12793 vizualizări 21 dec 2013

Aproape 3,000 de persoane au participat la un miting în Bucureşti, organizat pe reţelele de socializare pentru comemorarea victimelor de la Revoluţia din 1989. Oamenii au ieşit pe carosabil şi au blocat circulaţia în Piaţa Universităţii, iar apoi au plecat în marş spre Piaţa Victoria. Ulterior ei au mers în marş spre Piaţa Revoluţiei şi au ajuns în final la Universitate. În timpul mitingului, manifestanţii şi-au strigat atât nemulţumirea faţă de Guvern cât şi faţă de modificările din noul Cod Penal.

Desfăşurarea evenimentelor pe ore

Manifestanţiii s-au adunat, în jurul orei 17.00 cu bannere şi steaguri tricolore, atât în zona fântânii de la Universitate, cât şi pe trotuarul de la Teatrul Naţional. În mijlocul lor a venit, cu un steag, şi liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, care a fost însă apostrofat de câţiva manifestanţi şi obligat să iasă din mulţime.

UPDATE 21:46 Marşul a ajuns în Piaţa Universităţii. Mai sunt în jur de 600 de protestari care strigă ”Jos, Ponta!” şi cântă Imnul Golanilor. Rondul de la Universitate este blocat.

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

 

UPDATE 21:30 Manifestanţii au blocat circulaţia pe Calea Victoriei în drum spre Universitate. Se strigă ”Revelion, fără Ponta şi Chevron”.

UPDATE 21:15 Îmbrânceli între protestatari şi jandarmi. Manifestanţii au aruncat cu pietre şi sticle, o dubă a jandarmilor a fost retrasă.

UPDATE 21:00 Un manifestant s-a urcat, fluturând un steag pe o dubă a jandarmilor. Este dat jos.

UPDATE 20:50 Protestatarii au ajuns în Piaţa Revoluţiei.

UPDATE 20:30 Manifestanţii se pregătesc să plece spre Piaţa Revoluţiei. Scandează ”Ponta, nu uita, te aşteaptă Rahova!” şi ”Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai
bun!”

UPDATE 20:25 Protestatarii strigă ”Demisia” şi ”Jos Guvernul trădător”. Se aruncă cu petarde.

UPDATE 19:51 Coloana de manifestanţi a ajuns la Guvern, unde jandarmii sunt deja mobilizaţi. Se strigă ”Păcat, păcat de sângele vărsat!”

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 19:30 Protestatarii au trecut de Piaţa Romană şi merg mai departe către Guvern. Numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 3.000.

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 19:07 Manifestanţii s-au oprit în faţa Sălii Dalles, unde au murit tineri la Revoluţie. Ei au strigat ”Nimeni judecat pentru sângele vărsat”.

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

UPDATE 19:00 Manifestanţii pleacă în marş spre Piaţa Victoriei

Începând cu ora 17.30, ei s-au adunat, cu bannere şi steaguri tricolore, atât în zona fântânii de la Universitate, cât şi pe trotuarul de la Teatrul Naţional. În mijlocul lor a venit, cu un steag, şi liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, care a fost însă apostrofat de câţiva manifestanţi şi obligat să iasă din mulţime. 

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

În jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocând circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu. În zonă se află şi poliţişti de la Rutieră.
Pe unul dintre bannerele manifestanţilor este scris mesajul "Adevărata Românie se află în stradă, nu la microfon".

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

Protestatarii s-au mobilizat prin intermediul reţelelor de socializare, pe internet circulând şi un manifest denumit "Declaraţia de la Bucureşti. 21 decembrie 2013", în care se cere, printre altele, demisia Guvernului şi a şefului statului, "abrogarea" noilor modificări aduse Codului penal şi interzicerea mineritului pe bază de cianuri şi a fracturării hidraulice. Printr-un alt anunţ, oamenii au fost chemaţi să aprindă o lumânare în memoria eroilor căzuţi în Revoluţie şi să refacă, simbolic, baricada de la Intercontinental din 21 decembrie 1989.

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat în Capitală şi duminica trecută, pentru menţinerea ordinii fiind mobilizaţi 600 de jandarmi. Manifestaţia, neautorizată, a fost marcată de incidente după ce o parte a protestatarilor au blocat bulevardul Regina Elisabeta şi Calea Victoriei, iar apoi au încercat să forţeze cordonul de jandarmi din faţa sediului Guvernului. Cinci protestatari au fost ridicaţi şi amendaţi cu câte 500 de lei.

Sursa foto: Facebook/Rezistenţa Urbană

Şeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a spus, o zi mai târziu, că la protest au fost mai mulţi membri ai unor galerii de fotbal, niciunul dintre aceştia nefiind sancţionat până la acel moment. Potrivit lui Olaru, aceştia urmau să fie identificaţi după vizionarea imaginilor, în condiţiile în care au aprins torţe în timpul manifestaţiei şi chiar au aruncat cu acestea spre forţele de ordine.

Olaru a mai spus că a fost pentru prima dată în cele 18 săptămâni în care au fost organizate mitinguri neautorizate în Piaţa Universităţii când grupurile de suporteri sunt acceptate de către protestatari.

Citește și: