10686 vizualizări 4 oct 2014

Preotul paroh al bisericii din localitatea suceveană Liteni, Ionel Vrajitoru, cunoscut în toată ţara pentru practicarea bibliomanţiei, considerată ocultă de către Biserica Ortodoxă Română, a avut o confruntare cu un bărbat pe care l-a turnat la Securitate în perioada în care a dat note informative, scrie Monitorul se Suceava.

În 1980, Vrăjitoru a semnat numeroase note informative despre Mihai Stăuceanu, un bărbat de 57 de ani din Liteni. Preotul l-a turnat în legătură cu tentativele de a fugi în străinătate. Stăuceanu a fost prins de Miliţie la vârsta de 18 ani şi a fost închis un an la închisoarea din Gherla. A reuşit să fugă în 1980 şi s-a stabilit în Canada.

 

„Oficial, în dosarul meu, sunt şase note semnate de Ionel Vrăjitoru, sub numele de cod «Frunză Ion», însă probabil că mai sunt şi altele care nu au fost încă deconspirate, în dosarul tatălui şi mamei mele. Nu pot să spun că a scris informaţii deosebite despre mine, care să-mi facă rău în mod direct, însă nici nu avea ce scrie mai mult decât că am plecat, sunt mulţumit de viaţa din Canada şi că sunt un om liber. Până la urmă ce am făcut? Am plecat din ţară şi apoi am venit în vizită la părinţi”, a spus Mihai Stăuceanu, pentru Monitorul de Suceava.

Preotul Ionel Vrăjitoru a scos afară cu ameninţări echipa de ziarişti locali care l-a însoţit pe Stăuceanu în curtea bisericii şi şi-a înjurat victima cu expresia "Du-te-n mă-ta!".

Ulterior, echipa de filmare şi Mihai Stăuceanu au fost întâmpinaţi de un grup de localnici în faţa bisericii, printre care se afla şi fiul lui Ionel Vrăjitoru, la rândul lui preot. Aceştia au devenit ostili cu echipa de jurnalişti şi victima preotului Ionel Vrăjitoru.

Din curtea bisericii a ieşit în grabă şi preotul Vrăjitorul, care i-a spus cameramanului  „Vrei să-ţi dau una acuma?” , apoi l-a lovit cu o cruce de lemn.

Reacţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor: Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii

Preotul Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei, a precizat că în urma vizionării imaginilor de la faţa locului se va face o analiză conform regulamentelor interne. Cei doi preoţi, tată şi fiu, urmează să fie chemaţi la Arhiepiscopie, pentru a explica de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie.

„Ca oameni ai Bisericii, regretăm astfel de incidente, care nu creează o imagine bună a Bisericii. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a declarat preotul Vasile Baltag.

Citește și: