Teodor Istrate - Mediafax
Andreea Unturica - Mediafax
1482 vizualizări 2 oct 2015

Prezent, vineri, la Vaslui, liderul PNL Vasile Blaga a afirmat că şeful Executivul Victor Pomta "se agaţă" în continuare de putere, făcând "foarte mult rău” României prin modul în care guvernează, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest sens, copreşedintele liberal îl acuză pe premier de emiterea unei ordonanţe care conferă prefecţilor toate atribuţiile pe care le deţineau primarii sau preşedinţii de consilii judeţene unde aceştia nu mai sunt pe funcţii.

"S-a ajuns în situaţii absolut incredibile în România, în care există anumite localităţi, unele dintre ele municipii importante, în care nu avem nici primar, nici consiliu local, nici secretar. În consecinţă, nu mai are nici cine semna statele de plată pentru salarizarea oamenilor. Şi atunci, a venit cu o ordonanţă de urgenţă prin care îl face înapoi pe prefect padişah. Adică, domnul prefect este cel care stabileşte cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac plăţile, şi nu cei aleşi. Întrebăm şi noi: ce legătură are asta cu democraţia anului 2015? Nu putem să-i cerem nimic acestui om (n.r. - Ponta), care are o singură grijă, aceea de a sta agăţat la putere cât mai mult cu putinţă, făcând foarte mult rău acestei ţări, în condiţiile în care nu s-a mai văzut într-un stat democratic ca un om aflat în situaţia lui să se agaţe de scaun”, a declarat Vasile Blaga.

Liderul PNL îi solicită lui Victor Ponta să respecte democraţia în România şi dreptul populaţiei de a vota.

"Noi îi cerem premierului să respecte dreptul românilor de a se pronunţa prin vot şi a-şi alege, acolo unde este cazul, primari, consilii locale, preşedinţi de consilii judeţene. Imediat după ce a pierdut alegerile prezidenţiale a spus că a înţeles mesajul românilor, dar după ce a venit din Dubai nu i-a mai lăsat pe români să voteze”, a conchis Blaga.

Guvernul a adoptat, miercuri, o OU prin care reglementează domenii total diferite-deblocarea situaţiei unor primării cu aleşi suspendaţi sau a unor consilii dizolvate, dreptul universităţilor de a angaja profesorii fără studii doctorale finalizate, dar şi modificarea legii finanţelor publice.

"Este vorba despre localităţi în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îşi poate exercita atribuţiile (ca urmare a încetării mandatului, a suspendării mandatului sau a dispunerii de măsuri preventive), fie ambele situaţii simultan. În aceste localităţi nu mai este posibilă, conform legislaţiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autorităţii publice locale (hotărâri ale consiliului local, dispoziţii ale primarului) şi/sau prestarea anumitor servicii publice, cu consecinţe negative asupra bunei administrări a localităţii respective", se preciza într-un comunicat de presă al Guvernului.

În situaţiile precizate în comunicatul Executivului este vorba despre imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificări ale bugetului local, imposibilitatea de a stabili în termenul legal (până la 10 noiembrie 2015) nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, imposibilitatea emiterii autorizaţiilor de construcţie şi imposibilitatea acordării unor drepturi sociale respectiv de asistenţă socială, protecţia copilului, ajutoare pentru încălzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situaţii au fost stabilite următoarele măsuri: "drepturile de asistenţă socială (alocaţie, măsuri de protecţie socială, ajutoare pentru încălzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situaţia în care primarul nu îşi poate exercita atribuţiile; în cazul dizolvării consiliului local - posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanţi; în situaţia majorării/diminuării bugetului local cu sume de la bugetul de stat, prin hotărâre de Guvern - posibilitatea ca prefectul să desemneze o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite şi care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice; referitor la nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016 - posibilitatea aprobării lor prin dispoziţie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau – dacă nici primarul nu-şi poate exercita atribuţiile - prin decizie aprobată de către secretarul unităţii administrativ-teritoriale (sau de către persoana desemnată să preia calitatea de ordonator principal de credite), cu avizul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice; emiterea autorizaţiilor de construire de către preşedinţii consiliilor judeţene, pentru lucările care se execută la imobile situate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale unde primarul nu îşi poate exercita atribuţiile", potrivit sursei citate.

Cei doi copreşedinţi ai PNL se află, vineri, în judeţul Vaslui, unde vor purta discuţii cu membrii de partid şi conducerea filialei judeţene. De asemenea, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga vor avea întâlniri şi cu oameni de afaceri din municipiile Bârlad şi Huşi, urmând să viziteze şi două fabrici din judeţ.

Citește și: