3883 vizualizări 25 aug 2011

Tramvaiul românesc "Imperio", fabricat de Astra Vagoane Călători Arad în parteneriat cu Siemens, a fost prezentat în premieră publicului, joi, când a fost scos pe şinele din centrul municipiului Arad, localnicii şi oficiali din mai multe oraşe având ocazia să facă o scurtă călătorie cu acesta.

Tramvaiul "Imperio" a fost scos de pe linia de fabricaţie a Astra Vagoane Călători Arad pentru a circula pe şinele din centrul oraşului, având şi o oprire în faţa Primăriei, unde oficialii companiei au prezentat vehiculul autorităţilor şi populaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La prezentare au participat atât localnici, cât şi oficiali din mai multe oraşe din România şi Ungaria, în care tramvaiul ar putea circula în următorii ani.

"Imperio" a fost prezentat festiv în cadrul Zilelor Aradului, după care a circulat pe un scurt traseu, oprind pentru a prelua călători curioşi să vadă noul model de tramvai.

"Prezentăm astăzi (joi - n.r.) nu doar un tramvai nou, prezentăm o nouă ramură a industriei arădene, fabricaţia de mijloace de transport urban pe şine. Tramvaiul acesta este o noutate în România, este ultramordern şi îl întâlniţi în cele mai dezvoltate ţări din lume. În momente de boom economic, toate merg, în momente de criză, nevoia ne face să gândim produse noi, pieţe noi", a declarat acţionarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar.

Reprezentanţi ai companiei Siemens, care are un parteneriat cu fabrica arădeană pentru producerea noului tramvai, au declarat că "Imperio va crea un nou standard de calitate în industria românească".

"Tramvaiul este unul dintre cele mai ecologice mijloace de transport. Tehnologia noastră, în mâna profesioniştilor arădeni, a creat un produs competitiv, de care suntem cu toţii mândri şi care are toate şansele să circule în toate marile oraşe", a declarat Cristian Secoşan, director pentru România al Siemens.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus că administraţia locală doreşte să cumpere acest tramvai.

"Acest produs este deja o mândrie naţională, Aradul făcând de aici încolo un nou segment de industrie pentru naţiunea română. Sperăm să fim printre primii beneficiari ai acestei mari investiţii şi, evident, să aducem confort în trafic", a spus Falcă.

Potrivit reprezentanţilor companiei arădene, "Imperio" este cel mai nou model de tramvai produs pe piaţa mondială şi cel mai economic tramvai din lume.

Modelul are podeaua joasă şi are între 168 şi 240 de locuri, în funcţie de numărul de module din care este compus, respectiv trei sau patru.

Recent, Valer Blidar declara că tramvaiul va ajunge în circulaţie imediat ce autorităţi locale din România vor organiza licitaţii pentru achiziţie şi că va fi mai ieftin cu circa 30 la sută decât produsele similare, respectiv va costa aproximativ 1,7 milioane de euro.

Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro

Citește și: