Mihai Draghici
3392 vizualizări 29 nov 2019

ORA 15:03 Boris Johnson a vizitat locul în care s-a desfăşura atacul terorist de la Londra

Premierul britanic Boris Johnson a vizitat sâmbătă locul în care s-a desfăşura atacul terorist de la Londra, în urma căruia cel puţin două persoane au murit, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Acesta a fost însoţit de ministrul britanic de Interne, Priti Patel şi de comisarii Cressida Dick şi Ian Dyson, informează presa.

Poliţia metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împuşcat mortal de forţele de ordine, este Usman Khan, care a fost închis în 2012 pentru fapte ce constituie infracţiuni cu caracter terorist, fiind eliberat condiţionat în decembrie 2018.

ORA 10:39 Incidentul a fost catalogat drep un atac terorist

Autorităţile britanice au informat că incidentul întâmplat la Londra, în urma căruia cel puţin două persoane au murit, a fost catalogat drept un atac terorist, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Este o greşeală să permitem criminalilor violenţi să iasă mai devreme din închisoare şi este foarte important să ne dezvoltăm obiceiul ăsta de a da sentinţe potrivite pentru criminali, în special pentru terorişti", a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei britanice, a declarat de asemenea că este şocat din cauza incidentului.

ORA 3:16 Identitatea suspectului atacului de la Londra 

Poliţia metropolitană a dezvăluit că autorul atentatului de la Londra, împuşcat mortal de forţele de ordine, este Usman Khan, care a fost închis în 2012 pentru fapte ce constituie infracţiuni cu caracter terorist, fiind eliberat condiţionat în decembrie 2018, informează publicaţia The Guardian

Comisarul Neil Basu de la Poliţia Metropolitană a anunţat, printr-un comunicat emis în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, că anchetatorii efectuează percheziţii la reşedinţa lui Khan din zona Staffordshire.

"Suntem în poziţia de a confirma identitatea suspectului ca Usman Khan, în vârstă de 28 de ani, care locuia în zona Staffordshire (...)
Această persoană era cunoscută autorităţilor, fiind condamnată în 2012 pentru infracţiuni cu caracter terorist. El a fost eliberat condiţionat din închisoare în decembrie 2018, şi în mod clar, o direcţie crucială a anchetei priveşte stabilirea modului în care el a ajuns să comită acest atac", a explicat oficialul britanic.

Două persoane - un bărbat şi o femeie - au fost ucise de atacator, care la rândul lui a fost împuşcat mortal de poliţişti.

ORA 2:41 Autorul atentatului era un fost deţinut, închis în trecut pentru fapte de terorism

Autorul atentatului de la Londra purta o brăţară electronică de supraveghere în momentul comiterii atacului, fiind un fost deţinut ce fusese în trecut închis pentru fapte de terorism, informează publicaţia The Guardian, citând surse din cadrul autorităţilor.

Bărbatul, care a fost împuşcat mortal de forţele de ordine, era cunoscut poliţiei şi agenţiei britanice pentru securitate internă (MI5), au confirmat sursele.

Poliţia a transmis că informaţiile disponibile în acest moment sugerează că bărbatul a acţionat de unul singur.

Cressida Dick, comisar al serviciului de poliţie metropolitană din Londra, a declarat că atentatul, soldat cu trei morţi, inclusiv atacatorul, a durat cinci minute.

Oficialul a refuzat să spună dacă suspectul era cunoscut autorităţilor.

Două persoane care fuseseră rănite prin înjunghiere în atacul produs în centrul Londrei au murit vineri seară.

Premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat vineri seară că atacul din centrul Londrei este, cel mai probabil, de natură teroristă.

ORA 21:35 Boris Johnson suspendă campania electorală, după atacul de la Londra

Premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, a decis suspendarea timp de două zile a campaniei electorale, în urma atacului terorist comis în centrul Londrei, informează BBC News.

Surse din cadrul Partidului Conservator au declarat că premierul a anulat toate evenimentele electorale programate vineri seară şi sâmbătă.

La rândul său, Partidul Laburist (opoziţie) a suspendat evenimentele electorale programate vineri seară. „Inima mea este alături de victimele acestui atac îngrozitor”, a declarat liderul laburist, Jeremy Corbyn.

Jo Swinson, preşedintele Partidului Liberal-Democrat (opoziţie), a lăudat intervenţia rapidă a serviciilor de securitate. „Incidentul de astăzi ne aminteşte că nu putem avea niciodată securitatea ca fiind ceva garantat automat. Nu trebuie să uităm niciodată activitatea vitală a poliţiei şi a serviciilor de securitate pentru ca noi să fim în siguranţă. Cei care încearcă să ne terorizeze, să ne divizeze sau să ne submineze libertăţile nu vor reuşi niciodată”, a declarat Jo Swinson, citată de cotidianul The Guardian.

Marea Britanie va organiza alegeri parlamentare anticipate pe 12 decembrie.

ORA 20:35 Boris Johnson: Atacul din centrul Londrei probabil este de natură teroristă

Atacul din centrul Londrei este, cel mai probabil, de natură teroristă, a declarat vineri seară premierul în funcţie al Marii Britanii, Boris Johnson, citat de cotidianul The Guardian.

„Chiar dacă investigaţia este în curs, poliţia poate confirma că acesta a fost un incident terorist. Din ceea ce ştim, incidentul s-a încheiat”, a declarat Boris Johnson.

„Gândurile mele sunt în primul rând la serviciile de intervenţie şi la curajul agenţilor de poliţie. Este foarte trist să aflăm că unele persoane au fost rănite în incident, suntem alături de aceste persoane şi de familiile lor”, a adăugat premierul britanic.

„Poliţia Metropolitană continuă investigaţiile, vă pot asigura că orice persoană implicată în această infracţiune, în acest atac, va fi căutată şi va fi adusă în faţa justiţiei”, a subliniat Boris Johnson.

Conform bilanţului preliminar, o persoană a murit, iar alte patru au fost rănite în atacul comis pe Podul Londrei din centrul capitalei britanice.

 

ORA 20:15 Două persoane rănite în atacul comis în centrul Londrei au murit

Două persoane care fuseseră rănite prin înjunghiere în atacul produs în centrul Londrei au murit vineri seară, anunţă surse medicale citate de cotidianul The Guardian.

Două dintre persoanele rănite au decedat la spital, au declarat surse din cadrul serviciilor medicale de urgenţă.

Toate persoanele rănite au fost transportate la Spitalul Regal londonez Whitechapel.

Presupusul autor al atacului a fost împuşcat mortal de agenţi de poliţie. Un alt suspect a fost reţinut.

 

ORA 18:40 Poliţia londoneză anunţă: Presupusul autor al atacului din Londra a fost împuşcat mortal

Poliţia metropolitană londoneză a confirmat, vineri seară, că autorul atacului din Londra a fost împuşcat mortal de agenţii serviciilor de securitate.

„Pot confirma că în jurul orei 14.00 (16.00, ora României), poliţia a fost solicitată la un incident în care au fost înjunghiate mai multe persoane”, a declarat comisarul Neil Basu.

„Un suspect a fost împuşcat de agenţii de intervenţie şi a murit pe loc”, a precizat Neil Basu.

 

ORA 17:35 Publicaţia The Sun a transmis LIVE pe YouTube imagini de la locul atacului, London Bridge

ORA 17:25 Ancheta în cazul atacului din Londra, preluată de divizia antiterorism

Departamentul Antiterorism al Scotland Yard a preluat investigaţia în cazul atacului produs vineri în centrul Londrei, informează cotidianul The Guardian.

Anchetatorii încearcă să afle motivul atacului.

 

 

În investigaţie sunt implicaţi agenţi ai Departamentului Antiterorism al Poliţiei metropolitane londoneze (Scotland Yard).

„În acest moment, circumstanţele referitioare la acest incident sunt neclare. Totuşi, ca măsură de precauţie, în prezent răspundem la acest incident considerându-l asociat terorismului”, a transmis Scotland Yard.

Ştire iniţială 

Incidentul a avut loc pe Podul Londrei din centrul capitalei britanice, au declarat surse citate de postul Sky News.

Cel puţin cinci persoane au fost rănite în atacul produs vineri în centrul Londrei, au declarat surse din cadrul Poliţiei citate de postul Sky News. Potrivit aceluiaşi post, una dintre victime ar fi decedat, însă informaţia nu a fost confirmată de autorităţi.

Serviciile de urgenţă au anunţat că este vorba de „un incident major”.

Perimetrul situat în jurul Podului Londrei a fost izolat de agenţii forţelor de ordine.

Momentele şocante în care suspectul este împuşcat mortal de către autorităţi a fost surprins de o româncă. Pe filmare se poate auzi cum femeia spune: „Ăştia au mitraliere”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și: