Ioana Boja
23611 vizualizări 22 oct 2011

UPDATE 13.15 Trupurile lui Muammar Gaddafi şi al fiului său Mutassim sunt expuse într-o cameră frigorifică dintr-un mall din Misrata, pentru ca până la înmormântare cât mai mulţi cetăţeni să vadă că cei doi sunt morţi. Mii de libieni au stat vineri noaptea la coadă pentru a-l fotografia cu telefoanele mobile pe fostul dictator.

________________

Un combatant al noului regim libian a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Internet vineri, că l-a capturat pe Muammar Gaddafi după ce l-a văzut pe stradă, apoi l-a împuşcat mortal, complicând şi mai mult informaţiile privind circumstanţele morţii fostului lider libian, relatează AFP.

Imaginile prezintă bărbaţi, dintre care unii în uniforme militare, interogându-l şi felicitându-l într-un birou pe tânărul combatant dintr-o brigadă din Benghazi, care se prezintă drept Sanad Al-Sadek al-Oureibi, născut în 1989.

Ei arată spre camera de filmat un inel de aur şi o vestă pătată de sânge, care i-ar fi aparţinut lui Gaddafi şi pe care tânărul susţine că le-a luat înante de a-i lăsa pe combatanţii noului regim să-l ia pe Gaddafi, după capturarea sa la Sirt, în regiunea sa natală.

Potrivit acestora, numele celei de-a doua soţii a lui Gaddafi, Safia Farkech, şi data căsătoriei lor, 10 septembrie 1970, sunt gravate pe inel.

Tânărul povesteşte că a vrut să-l ucidă pe fostul lider când combatanţii de la Misrata, bastion anti-Gaddafi, au vrut să-l ia. "I-am tras două gloanţe, unul sub braţ şi celălalt în cap. Nu a murit imediat. A mai durat o jumătate de oră".

El a adăugat că i-a pierdut pe ceilalţi membri ai brigăzii sale şi a decis să se alăture combatanţilor din Misrata pentru a inspecta oraşul Sirt, cucerit joi de forţele noului regim.

"Ne-am întâlnit cu Gaddafi pe o stradă, în timp ce el mergea cu copii şi cu tinere. El purta pălărie. I-am recunoscut părul. Un combatant din Misrata mi-a spus: este Gaddafi, să-l prindem", a continuat acesta.

Luptătorul afirmă că l-a "neutralizat pe fostul lider, care avea un pistol de aur", cuprinzându-l cu braţele. "I-am dat o palmă, iar el mi-a spus: eşti ca fiul meu. I-am dat a doua palmă, iar el mi-a spus: sunt ca tatăl tău, apoi l-am luat de păr şi l-am pus la pământ", a declarat el.

Tânărul spune că a vrut să-l ducă la Benghazi. "Dar când combatanţii din Misrata au insistat să-l ducă la ei, am deschis focul asupra lui".

Muammar Gaddafi a fost capturat în viaţă la Sirt şi a fost ucis de gloanţe la scurt timp, în circumstanţe încă neclare. Potrivit mai multor versiuni, el a fost capturat în timp ce se ascundea într-un canal, după un raid al NATO împotriva convoiului său.

Citește și: