Diana Marcu
151153 vizualizări 31 oct 2011

După ce a fost scufundat de trei ori în cristelniţă, cu capul în jos, un bebeluş de două luni şi jumătate a început să tremure cu convulsii preţ de câteva secunde. Ceea ce pentru mama copilului a fost un episod traumatizant, diagnosticat ulterior de un pediatru drept "şoc apneic", pentru preotul care a oficiat botezul a fost un fapt obişnuit. Scena însă a fost înregistrată de un cameraman care "a sistat filmarea în momentul în care a văzut copilul ieşit vânăt din cazan", ne-a declarat mama, Andreea R.

"Nu s-a întâmplat nimic deosebit", explică pentru gândul Tudor Gheorghe, parohul bisericii din Bucureşti, unde a avut loc incidentul. "Mai mult a intrat în panică naşa", mai spune acesta, povestind că la botez a ajuns şi o salvare, chemată de martorii la eveniment, pentru a consulta bebeluşul.

"Cum a venit, aşa a plecat. Copilul era bine", susţine părintele Gheorghe amintindu-şi că în acel moment în biserică se mai afla un medic pediatru, naş la un alt botez. "A văzut şi el copilul şi le-a spus tuturor să stea liniştiţi". "Nu s-a întâmplat niciodată vreun accident", dă asigurări parohul amintind de cei 28 de ani de preoţie pe care îi are.

"Nu are cum să se întâmple ceva neplăcut", mai spune acesta rememorând o replică pe care tatăl copilului i-ar fi dat-o la finalul ceremonialului religios. "Mi-a spus că a mai avut un astfel de episod şi acasă".

ASCULTĂ cum explică preotul paroh Tudor Gheorghe incidentul de la botez

Mama lui Filip, bebeluşul creştinat la mijlocul lui octombrie la biserica Precupeţii Vechi din Capitală, afirmă că episoadele sunt diferite. "Soţul meu a crezut că Filip s-a înecat cu apă, ca atunci când acasă a înghiţit apă la băiţă şi a tuşit", povesteşte Andreea R. "La botez însă, copilul a ieşit din apă vânăt şi cu ochii bulbucaţi. N-a mai respirat", susţine mama. "Se auzea doar preotul care ne cerea să avem încredere în Dumnezeu, că Filip o să-şi revină, dar clipele alea au fost cumplite", mai spune aceasta. Femeia îşi aminteşte cu groază clipele trăite. "Mi s-au părut minute. Filip era alb, fără reacţie", povesteşte Andreea.

Prematurii primesc recomandare specială de botez

"Acestea sunt simptomele şocului apneic", declară pentru gândul Alina Boboc, medic pediatru. Doctorul, care a diagnosticat copilul în urma relatării mamei, vorbeşte despre absenţa respiraţiei şi spune că aceasta poate duce la stop cardiorespirator şi ulterior la moarte în cazul unui nou-născut. "Există copii care pot face stop respirator în contact cu apa", afirmă Alina Boboc, explicând că nou-născuţii nu au deprinderea de a-şi ţine respiraţia: "Scufundaţi până peste cap, ei aspiră apa, care pătrunde în căile respiratorii şi ulterior în plămâni".

"Botezul nu înseamnă barbarism", afirmă dr. Boboc, care susţine că părinţii ar trebui să ceară preoţilor, la oficierea botezului, să nu le scufunde copilul în cristelniţă în totalitate. "Nu cu capul la fund, ci doar până la gât", recomandă pediatrul, "pentru a evita orice risc". "De altfel, copiii născuţi prematur primesc chiar o recomandare medicală parafată în legătură cu modul în care ar trebui botezaţi", mai spune dr. Boboc. Medicul, colaborator al Spitalului Judeţean Ilfov, secţia Neonatologie, aminteşte cazurile copiilor care au murit după botez, la Sibiu şi în Republica Moldova.

Reprezentanţii Patriarhiei susţin că nu au auzit în România de cazuri în care nou-născuţii să fi avut de suferit de pe urma botezului. "În acele cazuri a fost vorba de probleme medicale pe care copiii le aveau şi au fost confirmate de rezultatele autopsiei", spune părintele Constantin Stoica. "În 1996 un copil din zona Giuleşti a murit la o săptămână după ce a fost botezat, dar era bolnav de pneumonie, iar raportul histopatologic a confirmat diagnosticul", conchide preotul Stoica.

Un copil a murit înecat peste Prut

Un nou-născut însă a murit înecat la botez, în iulie 2010. Tragedia s-a petrecut peste Prut, în comuna Mihăileni, când copilul soţilor Găidău a fost scufundat de trei ori în cristelniţă. Bebeluşul şi-a pierdut cunoştinţa, iar câteva minute mai târziu un doctor chemat de urgenţă a constat decesul. Deşi preotul a susţinut că este nevinovat, la autopsie s-a stabilit contrariul. Copilul a murit prin asfixie mecanică prin înec, iar preotul e judecat pentru omor prin imprudenţă.

"Soţul meu a ieşit din biserică. N-a mai rezistat să-l vadă pe cel mic băgat în apă"

Printr-o tragedie au trecut soţii Bianca şi Marius Vintilă din satul Şaşag, Sibiu. Ei şi-au pierdut fiul, pe Marius Claudiu, la doar câteva ore după botez, pe 19 octombrie 2009. Băiatul avea doar 6 săptămâni. "Preotul Schiau nici nu şi-a cerut scuze", povesteşte cu tristeţe Bianca Vintilă. "E în continuare cu noi în sat, trece prin faţa porţii şi nu a venit odată să ne întrebe ce simţim. Ba dimpotrivă, a încercat să ne facă şi rău după tot necazul", susţine tânăra. Ea spune că fiul ei nu a fost bolnav, aşa cum ar fi explicat preotul ulterior sătenilor din Haşag. "Am bilet la ieşirea din spital unde zice clar că copilul era clinic sănătos", declară mama pentru gândul.

Bianca Vintilă nu-şi explică rezultatul de la autopsie, care a venit după patru luni, potrivit căruia băiatul ei a avut o problemă la inimă. "Dar când a venit SMURD-ul şi am mers la Şura, o oră s-au chinuit să-l resusciteze. Iar când am ajuns cu el la Spitalul de Pediatrie din Sibiu ne-au zis că avea apă la plămâni, că plămânii lui sunt mici", aminteşte femeia plângând. "A murit la două dimineaţa", rememorează aceasta.

La un an de la pierderea lui Marius, soţii Vintilă au mai avut un copil, un băiat, Ricardo, pe care l-au botezat la Sibiu, şi nu în Haşag la preotul Ioan Schiau. "Eu n-am putut să merg. A mers doar soţul care a ieşit din biserică când l-a băgat în cristelniţă pe Ricardo. N-a mai rezistat", încheie femeia.

 

Citește și: