Ioana Nicolescu
3074 vizualizări 27 iul 2016

Pe 30 iunie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)a recomandat Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta, lucrarea nu respectă standardele de etică.

„Comisia de lucru a recomandat Consiliului, a analizat că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi propune retragerea tilului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea nr 1 din 2011. Consiliul a luat în discuţie a luat această propunere, Consiliul a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenţi, au votat pentru, în favoarea propunerii comiei 34, şi a fost o abţinere", a declarat Viorel Barbu, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor.

La scurt timp după aflarea deciziei CNATDCU, Victor Ponta a reacţionat printr-un mesaj ironic pe Facebook, arătând că, odată cu această „mare victorie" tehnocraţii au rezolvat cea mai gravă problemă a României şi a ţinut să-i informeze, sarcastic, că se va apuca să scrie o altă lucrare de doctorat cu tema „Fabuloasa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul român".

„Ok - tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul ( ca Băsescu în 2012)! Înţeleg că acum ( după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget să ieşim din deficit/ de azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum/ de azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile / de azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la examenul da capacitate / şi de azi nu mai suntem 'marfa' pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

 

La 18 iunie 2012, ediţia online a revistei Nature a publicat ştirea că Victor Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte.

În timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, Consiliul Naţional de Etică s-a pronunţat, pe 19 iulie 2012, absolvindu-l de orice vină pe fostul premier, susţinând că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine. Raportul final al Consiliului Naţional de Etică (CNE) a fost întocmit după analizarea evaluării realizate de experţii desemnaţi special pentru acest caz. Printre aceştia s-a aflat şi Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Adrian Năstase, coordonatorul lucrării de doctorat al lui Ponta. 

"Teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta şi susţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă din punct de vedere al acestor cerinţe cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului şi al conducătorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat activităţile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene şi 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanţă cu normele şi practicile din domeniul ştiinţelor juridice la acea dată. Cercetarea, aşa cum rezultă din referatele comisiilor de susţinere, prezintă elemente de noutate şi cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menţionată la sfârşitul lucrării", se arata în raportul întocmit de trei experţi în ştiinţe juridice, desemnaţi special pentru acest caz.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea Consiliului Naţional de Etică (CNE), nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost susţinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti în data de 1.04.2003, în prezenţa unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna şi alţi specialişti de renume care au apreciat valoarea lucrării", se mai menţionează în evaluarea experţilor, care a stat la baza raportului final al CNE.

De precizat este faptul că, după venirea PSD la guvernare în contextul scandalului de plagiat al lui Ioan Mang, componenţa CNE a fost schimbată, în noua formulă, care s-a pronunţat şi pe plagiatul lui Ponta, regăsindu-se oameni apropiaţi noii puteri. 

CITEŞTE ŞI PLAGIATORII

Universitatea Bucureşti: Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini

O zi mai târziu, pe 20 iulie 2012, un alt verdict, cel al Comisiei de Etică (CE) al Universităţii din Bucureşti, a fost radical: Victor Ponta a plagiat. Comisia a constat că o treime din lucrare este copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta, a susţinut CE, au fost de multe ori "copierea de fragmente din alte lucrări şi în succesiunea în care ele curg în lucrările originale", ori «tehnica montajului», adică se preiau bucăţi disparate din lucrările surse pentru a confecţiona propriile pagini ale autorului, evident fără respectarea minimală a citării coecte.

"Toate indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic", se arăta în hotărârea CE.

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", a declarat şeful Comisiei de Etică, Marian Popescu.

Citește și: