Cătălin Legănel
4019 vizualizări 24 apr 2015

Conform unei statistici întocmite de Garda de Coastă, în primele trei luni ale anului 2015, poliţiştii de frontieră au întocmit 34 de dosare penale privind infracţiunile de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, cercetând 36 de persoane, cetăţeni români şi străini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În această perioadă, au fost ridicate în vederea confiscării peste 280.000 de articole diverse, în special îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, obiecte de uz casnic, parfumuri şi cosmetice contrafăcute, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproape 40 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte folosirea de acte nereale la controlul vamal de frontieră au fost întocmite şapte dosare penale, fiind cercetate şapte persoane.

Echipele comune de control au confiscat peste 95.000 de produse, evaluate la aproape 800.000 de lei.

Poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au constatat că majoritatea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi folosirea actelor nereale faţă de autoritatea vamală se desfăşoară cu precădere în Porturile Constanţa Sud - Agigea şi Constanţa.

"Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat că se încearcă introducerea acestor mărfuri prin porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de către administratorii unor societăţi comerciale din România care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei”, se precizează în documentul citat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu, cea mai importantă captură de produse contrafăcute din acest an a fost realizată în data de 23 martie, în Portul Constanţa Sud - Agigea. Atunci, într-un container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti au fost descoperite peste 27.000 de perechi de ochelari de soare, contrafăcute, cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 11 milioane de lei dacă ar fi fost comercializate la preţul produselor originale.

Citește și: