Biro ATTILA
248 vizualizări 22 oct 2013

Parchetul General a început audierile în dosarul torţionarului Ion Ficior. Primii audiaţi sunt supravieţuitorii lagărului de la Periprava pe care l-a condus Ion Ficior. Astăzi a fost audiat Octavian Bjoza, deţinut politic condamnat la 8 ani de închisoare, care a stat la penitenciarul condus de Ficior timp de patru ani. Torţionarul urmează să fie audiat joi 24 octombrie la Parchetul General.

Pe numele lui Ficior, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus, pe 19 septembrie, o plângere penală în care este acuzat că prin acţiunile sale ar fi cauzat moartea a 103 deţinuţi.

Gândul în parteneriat cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a prezentat profilul complet al lui Ion Ficior, al doilea torţionar comunist identificat de autorităţi. Ficior, cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. Pe numele său IICCMER a depus o plângere penală pentru genocid.

Documentele oficiale trimise la Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au decedat 103 deţinuţi, o mare parte dintre ei murind de foame. Supravieţuitorii lui Ficior au declarat pentru gândul că la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum nici o instituţie a statului nu a verificat aceste informaţii. IICCMER a deschis un şantier arheologic pentru a confirma existenţa acestei gropi comune.

În perioada 1958-1963 când la conducerea lagărului Periprava a fost torţionarul Ficior, iniţial ca locţiitor şi ulterior comandant, la primăria din localitate au fost înregistrate 103 decese. Aceşti morţi au provenit toţi de la lagărul condus de Ficior. O statistică a IICCMER arată că în perioda decembrie `59 – iunie `60 au decedat 44 de deţinuţi. O umbră de îndoială asupra modului în care morţii de la penitenciar erau raportaţi în documentele oficiale rezultă şi din faptul că uneori ofiţerii raportau câte trei sau patru decese în aceeaşi zi.

Octavian Bjoza a confirmat pentru gândul că a fost audiat de procurorii care l-au chestionat despre activitatea şi faptele torţionarului Ficior. Într-un interviu pentru Gândul, Octavian Bjoza a povestit pe larg cum acţiona Ion Ficior.

Fostul deţinut spune că Ficior bătea deţinuţii în funcţie de ce expresie facială aveau. „Dacă te vedea trist, spunea: „Ce nu-ţi convine? Crucea şi Dumnezeii tăi. Dacă aveai faţa luminată, aşişderea. Te scotea în faţă şi te bătea cu pumnii, cu bocancii. L-am văzut cu ochii mei. Avea o figură de bestie. Vişinescu şi Ficior erau cunoscuţi pentru brutalitatea lor”, spune Bjoza.

Fostul deţinut confirmă că morţii de la Periprava erau îngropaţi noaptea, în lanuri de stuf, fără preot, fără coşciug. „Noaptea, după orele unu, ne-au luat să îngropăm un deţinut. Am mers prin întuneric fără vreo direcţie anume. La un moment dat, ne-au oprit şi am săpat o groapă. Am băgat cadavrul în groapă, fără coşciug şi fără cruce. Uneori mai puneau un ţăruş şi notau cu un creion chimic. Nu se puneau cruci”, povesteşte Bjoza. Cadavrele erau îngropate la o adancime mai mică de 50 de centimetri. „La 50 de centimetri era apă. Lăsam cadvrele învelite în stuf”, relatează fostul deţinut.

Cu propriii săi ochi a văzut cum a fost ucis un coleg deţinut. La finalul zilei, la subcolonia Bac, deţinuţii erau încolonaţi şi porneau în marş forţat spre dormitoarele improvizate pe un bac eşuat. Unul dintre deţinuţi a adormit. Când s-a trezit, coloana era la câţiva zeci de metri. A fugit spre coloană, dar un soldat a deschis focul. „El, săracu’, fugea să ne ajungă. Soldatul a deschis focul şi l-a ciuruit pe loc. Comandantul îi instruia că deţnuţii politici nu au altceva în cap decât să îi dezarmeze şi le spunea că, dacă se apropie prea mult, trebuie să tragă”.

Citește și: