764 vizualizări 10 sep 2008

Jumătate dintre tinerii români consideră că viaţa lor s-a îmbunătăţit în 2008, comparativ cu 2007, şi se declară optimişti pe viitor. Astfel, 80% dintre ei consideră că vor trăi mai bine sau cel puţin la fel de bine peste un an. Satisfacţia oferită de locul de muncă este mai mare, de la an la an, 48% dintre intervievaţi apreciind că sunt bine plătiţi. Într-un top al priorităţilor pe termen scurt, pe primul loc se situează continuarea studiilor (25%), urmată de angajare sau schimbarea jobului cu unul mai bine plătit şi îmbunătăţirea calificării profesionale (14%).

Generaţia tânără este din ce în ce mai interesată de mediul afacerilor, în numai un an crescând cu 10% interesul pentru cursuri de management, marketing, resurse umane, contabilitate şi PR. Acestea sunt concluziile Barometrului de Opinie Publică – Tineret 2008, lansat ieri de Autoritatea Naţională pentru Tineret (ANT). Cercetarea sociologică a fost realizată pe un eşantion reprezentativ de 1.205 persoane, ancheta de teren desfăşurându-se în perioada 24 iunie - 2 iulie.

Şcoala nu te formează pentru viaţă

Chiar dacă tinerii se declară optimişti, peste 93% recunosc că generaţia lor se confruntă cu două mari probleme: accesul la o locuinţă corespunzătoare şi corupţia din societate. O altă nemulţumire este legată de sistemul de educaţie, tendinţă menţinută de anul trecut. Doar 17% dintre respondenţi consideră că programa de şcoală este corelată, „în mare măsură”, cu cerinţele de pe piaţa forţei de muncă. La fel ca anul trecut, o treime dintre cei intervievaţi au catalogat şcoala drept o bază pentru dobândirea cunoştinţelor cu caracter general.

La capitolul valori, familia rămâne pe primul loc pentru 52% dintre cei intervievaţi. Doar 11% pun pe primul loc împlinirea de sine, cariera. A fi realizat în viaţă înseamnă, în opinia a aproximativ jumătate dintre tineri, a fi căsătorit şi a avea copii. O fată ar trebui să se căsătorească la 22, maxim 25 de ani, în timp ce băieţii e bine să facă acest pas mai târziu, între 26 şi 29 de ani.
 

Citește și: