Elena Crangasu
30 vizualizări miercuri, 12:20

„Stimate d-le prim-ministru, Ludovic Orban, stimate d-le ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, să vă onoraţi promisiunea luată faţă de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului d-voastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”, a transmis sentorul USR Mihai Goţiu, miercuri, printr-o postare pe Facebook.

Goţiu a precizat că la finalul acestei luni expiră termenul până la care Guvernul poate notifica UNESCO referitor la reluarea procedurilor.

„Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute de urgenţă, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară”, a adăugat senatorul.

Goţiu a subliniat că zeci de protestatari au ieşit în stradă, în trecut, în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Valoarea patrimoniului de la Roşia Montană pentru istoria şi cultura umanităţii a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiştilor români din ţară şi străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internaţional care cuprinde experţii din domeniul patrimoniului la nivel mondial şi, în acelaşi timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO. Pe lângă acţiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susţinute de Ministerul Culturii şi Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, puteţi semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei ţări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetăţenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că şi-l doresc , fiind una dintre revendicările Toamnei Româneşti 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni şi jumătate”, a motivat Mihai Goţiu.

Goţiu a mai spus că trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta şi o dovadă că Guvernul îşi respectă cuvântul şi angajamentul făcut public, la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului.

Goţiu i-a atras atenşia premierului şi în luna noiembrie, că în acordul semnat de PNL cu USR, pentru susţinerea Guvernului, cei de la PNL şi-au asumat să reia procedurile pentru înscrierea Roşiei Montane în UNESCO.

Foto: Mediafax / Andreea Alexandru

Citește și: