Gabriel Pecheanu
274 vizualizări 22 ian 2018

"Este vorba despre continuitate. Nu cred că este vorba despre un ministru aici, ci despre capacitatea statului de a fi coerent. La întâlnirea de astăzi (luni - n.r.) am participat împreună cu colegi de la Ministerul Afacerilor Externe, care au capacitatea de a duce lucrurile înainte. Pentru noi semnalul a fost unul important, de a da garanţia cetăţenilor că, indiferent de aceste schimbări, suntem pregătiţi să gestionăm această preşedinţie. Şi suntem pregătiţi să o gestionăm", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, întrebat cum decurg negocierile în condiţiile în care nu se ştie dacă se va regăsi în componenţa viitorului Executiv de la Bucureşti.

El a precizat că la reuniunea Trio-ului de Preşedinţii ale Consiliului Uniunii Europene România - Finlanda - Croaţia, la care au participat reprezentanţii Finlandei şi Croaţiei, Kare Yrjo Halonen şi Andreja Metelko-Zgombic, a fost prezent pentru puţin timp şi premierul interimar, Mihai Fifor.

"Prezenţa premierului interimar la reuniunea noastră pentru a ne saluta şi a schimba câteva cuvinte a fost exemplul clar că înţelegem importanţa acestui moment şi importanţa acestui moment este înţeleasă de toată lumea, de toţi actorii şi de toate partidele. Înţelegem cu toţii miza şi vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că pregătirile nu vor fi afectate de aceste schimbări politice”, a adăugat Negrescu.

El a mai precizat că, în cursul zilei, vor urma întâlniri cu reprezentanţii Parlamentului, dar şi cu cei ai Administraţiei Prezidenţiale.

Reprezentanţii României, Finlandei şi Croaţiei s-au reunit, luni, la Palatul Victoria pentru a discuta despre priorităţile comune pentru o perioadă de 18 luni.

Statele membre care deţin Preşedinţia Consiliului UE lucrează în grupuri de câte trei, denumite "Trio-uri".

Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trio-ul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni.

 

 

Citește și: