23 vizualizări 26 mai 2009

Cum va arăta anul 2009, din punct de vedere financiar-cinematografic? Ce superproducţii îşi vor disputa crâncen box-office-ul? Times Online a realizat topul celor mai aşteptate 50 de potenţiale blockbustere ale anului. Filme de acţiune, desene animate, horror-uri şi comedii, toate au ca numitor comun regizori de top, poveşti sau protagonişti celebri. Pe onoranta listă, plutonul fruntaş e alcătuit din titluri ce aparţin unor reţete deja probate, nou-veniţi de la care planeta are pretenţii (marketingul şi-a spus deja cuvântul) şi reveniri ale unor nume cu notorietate. Locul 10 îi aparţine lui Quentin Tarantino, pentru al său Inglourious Basterds, a cărui premieră a avut deja loc la Festivalul de film de la Cannes. Povestea cu nazişti are parte de doi actori cu milioane de fani, extrem de diferiţii Brad Pitt şi Mike Myers, cărora li se alătură Dinae Kruger.

Răbdarea fanilor Terminator va fi răsplătită în această vară. Pe poziţia a 9-a se află Terminator Salvation, care va ajunge în cinematografe luna viitoare. Dezamăgirea provocată de absenţa din distribuţie a lui Arnold Schwarzenegger va fi atenuată de prezenţa unui actor recent ajuns la statutul de superstar: Christian Bale, protagonistul megasuccesului Dark Knight. Monsters vs Aliens ocupă locul 8. Beneficiind de vocile lui Kiefer Sutherland, Hugh Laurie şi Reese Witherspoon, acest desen animat se adresează amatorilor de aventuri improbabile, dar pline de efecte speciale şi învăţăminte.

Formula James Cameron - Sigourney Weaver, care a făcut istorie cu seria Alien, revine prin Avatar (locul 7), mult aşteptatul SF hi-tech al regizorului. Cum din punctul de vedere al performanţei computerizate filmul are ambiţii uriaşe, e de presupus că încasările vor fi direct proporţionale, măcar pe tărâm nord-american.

După fenomenul The Da Vinci Code, Tom Hanks recidivează în Angels & Demons (locul 6), o altă ecranizare după Dan Brown. I se alătură Ewan McGregor, într-o aventură care se învârte - deloc de mirare - în jurul Vaticanului.

Pe locul 5 s-a instalat X-Men Origins: Wolverine, peliculă a cărei acţiune se petrece cu 17 ani înainte de cea din primul film al seriei. Nostalgicii se vor pune la curent cu cariera de început a lui Logan, mutantul indestructibil jucat de Hugh Jackman. Watchmen (poziţia a 4-a) este adaptarea pentru marele ecran a unor benzi desenate extrem de apreciate, create de Allan Moore. Se preconizează că publicul căruia nu-i sunt familiare (sau simpatice) restul creaţiilor lui Moore nu se va da în vânt după povestea din Watchmen. Dar, cu ceva documentare prealabilă, măcar va aprecia personajele, care respectă în amănunt desenele originale ale lui Dave Gibbons. Dacă spectatorii nu vor fi încântaţi, măcar vor rezona cu Moore, care s-a opus ca povestea lui să ajungă pe marele ecran. Legendara franciză Star Trek (locul 3) e pe cale să-şi revigoreze gloria de odinioară. Regizorul J.J. Abrams are acest plan temerar, pentru succesul căruia a mizat pe Winona Ryder, Simon Pegg şi “veteranul” Leonard Nimoy, care a făcut furori jucându-l pe Spock.

Medalia de argint îi aparţine prroducţiei Public Enemies, cu premiera anunţată pentru iulie. Michael Mann adună, într-un film cu gangsteri şi agenţi federali, multe nume de soi: Christian Bale, Marion Cotillard, Giovanni Ribisi, Leelee Sobieski. Povestea reală a lui John Dillinger, carismaticul spărgător de bănci din anii ‘30, îl are drept titular pe Johnny Depp. Laurii învingătorului i se cuvin, în acest top, superproducţiei Harry Potter and the Half-Blood Prince, care va ajunge la armatele de fani în luna iulie. Cel de-al şaselea an la şcoala de vrăjitorie Hogwarts are tot ce-i trebuie pentru a deveni încă un succes monstru: cărţi rare de magie, poţiuni misterioase, secrete întunecate, suspans, plus o idilă cu potenţial dramatic.
 

Citește și: