Laura HOLBAN
1597 vizualizări 19 ian 2012

Mihai Jitianu, student în Bucureşti, a ales o modalitate mai puţin obişnuită de protest. Deloc vocal, tânărul originar din Slatina, s-a alăturat protestatarilor din Piaţa Universităţii înarmat cu o serie de afişe şi cu un tricou pe scrie Sunt aici.

Nemulţumirile lui sunt scrise pe colile de hârtie pe care băiatul le schimbă permanent, astfel încât oricine le poate vedea. Motivele lui? "Viitorul nostru", "Nedreptatea ultimilor ani", "Pentru tinerii care decid să plece din ţară", "Pentru că nu putem găsi un job decent la noi în ţară", "Pentru fondurile europene la care nu mai avem acces" şi în final, "Pentru că timpul nu mai are răbdare".

Mihai Jitianu, 23 de ani, s-a mutat la Bucureşti pentru cea de-a doua facultate, după ce a finalizat la Craiova studiile la Facultatea de Litere. Când a văzut la televizor ce se întâmplă în Piaţa Universităţii s-a decis să se alăture mulţimii.

"Am văzut oamenii adunaţi în piaţă şi am ştiut că trebuie să merg şi eu la proteste. Aşadar, sâmbătă, m-am prezentat pentru prima dată la protestele din Piaţa Universităţii", povesteşte pentru gândul acesta.

Spune că a ales această modalitate de a protesta, pe muteşte, pentru că o consideră "sinceră". Povesteşte că e sătul de cei care scandează puternic "însă fără pic de credibilitate".

Tânărul susţine că a fost prezent pe reţelele de socializare, că a organizat întâlniri şi şi-a chemat prietenii şi cunoscuţii să i se alăture la proteste. "Am fost însă dezamăgit de cei tineri, care promiteau multe acasă însă nu au venit aici, în piaţă. Posturile primeau multe like-uri şi comentarii, însă puţini au fost cei care s-au şi prezentat aici", a povestit băiatul pentru gândul.

Întrebat ce schimbare vede în ultimele zile, studentul aminteşte reîntoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. "Băsescu a vrut să îşi readucă poporul de partea lui cu această mişcare, însă a pierdut deja încrederea mulţimii dacă în urmă cu o săptămână îl denigra pe omul pe care l-a rechemat să facă parte din Guvern", afirmă.

Jitianu mai spune că nu are "mare încredere" în mulţimea adunată la aceste proteste, pentru că "este posibil ca atât cei mai în vârstă, cât şi cei puşi pe bătaie, să fie aduşi la manifest cu diferite stimulente".

În final, cel mai mult îl deranjează "lipsa de reacţie a tuturor". Crede că cei care protestează sunt o parte mică a poporului român. "La un meci de fotbal, adunăm 20 - 30.000 de oameni cu uşurinţă, însă la un asftel de manifest, abia ies 2.000 de oameni. Găseşti mai mulţi indivizi în mall. Cine ştie, poate punem iar un brad de Crăciun gigantic şi poate ne adunăm mai mulţi", conchide Jitianu.

Citește și: