Ruxandra Radulescu
88 vizualizări 15 ian 2020

Erupţia vulcanului Taal, Filipine a avut loc sâmbătă, când muntele a aruncat cenuşă 14 kilometri în aer, iar insula a început să fie evacuată, relatează CNN.

Majoritatea animalelor rămase în urmă nu au reuşit să se salveze şi au fost îngropate de vii în cenuşă şi nămol, iar cadavrele acestora sunt răspândite pe cuprinsul insulei sau plutesc în lacul din apropiere.

Activitatea vulcanului este încă în desfăşurare. Din momentul erupţiei iniţiale au avut loc 466 de cutremure, iar seismologii avertizează că sunt posibile şi alte erupţii. 

În ciuda avertismentelor din partea autorităţilor, mulţi locuitori s-au reîntors pe insulă pentru a-şi salva animalele care sunt complet acoperite în cenuşă. 

Lava a ţâşnit în mai multe zone ale vulcanului iar persoanele care încă nu au evacuat, sau se întorc în raza de 14 kilometrii riscă să se confrunte cu mişcări seismice, fisuri ale solului şi riscul unor explozii de cenuşă vulcanică.

Aproximativ jumătate de million de oameni trăiesc în zona de pericol expusă vulcanului, iar guvernul a comandat evacuarea completă. 

44.000 de oameni din regiunile din apropiere s-au refugiat în cele 217 centre special amenajate.

Cel mai mare pericol pentru cei care nu au reuşit să evacuze zona este inhalarea cenuşei toxice care conţine fragmente microscopice de sticlă care pot afecta grav plămânii. 

Un alt potenţial pericol cauzat de erupţia vulcanului este formarea valurilor tsunami.

Populaţia a fost devastată de erupţia vulcanului, zonele expuse confruntându-se cu un nivel foarte scăzut de trai.

Citește și: