mare, în sensul că plagiatul este consecinţa faptului că instituţiile de învăţământ superior au renunţat la criteriile de calitate a educaţiei. 

Chestiunea aceasta este o parte a unei probleme mai mari: problema exigenţei în acordarea unor titluri ştiinţifice. Noi vorbim mereu de plagiat, dar de fapt răul cel mai larg răspândit nu e plagiatul, este compilaţia. Adică simplul fapt că pui alături câteva lucruri luate din trei patru surse diferite şi spui că ai făcut o lucrare. Deci,  faptul că s-a acordat titlul de doctor pentru lucrări lipsite de originalitate şi valoare”, arată academicianul.

„Acelaşi Oprea care a plagiat a devenit la rândul său conducător de doctorat. Ăsta este un mecanism foarte răspândit”

Profesorul consideră că obţinerea titlului de doctor cu uşurinţă a avut consecinţe şi asupra profesorilor care conduc doctoratele, un exemplu fiind chiar vicepremierul Gabriel Oprea.

„Modul în care s-a acordat dreptul de a fi conducător de doctorat a fost iarăşi mult prea tolerant. S-a acordat acest drept multor persoane care nu-l meritau. Chiar aici, acelaşi Oprea care a plagiat a devenit la rândul său conducător de doctarat. Ăsta este un mecanism foarte răspândit. Deci nu trebuie ca discuţia să se oprească la plagiat, discuţia trebuie să se refere la valoare, pentru că au fost acordate titluri unor lucrări fără valoare, care nici măcar nu au fost publicate în reviste care să prezinte o anumită garanţie de exigenţă” a mai spus Solomon Marcus.

În opinia academicianului, problema opririi răspândirii titlurilor de doctor fără valoare ţine de schimbarea modului în care se acordă şi de mentalitatea oamenilor cu privire la exigenţă şi calitate.

„Scăderea nivelului s-a propagat de jos în sus. E nevoie de schimbarea actului educaţional”

Cu privire la propunerea Universităţii din Bucureşti privind schimbarea legii educaţiei astfel încât retragerea titlului academic de doctor, atunci când este dovedit plagiatul, să fie făcută de instituţia care l-a acordat indiferent de calitatea titularului, academicianul Solomon Marcus arată că este nevoie de fapt de o schimbare a actului educaţional, şi nu neapărat a procedurilor.

„Problema în ultimă înstanţă nu este a modului de organizare a birocraţiei, problema este una de substanţă. Adică faptul că în cazul Bacalaureatului, a diplomelor universitare a scăzut mult nivelul, şi atunci doctoratul a intrat şi el în aceeaşi horă. Scăderea nivelului s-a propagat de jos în sus. Nu este o simplă chestiune de schimbare a birocraţiei, este nevoie de schimbări în substanţa actului educaţional”, a mai spus solomon Marcus.

Într-un interviu acordat gândul în octombrie 2014, Solomon Marcus propunea un program de urgenţă al Educaţiei omenescului în România. În privinţa plagiatelor, Solomon Marcus arăta că de fapt societatea românească este una în care furtul intelectual nu este considerat furt.

„Noi trăim într-o societate în care furtul intelectual nu este, pentru cea mai mare parte a populaţiei, un furt. Asta se întâmplă pentru că generaţii după generaţii au rămas needucate cu privire la ideea de proprietate intelectuală. Din această cauză munca intelectuală este de foarte multe ori neapreciată”, declara Solomon Marcus în interviul pentru gândul.

România, ţara cu peste 33.000 de doctori

Un calcul făcut de gândul arată că în ultimii 25 de ani numărul titlurile de doctor acordate de universităţile româneşti a crescut de 22 de ori, în prezent sunt aproximativ 33.000 de români care au susţinut doctoratul.

Dacă până la Revoluţie doar unul din 17.000 de români se putea lăuda cu titlul academic de doctor, în prezent,  numărul doctorilor este  de aproape 33.000,  faţă de aproape 1.500 câţi erau  în urmă cu 25 de ani.

Evoluţie anuală titluri de doctorat, potrivit datelor INS şi Minosterului Educaţiei:

Până în 1990 - 1.429

1991 – 71

1992 - 86

1993 - 125

1994 - 216

1995 - 269

1996 - 389

1997- 575

1998 - 864

1999  - 1.039

2000 - 769.

2001 - 720

2002 - 787

2003 - 960

2004 - 988

2005 - 1.115.

2006 - 1.265

2007 - 3.047

2008 - 3.546

2009 - 4.496

2010 - 4.153

2011 - 5.895

Odată cu creşterea numărul de doctori a crescut şi numărul suspiciunilor de plagiat. În spaţiul public au apărut cazuri de politicieni celebri care nu au respectat normele academice atunci când şi-au întocmit tezele lor de doctorat.

Prim-ministrul Victor Ponta a primit două verdicte de la comisii academice că teza lui de doctorat în drept este de fapt un plagiat grosolan, verdicte invalidate însă de o comisie numită politic. Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean de la Mehedinţi este şi el acuzat de plagiat.  Gândul a demonstrat că există mari părţi plagiate din lucrarea sa de doctorat în domeniul ştiinţelor militare.

Mischie a rămas cu doctoratul, însă acesta nu i-a folosit prea mult, cariera sa fiind întreruptă, în 2013, de o condamnare la patru ani de închisoare pentru corupţie. Şi  fostul ministru liberal Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare este doctor, el obţinându-şi doctoratul la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.  Doctor în drept penal este şi fostul senator PSD Cătălin Voicu, care execută şi el o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Ultimul caz de plagiat al unui politician este al vicepremierului Gabriel Oprea, acuzat că a plagiat  chiar de Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, care  analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului. „Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. Sunt zeci de pagini copiate integral”, a declarat Marian Popescu pentru Gândul.

Citește și: