Andrei Luca POPESCU
37799 vizualizări 21 mai 2015

Fostul ministru PSD de Finanţe Darius Vâlcov a fost trimis joi în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, fapte comise pe vremea când era primar PDL al Slatinei, de pe urma cărora ar fi obţinut 2 milioane de euro. Vâlcov îl acuză, în faţa procurorilor, pe co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, că la intervenţia sa, în 2009, ar fi dat mai multe contracte publice către firma Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna, cel care l-a mituit pe Vâlcov şi l-a şi denunţat de altfel procurorilor DNA. Acuzaţiile lui Vâlcov la adresa lui Vasile Blaga sunt susţinute şi de viceprimarul Slatinei, Minel Prina, trimis şi el în judecată în acest dosar. Vâlcov a fost de asemenea testat cu detectorul de minciuni în cazul acestor acuzaţii, aparatul indicând că acesta spune adevărul.

Vasile Blaga a reacţionat la aflarea informaţiilor din rechizitoriul lui Vâlcov, spunând că fostul democrat-liberal „se află într-o situaţie dificilă” şi că regretă că dă astfel de declaraţii. Blaga susţine, într-un comunicat de presă, că nu a intervenit în favoarea niciunei firme din România şi că nu a fost chemat de DNA sau de vreo altă instituţie pentru a da vreo explicaţie.

Cu prilejul testării poligraf  la întrebarea „Minţi atunci când susţii că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”, la care inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat”, arată procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Din contractele câştigate de Tehnologica Radion în Olt, Vâlcov urma să primească 20%, adică peste 3,7 milioane de euro, arată procurorii DNA, din care a primit doar 1,5 milioane de euro. El a transformat banii primiţi de la Berna, dar şi de la alte firme, prin interpuşi, în bunuri, cumpărând tablouri sau lingouri de aur. Interpuşii lui Vâlcov au achiziţionat aproximativ 120 de tablouri din Franţa. Bani au mai intrat şi în hotelul City din Slatina, deţinut prin interpuşi de Darius Vâlcov.

Procurorii DNA arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Darius Vâlcov că Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, a aflat în 2009 că SC Compania de Apă Olt (deţinută majoritar de Consiliul Local Slatina) urmează să scoată la licitaţie 3 lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Drăgăneşti Olt, Piatra Olt şi Slatina. Berna a susţinut că, prin intermediul democrat-liberalilor Dan Liga sau Florin Popescu, a ajuns la Darius Vâlcov, căruia i-a spus că vrea să participe la licitaţie.Vâlcov s-ar fi dus la sediul Tehnologica, unde ar fi convenit cu Berna să primească 20% din valoarea contractelor, în schimbul asigurării câştigării licitaţiilor.

Ulterior, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile, în asociere cu firma spaniolă Riloval SL, deşi, susţin procurorii, nu îndeplinea criteriul preţului celui mai scăzut. Un martor, membru al comisiei de licitaţie, le-a declarat procurorilor DNA că oferta Tehnologica Radion la una dintre licitaţii se clasa pe locul 7 din 9 şi totuşi a câştigat, deşi nu avea experienţă în astfel de lucrări şi nici specialişti.

În sala de licitaţii au fost doi reprezentanţi ai Primăriei Slatina, un economist şi un jurist, le-a spus martorul procurorilor: „Au purtat discuţii cu membrii comisiei de evaluare, inclusiv cu mine, încercând să sugereze că primarul de la acea vreme al municipiului Slatina, VÂLCOV DARIUS BOGDAN, ar dori ca licitaţia să fie câştigată de către S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.”.

Mai mult, reprezentantul unei firme concurente le-a spus procurorilor că a discutat personal cu Darius Vâlcov, după ce a pierdut toate contestaţiile la licitaţie, şi că acesta i-ar fi spus că „licitaţiile trebuiau câştigate de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., firmă care este controlată de domnul VASILE BLAGA, prin fiica acestuia.”, se arată în rechizitoriul DNA.

Intervenţia lui Vasile Blaga, la poligraf: „Minţi atunci când susţii că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”

Darius Vâlcov le-a spus procurorilor DNA că în 2009 a fost chemat de Vasile Blaga la sediul PDL şi că acesta i-ar fi spus „confidenţial” „că ştie că în Olt se va licita pentru nişte lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare, transmiţându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiţia ca S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile”.

Vâlcov a susţinut că a înţeles că Tehnologica Radion trebuia să câştige licitaţiile respective, lucru la care s-a adăugat şi faptul că ştia că patronul Theodor Berna fusese consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu, precum şi că „S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla şi domnul VASILE BLAGA””.

La această întâlnire, Blaga i-a dat lui Vâlcov numărul de telefon al lui Berna, spunându-i să îl sune, lucru care s-a şi întâmplat, cei doi întâlnindu-se ulterior la sediul firmei, pentru a discuta, arată procurorii DNA.
Vâlcov a mai declarat că în perioada 2009-2010, Vasile Blaga s-a întâlnit regulat cu el, la partid sau la Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate, interesându-se permanent de firma Tehnologica Radion.

Afirmaţiile lui Vâlcov au fost susţinute şi de Minel Prina, viceprimar al Slatinei, administrator public la acea vreme.

„Rezultă acceptarea de către inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a propunerii de a-şi exercita influenţa reală – ce decurgea din calitatea de primar al municipiului Slatina şi de preşedinte al organizaţiei PDL Olt – pe lângă membrii comisiei de licitaţie din cadrul autorităţii contractante S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., respectiv pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în legătură cu respingerea contestaţiilor formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie, exercitarea influenţei fiind justificată de condiţionarea de către VASILE BLAGA – secretar general al PDL şi ministru în funcţie în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale la data respectivă – a atribuirii fondurilor pentru Primăria Slatina, în schimbul sprijinirii S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. să câştige licitaţiile pentru reabilitarea şi extinderea lucrărilor reţelelor de apă şi canalizare”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.

Omul de afaceri Theodor Berna s-a ferit să facă o legătură directă cu Vasile Blaga, în faţa procurorilor DNA, declarând că el a discutat doar cu Dan Liga sau Florin Popescu, fără să ştie ce s-a întâmplat mai departe, dar că „este posibil ca aceştia să fi discutat cu Vasile Blaga”.

„La momentul înţelegerii cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN eu îl cunoşteam pe VASILE BLAGA, despre care pot spune că în anul 2009 era secretar general al Partidului Democrat Liberal. Nu pot preciza dacă acesta deţinea şi vreo funcţie în vreun minister. Cert este că îmi amintesc că am discutat cu un membru din eşalonul 2 al PDL, fiind posibil ca unui dintre aceştia să fie Liga Dan sau Popescu Florian. Este posibil ca aceştia să fi discutat cu VASILE BLAGA, dar după ce eu am luat legătura cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN nu am mai întrebat prin cine s-a discutat cu VÂLCOV DARIUS BOGDAN, aceasta în situaţia în care nu au discutat ei direct. Pe aceste persoane la care am făcut referire le-am întrebat dacă pot să ia legătura cu primarul din Slatina pentru că ştiam că urmează să fie efectuate nişte lucrări de canalizare sau chiar se publicase anunţul de participare pe SEAP”.

Darius Vâlcov a fost testat cu poligraful de către procurorii DNA, fiind întrebat dacă minte când susţine că Vasile Blaga este cel care l-a pus în legătură cu Theodor Berna. Rezultatul a fost negativ, rezultând că Vâlcov nu minte.

Vasile Blaga: „Regret că numele meu este folosit în declaraţii pe care persoane aflate într-o situaţie difică le dau în faţa anchetatorilor”

Vasile Blaga precizează într-un comunicat de presă că nu i-a spus niciodată lui Darius Vâlcov cum să conducă primăria Slatina şi nici nu a intervenit vreodată în favoarea vreunei firme. Blaga precizează că nu a fost chemat să dea vreo explicaţie anchetatorilor.

„Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina şi nici vreuna referitoare la procedura de achizciţii derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv. Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitaţii în România, nici din poziţia de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului. Nu am fost chemat de nicio instituţie pentru da explicaţii în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităţilor pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost şi sunt la dispoziţia instituţiilor statului pentru a da orice fel de explicaţii. Regret că numele meu este folosit în declaraţii pe care persoane aflate într-o situaţie difică le dau în faţa anchetatorilor”, arată Vasile Blaga într-un comunicat de presă.

Citește și: