Biro ATTILA
13212 vizualizări 30 ian 2014

Judecătorii au dispus arestarea preventivă a lui Gruia Stoica. DNA susţine că omul de afaceri ar fi oferit o mită de 3 milioane de euro în schimbul căreia urma să primească informaţii despre o licitaţie publică în valoare de 100 milioane euro. Potrivit DNA, Stoica i-ar fi promis avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro, acesta din urmă angajându-se să afle de la un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor şi de la directorul CFR Marfă ce ofertă va depune compania de stat pentru o licitaţie de transport pe calea ferată a cărbunelui, după cum reiese din stenograme făcute publice joi, în care Gruia vorbeşte şi de fostul ministru Relu Fenechiu.

UPDATE: Instanţa a admis cererea de arestare preventivă a lui Gruia Stoica.

Complexul Energetic Oltenia a scos la licitaţie un contract în valoare de 100 milioane euro. Contractul privea serviciile de transport de cărbune pe calea ferată de la furnizori la uzinele Complexul Energetic Oltenia. La acestă licitaţie, s-au înscris compania de stat CFR Marfă şi GFR, compania lui Gruia Stoica.

Procurorii susţin că Gruia Stoica a încercat să cumpere prin intermediul avocatului Doru Boştină influenţa fostului secretar de stat Găurean Călin-Bogdan şi a directorului CFR Marfă, Drăghici Dragoş - Alexandru. În esenţă, Stoica dorea ca Doru Boştină să afle de la cei doi preţul pe care îl va licita CFR Marfă pentru contractul de 100 milioane euro.

Ce spun procurorii în referatul cu propunerea de arestare a lui Gruia Stoica:

„La data de 22.01.2014, inculpatul Gruia Stoica i-a promis învinuitului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care acesta a lăsat să se creadă că o are, prin intermediul numitului Găurean Călin-Bogdan asupra numitului Drăghici Dragoş - Alexandru, directorul general al S.N.T.F.M. „C.F.R. Marfă” S.A., în scopul divulgării de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere în cadrul licitaţiei organizate de S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A. la data de 29.01.2014 şi, care avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de 36 de luni, începând cu 01.02.2014,cu o valoare estimată de 473.068.410 lei,  fără T.V.A.

În contextul aceleiaşi discuţii, învinuitul Boştină Doru Cătălin a revenit la subiectul iniţial şi i-a cerut inculpatului Stoica Gruia lămuriri suplimentarea  referitoare la subiectul pe care urma să îl abordeze la întâlnirea de ziua următoare cu numitul Găurean Călin-Bogdan: „Deci, de la GĂUREAN ce trebuie să mai aflu dacă mai are controlul trebii? De la GĂUREAN trebuie să aflu dacă mai e în controlul trebii? Acolo la MARFĂ?”. În referire la acest aspect, inculpatul Stoica Gruia i-a detaliat lui  Boştină Doru Cătălin care era de fapt scopul intervenţiei sale pe lângă numitul Găurean Călin-Bogdan anume, licitaţie ce urma să fie organizată de CEO la data de 29.01.2014 şi care a avea ca obiect „un transport mare de cărbune”:

Stoica Gruia: Da. E o licitaţie peste o săptămână.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Marţi.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia:Un transport mare de cărbune.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Ca boul ăsta să vină…
Boştină Doru-Cătălin: Să ştim preţul…
Stoica Gruia: Preţul, să ştim tot, să trimită ăla acolo să trimită un om de-al meu şi să-şi vadă de treaba lui…la partea asta  suntem… şpăgile. Boştină nu te pune cu mine…cu  ăsta, că nu-i arde
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata.
Stoica Gruia: Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă GĂUREAN, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el.
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles!
Stoica Gruia:  Şi să îi facem rost!
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata! Da. Gata domne, vorbesc cu omul!
Stoica Gruia: Nu ştie asta adevăratelea de problemele CFR MARFA!

Pe fondul aceleiaşi discuţii ambientale, inculpatul Stoica Gruia i-a făcut cunoscut celuilalt inculpat că, pentru „serviciile” sale, va fi recompensat cu  3 milioane de euro, eşalonat câte un milion anual:
Stoica Gruia: Eu vă dau 3 milioane . Dar nu le ceri deodată. Ţi le dau anual 1 milion… 1 milion
Boştină Doru-Cătălin: Da.

În continuare, inculpatul Stoica Gruia i-a învederat învinuitului Boştină Doru Cătălin că ar trebui urgentate acţiunile de influenţare ale numitului Drăghici Dragoş – Alexandru prin intermediul lui Găurean Călin-Bogdan întrucât „merită”, iar eventualitatea câştigării licitaţiei de către societatea condusă de inculpatul Stoica Gruia ar asigura acestuia din urmă un confort financiar pentru următorii trei ani:

Stoica Gruia: Da, dar nu-mi fă mie lauri acum că sunt... Eu cred că noi doi trebuie să rezolvăm ceva ...(neinteligibil)... şi lasă-mă să îţi fac o ofertă şi pentru ăsta. Dar du-te un pic peste el. Fă-ţi un pic timp pe chestia asta.
Boştină Doru – Cătălin: Da.
Gruia Stoica: Dacă omul are timp ăsta, du-te chiar astăzi peste el, vezi că ţi-am zis că bănuiesc că merită.
Boştină Doru-Cătălin: Merită, merită, merită!
Stoica Gruia: Du-te un pic peste el.
Boştină Doru-Cătălin: Da, da.
Stoica Gruia: Am trei ani contract, asta e! ...(neinteligibil)...
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles, fără nici o problemă!
Stoica Gruia: Ii zic: Bă, ştiu şi de ăla şi de ăla! Ce-o să spună? Nu s-a putut! A fost mai bun!
Boştină Doru-Cătălin: Bă, a fost licitaţie.
Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.
Boştină Doru – Cătălin: Aha.
Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.
Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.
Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa... controlăm cum trebuie ... trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai...
Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în...
Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?
Boştină Doru-Cătălin: Da, domne, direct.
Stoica Gruia:  Dar acum află, te rog eu frumos!
Boştină Doru-Cătălin: Aflu! Cum dracu! Trebuie să aflu dacă e el sau nu e el!
Stoica Gruia: Exact! Şi ne punem un pic în mişcare şi aflăm cine dracu e.
Boştină Doru-Cătălin: Cine îl ţine pe om...
Stoica Gruia: Să-l cheme şi să-i îi spună: Prietene, nu e în ordine aşa, nu rişti nimic, dă-te în ...(limbaj trivial), am mai fost în 10000 de locuri şi nu a murit nimeni din chestia asta, da? Şi dacă pleci, pleci  fericit! Da?
Boştină Doru-Cătălin: Da, gata! Am înţeles!
Stoica Gruia: Dacă pleci, pleci liniştit, fericit şi cu asta, basta! ...(neinteligibil)...a venit aia să ne dea ordine nouă.

Spre finalul convorbirii purtate în mediu ambiental, inculpatul Stoica Gruia i-a reiterat învinuitului Boştină Doru Cătălin, oferta cu privire la suma de 3.000.000 euro, propunându-i încheierea unui contract de asistenţă juridică pentru a disimula remiterea sub aparenta formă a unor consultaţii juridice:

Stoica Gruia: Băi, zic: Vezi portretul că se vede de la distanţă?
Boştină Doru-Cătălin: Da. Gata, domne. Mâine mă văd cu omul!
Stoica Gruia: Trei beţe că sunt eu pornit!
Boştină Doru-Cătălin: Da, da.
Stoica Gruia: Acum este momentul! ...(neinteligibil)... Trei beţe ...
Boştină Doru-Cătălin: Da. Hai, măi, ce dracu!
Stoica Gruia: Şi cu ăsta îţi fac eu o ofertă.  ...(neinteligibil)...  Am lucrat, tu nu ai vrut să mai lucrezi cu mine, ok, dar eu cred că ar fi bine să îţi faci, să rezolvi, dacă contractul te ajută, nu are nimeni ce să îţi spună dacă contractul te ajută, că nu au ce. Şi vezi, fă nişte dosare undeva, nu ştiu dacă trebuie să spunem ANI, că are un frate colonel pe acolo. E sau nu e? Tu ştii?
Boştină Doru-Cătălin: Nu, dar asta ştii cum aflăm? Imediat! Si câtă influenţă!
Stoica Gruia: Mâine trebuie să mă duc în Croaţia.
Boştină Doru-Cătălin: Da.
Stoica Gruia: Şi pe urmă vroiam să mă duc la un munte să mă relaxez. Nu pot, mă întorc în ţară! Să vedem ce facem!
Boştină Doru-Cătălin: Da. Când te întorci?
Stoica Gruia: In cazul ăsta mă întorc joi seară! Mâine seară sunt înapoi.
Boştină Doru-Cătălin: Ne vedem vineri, ne vedem vineri.

Potrivit înţelegerii stabilite între cei inculpat şi învinuit, acesta din urmă s-a întâlnit în data de 23.01.2014,  cu martorul Găurean Călin-Bogdan căruia i-a solicitat intermedierea unei întrevederi între inculpat şi numitul Drăghici Dragoş – Alexandru. Martorul Găurean Călin-Bogdan i-a învederat învinuitului că nu poate da curs solicitării sale, recomandându-i  să îi comunice inculpatului că ar fi mai bine să ia legătura cu fostul ministru al Transporturilor, numitul Fenechiu Relu. Împrejurarea la care facem referire este confirmată de declaraţiile învinuitului şi ale martorului Găurean Călin-Bogdan.

Iniţial, inculpatul Stoica Gruia l-a întrebat pe învinuitul Boştină Doru Cătălin dacă, se mai află în relaţii bune cu fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor din anul 2013 („Zi-mi şi mie tu erai pe bune cu un secretar de stat de la Transporturi, Găurean”). Urmarea a răspunsului afirmativ al învinuitului Boştină Doru Cătălin, Stoica Gruia a continuat, fiind interesat „cât de bine îl mai struneşte pe directorul de la Transporturi, pe ăla mare”(n.n. referire la, directorul general al C.F.R. Marfă). Învinuitul, Boştină Doru Cătălin nu a fost capabil să ofere un răspuns concret dar a promis că „se va ocupa”.

Următoarele replici ale celor doi inculpaţi trădează evident menirea infracţională a întrevederii din data de 22.01.2014:
Stoica Gruia: Cine este mai influent acolo, FENECHIU sau GĂUREAN?(n.n. referire la fostul ministru al Transporturilor, Fenechiu Relu)
Boştină Doru-Cătălin: FENECHIU nu mai are cum...
Stoica Gruia: Aşteptăm! GĂUREAN era omul lui. Deci  după ce... îţi spun exact, vreau să-ţi fac o propunere.
Boştină Doru-Cătălin:Da. Da.
Stoica Gruia: Propunerea este că a mai avut un contract.
Boştină Doru-Cătălin:Da
Stoica Gruia: Asta înseamnă …scurt….
Boştină Doru-Cătălin: Mă ocup ?!
Stoica Gruia: Da, dar nu trebuie să…., deci, trebuie să aflăm...ştii tu…

Imediat, învinuitul Boştină Doru Cătălin, în prezenţa inculpatului Stoica Gruia l-a apelat telefonic pe numitul Găurean Călin-Bogdan căruia, după un schimb de amabilităţi, pigmentat cu replici aparent deferente ale învinuitului Boştină Doru Cătălin, i-a propus o întâlnire pentru ziua următoare la restaurant în  Bucureşti: „ Să trăiţi! Când eraţi mare în funcţia asta, ne mai băgaţi şi pe noi în seamă, mai fumam o ţigară, mai alea, alea, alea… mă mai lăudam şi eu, uite, mă, am şi eu un prieten ministru. Mai putem să mai... ? Nici eu nu mi-am imaginat că se termină…doamne fereşte…nu ne dorim asta. Păi, uite, nu ne-am mai văzut de mult şi mă gândeam că poate, uite, fumăm o ţigărică zilele astea. Azi, mâine, poimâine, când poţi tu! Mâine ţi-ar fi mai ok. Mâine, după trei? Păi…ne vedem la trei,? Gata, că stăm mai în linişte acolo, da? Gata, te pup, pa, pa, numai bine…pa, pa”.

Consecutiv încheierii convorbirii telefonice de către învinuitul Boştină Doru Cătălin, inculpatul Stoica Gruia şi-a manifestat nemulţumirea cu privire la relaţia interpersonală pe care o are cu numitul Drăghici Dragoş - Alexandru, directorul general al C.F.R. Marfă, şi totodată reticenţa că învinuitul Boştină Doru Cătălin va reuşi în demersurile sale infracţionale: „ Ăla de la CFR MARFA are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) lui, e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci””.
 

Citește și: