Andreea OFIŢERU
1463 vizualizări 9 dec 2013

Peste  50 de activişti Greenpeace care protestau luni dimineaţă în curtea Palatului Parlamentului faţă de noua lege a minelor au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la poliţie. Protestatarii au intrat în curtea Parlamentului  pe care au declarat-o simbolic ”zonă de exploatare minieră” şi au început să sape susţinând că ar căuta aur. Ei au afişat bannere cu mesajele „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.

La scurt timp după ce au început săpăturile, activiştii au fost luaţi de jandarmi şi duşi la secţiile de poliţie.

„Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze şi să exploateze resursele de subsol ale ţării. Suntem aici pentru a le atrage atenţia membrilor parlamentului asupra consecinţelor pe care le pot avea deciziile şi voturile lor,” a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România. Aceasta a justificat acţiunea de astăzi prin faptul că,  înultimele luni, Guvernul a elaborat  legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roşia Montană Gold Corporation.

Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania

”Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes naţional», sau «proiect de interes public deosebit» şi e suficient. Nu se mai ţine cont de distrugerea comunităţilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Ori asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituţii, la fel ca în exemplul pe care îl puteţi vizualiza în mod direct, acum”, a mai spus Alexandru Riza.

Parlamentarii dezbat în prezent două propuneri legislative cu privire exploatările miniere. Unul dintre proiecte este  pentru Roşia Montană Gold Corporation, proiect respins în plenul Senatului şi care urmează să intre dezbatere în Camera Deputaţilor. Cel de-al doilea proiect este pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul pentru Roşia Montană şi care se află în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului.

.Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania

.Sursa Foto: Cont de Facebook Greenpeace Romania

Citește și: