Ionel Vaduva
83 vizualizări 15 ian 2020

Potrivit agenţiei de presă MTI care citează un comunicat al Nébih, în exploataţia maghiară există un număr de aproximativ 115.000 de raţe care urmează să fie sacrificate.

Conform documentului de presă, testele au relevat şi de această dată un focar de gripă aviară înalt patogenă subtipul H5N8, periculos pentru păsările domestice.

Nébih a luat măsurile necesare, conform sursei citate, astfel că pe lângă sacrificarea păsărilor infectate, a fost stabilită o zonă de protecţie cu o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere cu o rază de zece kilometri în jurul fermei.

„Cel mai probabil, în apariţia bolii au jucat un rol păsările sălbatice care vizitează lacul din apropiere. Şi în prezent există obligaţia hrănirii păsărilor domestice în locuri complet acoperite, de preferinţă şi cu pereţi laterali, iar aşternutul trebuie depozitat astfel încât păsările sălbatice să nu aibă acces la acesta. În curând, cerinţele vor fi completate cu obligativitatea păstrării păsărilor în adăposturi complet închise”, se precizează în informare.

Însă din cauza riscului crescut, se recomandă de pe acum ca fermierii să îşi ţină efectivele în spaţii închise, se mai arată în comunicatul Nébih.

Marţi, 14 ianuarie 2020, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că gripa aviară era confirmată la o exploataţie comercială de găini ouătoare din judeţul Maramureş.

Conform precizărilor autorităţii, în vederea izolării focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judeţul Maramures şi judeţele limitrofe

„La aceasta oră, situaţia este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar şi nu există posibilitatea afectării sănătăţii populaţiei”, îndeamnau la calm autorităţile de la Bucureşti.

Datele de ultimă oră arătau că virusul a dus la uciderea a 11.190 de păsări din ferma maramureşeană, dintr-un total de 18.699 de capete.

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: