„Victoria diasporei din Londra”. Acesta este titlul unui film publicat luni pe YouTube de un grup de tineri români dornici să îşi aducă şi ei contribuţia la prezentarea mobilizării fără precedent a românilor din afara graniţelor.

Tinerii au stat 14 ore în faţa secţiei de votare ICR din Londra şi i-au filmat pe românii care se aşezaseră la coadă dis-de-dimineaţă pentru a vota viitorul preşedinte al ţării noastre. Motivul care i-a determinat să pună bazele acestui proiect a fost unul simplu - au vrut să arate adevărata faţă a diasporei, dincolo de statistici.

"Am intenţionat să arătăm celor de acasă adevărata faţă a diasporei, pentru a nu mai fi doar acea masă omogenă de oameni care pentru mulţi reprezintă doar o statistică. Am dorit să vă arăt faţa umană a celor ce încă fac eforturi mari nu doar pentru a păstra relaţiile cu cei de acasă, dar şi pentru a îi ajuta pe cei rămaşi în ţară atât cât se poate", a explicat pentru gândul regizorul Mihai Nanu, cel care a coordonat proiectul.

Reportajul final va avea o durată de 10 minute. Puteţi urmări trailerul acestuia mai jos.

Sursă: YouTube

Pentru a filma cozile de români care aşteptau să voteze în Londra, tinerii din echipa coordonată de Nanu s-au trezit la ora 4 dimineaţa pentru a prinde primul autobuz către Londra care i-a adus în faţa ICR la ora 7:30. Coada se întindea, la doar 30 de minute de la deschiderea secţiei de votare, pe aproximativ 300 de metri.

"Deşi datorită transportului în comun nu am putut ajunge primii în ziua de vot, ne-am asigurat că am plecat din Piaţa Belgrave ultimii odată ce oamenii, care mai fericiţi care mai necăjiţi, au plecat către casele lor", povesteşte regizorul.

"Aventura noastră s-a terminat însă la ora 10 PM şi mai degrabă semnala începutul post producţiei care, 13 ore mai târziu, a generat trailerul ce l-am publicat după alte 14 ore de filmat, alergat, convins şi colaborat cu cei prezenţi la vot", adaugă el.

La realizarea reportajului au participat Dani Nasui (înregistrarea şi mixarea sunetului, student anul III la Sound Engineering), Darius Gălbinaşu (imagine, student anul II la Television Broadcast), Dora-Olivia Vicol (PHD student la University of Oxford) şi Andrei Decu (suport tehnic, student PhD UCL).

Nu este pentru prima oară când regizorul român Mihai Nanu prezintă situaţia românilor din Marea Britanie. El a documentat luni de zile dezbaterea despre "invazia hoardelor de români" care urma să aibă loc, potrivit tabloidelor britanice, de la 1 ianuarie, odată cu ridicarea restricţiilor pentru muncitorii din ţara noastră.

Tot el a venit şi cu iniţiativa de a crea primul fond de carte românească în bibliotecile publice din Londra, unde fiecare comunitate mare de imigranţi avea propria literatură, însă românii nu găseau nici măcar un discţionar. Iniţiativa sa a fost un succes. În doar câteva zile a reuşit să strângă 200 de cărţi şi alte 700 aşteaptă să fie transportate din ţară către Londra.

 

Citește și: