Maria MANOLIU
4466 vizualizări 14 nov 2011

Lucrările de reamenajare a Pieţei Universităţii vor fi gata până în luna iulie 2012. Afirmaţia îi aparţine arhitectului şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, şi a fost făcută cu ocazia prezentării proiectelor câştigătoare la concursul de soluţii "Amenajarea spaţiului suprateran Parcaj Universitate".

Potrivit caracterizării făcute de arhitectul şef al Capitalei, "soluţia aleasă este simplă dar spectaculoasă. În zonele semipietonale se va pune probabil piatră cubică iar esplanada construită din piatră nobilă va pune în valoare cele patru statui. În zona dinspre strada Academiei va fi vegetaţie abundentă înaltă care va avea şi rol de izolaţie fonică a pieţei. Cam pe 20-30 la sută din întreaga suprafaţă va fi spaţiu verde. Va fi şi un mic spaţiu destinat maşinilor riveranilor".

Pe întreaga suprafaţă a zonei care urmează să fie reamenajată se vor monta mai multe lampadare. Acestea, pe lângă iluminat, vor avea şi rol de barieră în calea şoferilor care intenţionează să-şi parcheze maşinile pe spaţiul public destinat pietonilor. Valoarea investiţiei în reamenajarea Pieţei Universităţii se ridică la 500.000 de euro şi "este una estimativă, fiind posibil să mai crească în funcţie de materialele folosite", după cum a precizat arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Oprescu : Urmează reamenajarea pieţelor Unirii, Victoriei şi Charles de Gaulle

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că "se vor organiza concursuri de soluţii şi pentru reamenajarea pieţelor Unirii, Victoriei şi Charles de Gaulle. Prima care va intra în reamenajare este Piaţa Unirii". În privinţa reamenajării Pieţei Universităţii, Oprescu a precizat că imediat ce va fi turnată placa peste parcajul subteran vor putea începe lucrările la suprafaţă.

"Acestea vor fi executate tot de firma care construieşte parcarea subterană. Începerea lucrărilor va depinde şi de vreme dar nu vor dura mai mult de două, trei luni". Concursul organizat de Primăria Capitalei a fost câştigat de echipa formată din arhitectele Ambra Fabi, Simona Dârvariu şi Carole Lenoble. Arhitecta Simona Dârvariu a spus că au ales "o soluţie simplă şi elegantă care să pună în valoare spiritual architectural al Pieţei Universităţii".

Municipalitatea a premiat şi proiectele necâştigătoare

Trei proiecte au primit menţiuni iar echipele care le-a conceput au fost premiate cu câte 15.000 de lei.

Premiul trei a fost câştigat de SC 4 B Consultanţa Arhitectură SRL, echipa fiind premiată cu 35.000 de lei, iar premiul doi a fost acordat echipei Drăgan Arhitecture care a primit un premiu de 45.000 de lei. Pentru locul întâi premiul a fost de 60.000 de lei iar autoarele au primit şi dreptul de a negocia cu Primăria Capitalei soluţia finală.

"Proiectul clasat pe locul al doilea a fost respins din cauză că presupunea mutarea statuii lui Mihai Viteazu. Era un proiect greu de realizat mai ales că prevedea şi închiderea circulaţiei pe Bulevardul Elisabeta. Proiectul clasat pe locul 3 nu avea nimic spectaculos", a explicat arhitectul şef al Capitalei.

Juriul a fost format din arhitecţi din Austria, Elveţia, Portugalia şi România. Pe masa juriului s-au aflat 52 de proiecte, 4 au fost descalificate iar 13 respinse.

Preşedintele filialei din Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Mircea Ochinciuc, i-a cerut primarului Sorin Oprescu să organizeze concursurile pentru reamenajarea zonelor înainte de a începe şantierele. "Prezenţa parcării a afectat în bună măsură soluţia. Am dori ca altă dată să fie demarate întâi concursurile şi pe urmă să se deschidă şantierele", a spus Ochinciuc.

Citește și: