Ionel Vaduva
46 vizualizări joi, 17:50

Potrivit previziunilor analiştilor francezi, publicate joi, 16 ianuarie 2020, exporturile de grâu moale ale UE vor atinge niveluri de 30,5 milioane tone în actualul sezon, în creştere faţă de 28,7 milioane tone cât estima în luna decembrie 2019.

„UE continuă să profite de pe urma cererii globale solide. Blocul comunitar funcţionează ca grânarul lumii în acest sezon”, mărturisesc specialiştii Strategie Grains.

În ciuda majorării nivelului vânzărilor de grâu ale Ucrainei şi Argentinei în acest sezon, plafonarea exporturilor de grâu ale Rusiei (cel mai mare exportator mondial) la care se adaugă şi reducerea exporturilor de grâu din SUA şi Australia, oferă un spaţiu de manevră mai mare pentru livrările de grâu ale UE, susţin cei de la Strategie Grains.

Analiştii se aşteptau ca UE să exporte mai mult grâu în acest sezon, după ce producţia de grâu a blocului comunitar şi-a revenit, estimări care s-au adeverit după o serie de vânzări în ţări precum Egipt, China şi Iran.

Cu toate acestea, traderii avertizează că ar putea avea loc o redirecţionare a cererii de export, dacă greva din sectorul transporturilor din Franţa continuă, ceea ce va forţa companiile să îşi redirecţioneze livrările spre alte ţări din UE.

Această schimbare pare deja să se fi instalat, în condiţiile în care la licitaţia organizată marţi, 14 ianuarie 2020, de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, Posco International a reuşit să ofere cel mai bun preţ la grâul rusesc faţă de materia primă provenită de la competitorii săi de la Marea Neagră, mai mici sau mai mari şi chiar şi de Franţa.

Concret, pentru o partidă de 60.000 de tone de grâu, Posco a solicitat un preţ de 235,30 dolari americani pe tona metrică, FOB (Free on board).

Sursă foto: Pixabay

 

Citește și: