Biro ATTILA
5979 vizualizări 5 sep 2012

Consiliul Naţional de Etică a finalizat, miercuri 5 septembrie, analiza cazului acuzaţiilor de plagiat aduse fostului ministru Ioan Mang. Potrivit unor surse, Consiliul a hotărât că Ioan Mang a plagiat în mai multe lucrărări ştiinţifice. Consiliul a întocmit un raport după ce a primit trei sesizări privind şapte lucrări semnate de Ioan Mang despre care se susţine că au fost plagiate. Potrivit surselor gândul, în raportul care va fi înaintat Ministerului Educaţiei "au fost propuse sancţiuni".

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Etică, Gabriela Catană a declarat că, în şedinţa de miercuri, 5 septembrie, s-a luat în discuţie cazul Mang. Decizia în cazul Mang va fi oficială numai după ce va primi avizul Direcţiei Juridice a Ministerului Educaţiei. "Hotărârea va fi publicată numai după ce vom primi avizul ministerului", a declarat Gabriela Catană.

UPDATE: Contactat de gândul fostul ministru Ioan Mang a declarat că aşteptă comunicatul oficial al Consiliului Naţional de Etică dar ia in calcul o acţiune în instanţă. "Se poate ajunge şi la asta (o acţiune în instanşă n.red.) dar nu cred că se va ajunge acolo. Eu nu comentez deocamdată aştept comunicatul oficial al Consiliului Naţional de Etică. "

Pe 18 iulie când a fost audiat de Consiliul Naţional de Etică, Ioan Mang a declarat că acuzaţiile de plagiat sunt aberante.

Acelaşi  Consiliul Naţional de Etică care s-a pronunţat în cazul Mang a decis că premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat, deşi anterior Consiliul Naţional de Atestare a diplomelor a constat că premierul a copiat 85 de pagini în lucrarea de doctorat. În cazul Ponta şi Universitatea Bucureşti a decis că Victor Ponta a plagiat. 

Cazul Ioan Mang, ministrul care a demisionat după un scandal de plagiat

Nominalizat de USL după ce Corina Dumitrescu a fost nevoită să se retragă tot în urma unui caz de plagiat şi inadevertenţe în CV, Ioan Mag a fost acuzat de plagiat chiar în cadrul audierilor din Parlament. Pe 9 mai în timpul audierilor din comisiile de specialitate, deputata PDL Doiniţa Chircu a spus că există "suspiciuni" că articolele ştiinţifice ale lui Ioan Mang conţin "elemente de plagiat". "Eu am avut aumite suspiciuni, venite din comunicarea cu mediul universitar. Eu sunt absolvent de cibernetică şi am avut şi eu momente în care mi s-a părut, citind articolele domnului Mang (care este profesor universitar la Universitatea Oradea, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei - n.r.), că există suprapuneri. Şi nu puteam să accept ca ministrul Educaţiei să fie un plagiator", a declarat Chircu pentru gândul.

Citeşte mai multe aici

Pe 10 mai, premierul Victor Ponta a cerut Academiei Române ca un grup de specialişti să verifice acuzaţiile de plagiat formulate de opoziţie la adresa ministrului Educaţiei şi a precizat că, dacă aceste acuzaţii vor fi confirmate, Ioan Mang va trebui să demisioneze. În aceeaşi zi Consiliul Naţional de Etică a anunţat că analizează cazul.

Citeşte mai multe aici

Pe 16 mai Ioan Mang a anunţat că şi-a depus demisia. Până la acel moment nici Academia şi nici Consilul Naţional de Etică nu au emis un verdict. "În perioada următoare, va trebui să-mi clarific problemele personale pe care le am. Sunt convins că voi ieşi bine din acestea", a declarat Mang. La o zi după demisia lui Mang, Academia Română a desfiinţat Comisia care trebuia să analizeze cazul de plagiat de care era acuzat fostul ministru al Educaţiei.

Citeşte mai multe aici

Pe 9 mai Ministrul Educaţiei a schimbat printr-un ordin componenţa Consiliului Naţional de Etică. Până în prezent Consiliul nu a luat în discuţie cazul Mang.

Citește și: