Andreea OFIŢERU
6530 vizualizări 8 sep 2013

Protestele faţă de proiectul Roşia Montană au continuat duminică în Bucureşti, unde 10.000 de oameni au ieşit în stradă. Jandarmii prezenţi la faţa locului au spus că au fost  în jur de 10.000 de oameni la marşul pentru Roşia Montană, deşi Jandarmeria a refuzat să dea o cifră oficială a numărului de participanţi. Locul de întâlnire a fost tot Piaţa Universităţii, după care oamenii au pornit în marş prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piaţa Obor, Calea Moşilor, Piaţa Universităţii.

Proteste au fost şi în marile oraşe din ţară, la Cluj ieşind în stradă, potrivit Mediafax, peste 6.000 de persoane. Şi la Iaşi, peste 700 de protestatari au blocat traficul în oraş.

UPDATE 01:30 În jurul orei 01.30 traficul în centrul Capitalei a fost deblocat complet.

UPDATE 00:30 Circulaţia rutieră a fost redeschisă pe un fir între Bd. Regina Elisabeta şi Bd Carol şi între Bd. I.C. Bratianu şi Bd. N. Bălcescu.Mare parte dintre protestatari au plecat din centrul Capitalei.

UPDATE 00:00 Protestatarii s-au aşezat pe şosea şi au început să scrie pe asfalt „Salvaţi Roşia Montană”. Cei cu instrumente muzicale s-au aşezat în mijloc şi au început să cânte. Protestatarii au spus că stau până dimineaţă.

UPDATE 23:25 Participanţii la protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, al căror număr  era de  10.000, după estimările neoficiale ale jandarmilor prezenţi la faţa locului, au blocat circulaţia în centrul oraşului, la Universitate. Blocarea rondului de la Universitate a avut loc din cauză că în dreptul statuilor era un concert de hip-hop.

UPDATE 22:30. După aproximativ 10 kilometri de mers pe jos pe traseul Piaţa Victoriei- Bd Iancu de Hunedoara- Bd Stefan Cel Mare- Piaţa Obor - Calea Moşilor -Universitate protestatarii ajung spre universitate. Tramvaiele de pe Bd Şstefan cel Mare au circulat cu dificultate. Unul dintre şefii jandamilor care aveau grijă de protestatari au spus că din estimările lor au fost în jur de 10.000 de oameni pe traseul de 10 kilometri dintre Piaţa victoriei- Piaţa Obor -Calea Moşilor- Universitate.

 

UPDATE 21:46 Peste 700 de persoane care participă în Iaşi, la protestul faţă de proiectul de la Roşia Montană, au blocat traficul rutier în zona Copou, manifestanţii aşezându-se pe carosabil şi scandând "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Nu corporaţia face legislaţia".

Mediafax Foto// Diana Zaharia

UPDATE 21:30 Peste 6.000 de persoane au participat la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Manifestanţii au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului.

UPDATE 20:59 Protestarii din Bucureşti se îndreaptă în marş spre Piaţa Obor. După  ce au ajuns în Piaţa Victoriei, protestatarii s-au oprit câteva minute şi au spus că merg spre Bd. Iancu de Hunedoara. Numai că o parte dintre ei au mers în faţa Guvernului, iar ceilalţi i-au urmat. După un sfert de oră ei şi-au reluat traseul stabilit iniţial şi s-au îndreptat spre Piaţa Obor. La fiecare intersecţie se opreau şi strigau „haideţi cu noi!”

UPDATE 20:10 Manifestanţii au ajuns în marş în Piaţa Victoriei şi se îndreaptă spre Calea Dorobanţi.

UPDATE 19.15 Protestatarii au plecat în marş prin centrul Capitalei. Din  estimarile jandarmilor sunt peste 5.000 de oameni.

UPDATE 19.00 Protestele faţă de proiectul Roşia Montană continuă duminică în Bucureşti, manifestanţii blocând traficul pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, din centrul Capitalei. La manifestaţie participă aproape 2.000 de persoane care se pregătesc să pornească în marş către Piaţa Romană.

Proteste în toată ţara, duminică, faţă de proiectul Roşia Montană. Pe lângă Bucureşti, unde protestatarii se întâlnesc la Piaţa Universităţii, oamenii au mai ieşit în stradă la Cluj, Timişoara, Iaşi, Ploieşti, Bistriţa, Craiova, Turda, Suceava, Sfântu Gheorghe, Oradea. De asemenea, au anunţat că se mobilizează şi românii care trăiesc în mari capitale din Europa şi din lume.

La Bucureşti, marşul principal  va începe la ora 19.00, după cum arată programul postat pe Facebook.

Totodată, pe aceeaşi pagină de Facebook sunt enunţate şi obiectivele protestatarilor:
– să îi determine  pe parlamentari să îi vadă şi să voteze cu împotriva legii  privind exploatarea de la Roşia Montana.
– anularea contractului dintre Guvern şi RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri în Roşia Montană.
– includerea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco.

Duminică este a opta zi de protest faţă de proiectul Roşia Montană în Capitală. Sâmbătă seară, protestatarii au ocupat Calea Dorobanţilor şi dreptul Televiziunii Române, fiind nemulţumiţi că televiziunea publică nu prezintă protestele lor.

Săptămâna trecută protestatarii au blocat zilnic în Capitală Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. Regina Elisabeta, str. Academiei sau Calea Victoriei.

Protestele au început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineaţă, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanţi au mers în marş spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, proiect care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei şi care a fost totuşi trimis în Parlament.
 

Citește și: