279 vizualizări 31 ian 2011

Victor Rebengiuc, Radu Beligan şi Olga Tudorache vor primi câte o stea pe Walk of Fame, un spaţiu din Bucureşti dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", inaugurat luni cu steaua lui Florin Piersic, a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis. Potrivit lui Ivaşcu, algoritmul de selecţie a personalităţilor va fi bazat pe data de naştere a acestora.
Astfel, Victor Rebengiuc, care este născut în februarie este următorul pe listă, ca apoi în fiecare lună să fie onorată câte o personalitate din cinematografie sau teatru. După modelul celebrului bulevard Walk Of Fame din Los Angeles, proiectul din Piaţa Timpului din Capitală va deveni un punct de referinţă pentru cultura română prin găzduirea stelelor ce omagiază artişti români consacraţi, cred iniţiatorii.

Spaţiul valorilor

Walk of Fame a fost inaugurat luni în Capitală, prin dezvelirea primei stele, ce poartă numele actorului Florin Piersic, în prezenţa câtorva sute de persoane. Victor Rebengiuc, născut pe 10 februarie 1933, este actor de teatru şi film. Absolvent al UNATC "I. L. Caragiale" Bucureşti în 1956, el este membru al trupei Teatrului Bulandra din 1957, însă joacă şi în spectacolele altor teatre bucureştene, precum Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Mic, şi din ţară - Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Printre filmele în care a jucat se numără "Pădurea spânzuraţilor" (1964), de Liviu Ciulei, "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981), în regia lui Lucian Pintilie, şi "Faleze de nisip" (1983), în regia lui Dan Piţa.
Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor ale unor spectacole precum "Egoistul" de Jean Anouilh, "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale sau "Doctor fără voie" de J.B.P. Molière.
Născută la 11 octombrie 1929, Olga Tudorache are o carieră în teatru de peste 50 de ani. În toamna anului 1951, aceasta a fost angajată la Teatrul Tineretului din Bucureşti, unde şi-a desfăşurat activitatea neîntrerupt, până în anul 1966, când instituţia a fuzionat cu Teatrul Nottara. S-a angajat la Teatrul Mic, unde a lucrat până în 1978. Din 1976, a fost conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L.Caragiale", la catedra de actorie.
A avut şase promoţii de actori, până la pensionare (1997), iar retragerea efectivă din învăţământ a avut loc în anul 2000.

Citește și: