Ana Petrescu
174 vizualizări 3 dec 2019

Vicepremierul cere partidelor, în special USR, să susţină proiectul „România educată”

Vicepremierul Raluca Turcan cere partidelor, în special USR, să susţină „România educată”, proiectul preşedintelui Klaus Iohannis

Raluca Turcan a cerut partidelor care susţin că educaţia este prioritară, în special USR, să sprijine proiectul lui Klaus Iohannis, „România educată”, în contextul rezultatelor testelor PISA. Vicepremierul a atenţionat că, în caz contrar, rezultatele vor fi mai rele la următoarea evaluare.

„Rezultatele PISA arată cel mai clar nevoia de a pune în practică proiectul România Educată. Solicit tuturor partidelor care declară că educaţia este pe primul loc, în special USR, dar şi parlamentarilor altor formaţiuni politice, să susţină proiectul preşedintelui Klaus Iohannis – România Educată! Dacă nu vom implementa cât mai repede proiectul România Educată, rezultatele se pot chiar înrăutăţi la următoarea evaluare! Avem obligaţia să asigurăm fiecărui copil şansa la o educaţie de calitate în România!”, a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.

Liberalul a precizat că astfel de rezultate sunt efectul modificărilor dese, prin ordonanţe de urgenţă în educaţia şi schimbarea a numeroşi miniştri ai Educaţiei.

„Am ajuns în această situaţie fix pentru ca s-au făcut schimbări după ureche, heirupiste, generate doar în contextul unor rezultate dramatice la evaluări. Avem obligaţia să nu acţionăm ca PSD care se raportează la educaţie doar electoral. Am avut 10 miniştri ai educaţiei în 5 ani, 64 de ordonanţe generate de urgenţe, fără a evalua efectele şi fără a gândi ce se întâmpla în timp”, a conchis Turcan.

Reprezentanţii USR au solicitat declanşare stării de urgenţă în educaţiei şi au invitat toate partidele parlamentare la dezbateri imediat pentru a găsi soluţii în domeniu, în contextul raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Partidul condus de Dan Barna precizează, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX, că urgenţa vine după publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA care arată că învăţământul românesc ocupă ultimul loc la matematică şi penultimul la citire şi ştiinţe din Uniunea Europeană.

59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA, care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.
 

Partidul condus de Dan Barna precizează, într-un comunicat de presă remis, marţi, Mediafax, că urgenţa vine după publicarea raportului OECD cu rezultatele la testele PISA care arată că învăţământul românesc ocupă ultimul loc la matematică şi penultimul la citire şi ştiinţe din Uniunea Europeană.

„Zeci de miniştri şi sute de schimbări de legislaţie nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi situaţia învăţământului românesc. Mai rău, am ajuns în situaţia în care, atunci când se publică rezultate oficiale la nivel european, să citim concluzii dureroase de tipul «elevii slabi au devenit şi mai slabi». Cred că, dincolo de orice loialitate politică, trebuie să acceptăm că în educaţie e un dezastru care se amplifică de la an la an. Iar asta înseamnă că le greşim grav copiilor aflaţi acum pe băncile şcolii. Mai mult, multora dintre ei le oferim un traseu pentru o viaţă fără şanse reale de a prospera şi a-şi realiza potenţialul. Iar pentru asta nu ne vor ierta. Nu putem continua să ne minţim că un număr mic de elevi cu performanţe spectaculoase dau măsura calităţii învăţământului românesc. Nu putem să ne facem în continuare că nu vedem că în multe din şcolile româneşti nu se face şcoală. Sau că avem profesori demoralizaţi şi prost plătiţi, iar ierarhiile sunt strâmbe şi meritele recunoscute după criterii neclare”, a declarat Dan Barna,conform sursei citate.

USR susţine alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, măsură esenţială pentru a scoate România de la coada clasamentelor în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ.

„De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învăţământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. Astăzi, Guvernul alocă doar 3% din PIB pentru Educație, iar rezultatele se văd în rapoartele oficiale ale Uniunii Europene care ne plasează la coada tuturor clasamentelor în privinţa educaţiei”, conchide sura menţionată.

59% dintre elevii români pot înţelege un text de mărime medie şi doar 1% au rezultate foarte bune la citire sau la ştiinţe. Aproape la fel arată procentele la matematică, dar aici 3% fac performanţă, potrivit raportului PISA publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care clasează România aproape de Emiratele Arabe, Bulgaria sau Moldova.

 

Citește și: