Mihaela Stoica
8713 vizualizări 21 feb 2013

Proiectarea la Muzeul Ţăranului Român din Capitală a unui film premiat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la patru premii Oscar în 2011 a fost oprită miercuri seara de către un grup de naţionalişti care au făcut remarci homofobe şi au intonat imnul naţional şi cântece bisericeşti. Organizatorii dau vina pe poliţie, jandarmerie şi pe directorul adjunct al Muzeului. Cei acuzaţi se disculpă, afirmând că nu au fost înregistrate “acte de violenţă”.

De mai bine de două săptămâni în Capitală sunt organizate mai multe evenimente sub titlul Luna Istoriei LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender), organizate de Fundaţia Accept România cu sprijinul financiar al Ambasadelor SUA şi Olandei la Bucureşti, dar şi al Erste Foundation. Luna Istoriei LGTB are loc în fiecare februarie în România şi alte opt ţări din Europa şi se vrea un eveniment pentru promovarea toleranţei şi respectării drepturilor minorităţilor sexuale prin manifestări culturale.

Miercuri seara, în cadrul evenimentului, urma să fie proiectat filmul “The Kids Are All Right” ("Copiii sunt bine-mersi" n.r.) la sala Noul Cinematograf al Regizorului Român. Filmul, povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, şi copiii acestora, a rulat şi în cinematografele din România în anul 2011 fără incidente şi a fost difuzat chiar şi de postul public de televiziune.

În sala de cinema se aflau mai puţin de 20 de persoane care doreau să urmărească filmul, dar şi un grup de circa 50 de persoane naţionalist-ordodoxe, o parte dintre ei membri ai Alianţei Familiilor din România, “dotate” cu icoane, cruci, şi drapele. Înainte de începerea filmului, programată pentru ora 18.30, cei din urmă au început să huiduie şi să scandeze o serie de remarci homofobe, precum „Ruşine”, „Moarte homosexualilor”, „Satana”, „Plecaţi în Olanda”, „Ruşine, zdrenţelor”, potrivit înregistrărilor video apărute ulterior, dar şi afirmaţiilor unor participanţi şi organizatori.

Ulterior, au cântat imnul naţional şi mai multe melodii bisericeşti. Astfel, proiecţia filmului a fost întreruptă înainte să înceapă.

„Ce m-a surprins a fost că în grupul ăla de extremişti aşa-zişi religioşi erau şi două fete în jur de vreo 20 de ani, dar şi o doamnă angajată a Muzeului care spunea că acolo nu a călcat niciodată vreun homsexual. Aveau cu ei o serie de însemne naziste, precum crucea celtică, cu care au şi acoperit retroproiectorul. Iar în momentul în care pe scenă s-a urcat o doamnă de la Ambasada SUA, au început să intoneze imnul naţional”, a declarat pentru gândul Ana Maria Enache, de profesie economist, care a venit să vadă filmul împreună cu o prietenă. Ana Maria, care afirmă că nu este membră a grupului LGBT, dar este o susţinătoare a libertăţii de expresie, este şi unul dintre cei care a filmat scenele de aseară de la MŢR. Vedeţi filmuleţul mai jos.

În momentul incidentelor, în clădire se afla şi Mihai Gheorghiu, director general adjunct al MŢR, cel care s-a opus în Comitetul Director difuzării acestui film pe care Ambasada SUA l-a oferit cu titlu gratuit. De altfel, Mihai Gheorghiu apare şi în nişte poze cu câţiva dintre cei care au protestat, stând la o masă în incinta MŢR. Totodată, el este acuzat că a fost prezent în sală în momentul evenimentelor şi nu a făcut nimic.

Contactat de gândul, Mihai Gheorghiu a declarat că nu vrea să dea nici-o declaraţie publică şi că va face o conferinţă de presă cât de curând. „Nu ştiu de ce a fost oprit filmul, nu am fost în sală. Fotografiile alea în care apar eu sunt din incinta Muzeului Ţăranului Român. În sală am fost să intru să văd ce se întâmplă abia după ce filmul a fost oprit şi nu am făcut decât să întreţin dialogul cu forţele de ordine”, precizat pentru gândul Mihai Gheorghiu, fost deputat şi secretar de stat în MAE.

Directorul adjunct al MŢR (camaşă alba cu dungi) stând la masa cu 3 dintre manifestanţi. În poza apare şi ultraortodoxul Iulian Capsali (barbă şi ochelari) - Sursa foto: Facebook / Miliţia Spirituală.

“Este un film absolut decent, cu multe premii”

Prezent la un eveniment la Ambasada Cehiei, directorul Muzeului, Virgil Niţulescu, a fost cel care a sunat la 112 pentru a solicita intervenţia forţelor de ordine după ce a fost contactat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul.

“Pentru difuzarea filmului nu trebuia să ne dăm noi acordul. Acordul a fost între Asociaţia Macondo şi Asociaţia Accept. Noi am primit o scrisoare de la Ambasada SUA pe care am discutat-o în Comitetul Director. Asociaţia Macondo are un contract cu noi prin care ei difuzează filme. Eu nu am avut niciun fel de probleme cu ei, am colaborat întotdeauna bine”, a declarat  Virgil Niţulescu pentru gândul.

Referitor la filmul “The Kids Are All Right”, directorul afirmă că l-a văzut chiar la televiziunea publică. “Este un film absolut decent, un film cu multe premii. Nu reproşez nimic în ceea ce priveşte filmul, nici Asociaţiei Accept şi Asociaţiei Macondo. Singurul meu reproş este la adresa celor 50 de derbedei care au împiedicat difuzarea filmului. Este pentru prima dată când un grup de huligani împiedică un proiect cultural în muzeu. S-a dovedit că nu avem cum face faţă unui asemenea atac”, a adăugat el.

Virgil Niţulescu s-a declarat dezamăgit de faptul că forţele de ordine pe care el le-a chemat nu au făcut nimic în acest sens. “Îmi pare foarte rău că nu au făcut nimic”.

Referitor la acuzaţiile aduse directorului adjunct, superiorul său recunoaşte că a auzit de ele. “Tot ce vă pot spune este că era în muzeu la ora respectivă, deşi, mă rog, nu înţeleg de ce mai era. Nu ştiu însă care a fost rolul lui în acest scandal”, a precizat el.

Directorul MŢR afirmă că unul dintre motivele pentru care în sală au fost prezenţi 50 de manifestanţi prin faptul că intrarea a fost liberă. “Distribuirea filmului a fost asigurată de către Ambasada SUA la Bucureşti. Condiţia era, şi asta a apărut şi în scrisoarea pe care ne-au trimis-o, să fie cu titlu gratuit”.

Reprezentanţii Accept, împreună cu ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, cer demisia din funcţie a lui Mihai Gheorghiu, pe care îl consideră “parte a problemei”.

“Acordul pentru difuzarea filmului a fost obţinut şi cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucureşti. Este un film banal, care a fost difuzat în cinematografele româneşti fără niciun fel de incident. În sală erau în jur de 20 de participanţi care voiau să vadă filmul, dar şi un număr cel puţin dublu de manifestanţi din zona extremei drepte. Şi vreau să explic de ce i-am catalogat aşa: dumnealor confundă libertatea de exprimare la care au dreptul cu incitarea la discriminare şi la ură pe criteriul orientării sexuale. Folosind într-un spaţiu public şi cultural, aşa cum este un cinematograf, expresii de genul şi solicitând ‘Moarte homosexualilor’, ‘Plecaţi de aici’, ‘Ruşine’, ‘Nu sunteţi români’, toate acestea sunt incitări la ură pe criteriul orientării sexuale. Evenimentul a fost filmat chiar de unii dintre ei şi au postat imagini pe net”, a declarat pentru gândul Florin Buhuceanu, reprezentantul organizaţiei Accept.

Potrivit acestuia, astfel de expresii şi scandări, dar şi salutul de tip nazist pe care l-ar fi făcut unii dintre participanţi, nu ar trebui să fie “prezente într-o instituţie de cultură din România”. “Faptul că domnul Gheorghiu, prezent la faţa locului, a asistat pasiv la evenimente este cel puţin ciudat. Unde mai pui că a fost văzut şi chiar filmat conversând cu manifestanţii. A fost pozat apoi stand la masă cu ei. De aceea cerem demisia lui”, a adăugat el.

“Jandarmii şi poliţiştii stăteau pe holuri şi nu făceau nimic pentru că şefii lor nu le-a spus ce să facă”

Dincolo de solicitarea făcută de directorul MŢR la 112, reprezentantul Asociaţiei Accept afirmă că au sesizat şi ei poliţia şi Jandarmeria înainte de organizarea evenimentului după ce au văzut că mai multe persoane se organizau pe Facebook pentru a  boicota proiecţia filmului în 20 februarie. “Tot ce au făcut dânşii, poliţiştii şi jandarmeria, nu au făcut decât să legitimize o parte dintre cei prezenţi, nu se ştie din care parte, protestatari sau participanţi. Păi doar asta face poliţia când apar instigări la ură? Când soliciţi moarte cuiva este o manifestare neviolentă? Când tulburi liniştea publică este ceva neviolent. Nu este este primul incident de acest timp, şi anul trecut la difuzarea unui documentar au făcut ravagii într-un cinematograf din buricul Bucureştiului”, a mai spus el.

Reprezentanţii Asociaţiei Accept împreună cu Active Watch au cerut astăzi Ministerelor Culturii şi de Interne să ia măsuri ca urmare a incidentelor de aseară.

“Jandarmii şi poliţiştii stăteau pe holuri şi nu făceau nimic pentru că şefii lor nu le-a spus ce să facă”, a declarat Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch.

Din punctul său de vedere, incidentul de miercuri seară de la MŢR "a fost un test de funcţionare a statului, în care statul nu reuşeşte să îşi facă datoria". În acest context, Mircea Toma a afirmat, "cu titlu de opinie", că "statul român este un partener neonazist al acestor grupări". "Nu a făcut dovada că ar proteja democraţia, valorile democratice, drepturile fundamentale ale omului", a comentat el.

Reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei afirmă însă că şi-au făcut datoria şi că nu aveau de ce să aplice măsuri contravenţionale sau penale.

“Noi nu am luat nicio măsură. Pe noi ne-a solicitat prin 112 în cazul în care va fi nevoie. Noi nu am luat nicio măsură pentru că nu a fost necesar. Cei de la poliţie au intrat în clădirea MŢR, au discutat cu ei, noi nu am făcut nimic”, a declarat către gândul purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, locotenentul Georgian Enache.

“Au fost colegi mei la faţa locului. Din punct de vedere poliţienesc nu s-a luat nicio măsură, nici penal, nici contravenţional, pentru că nu s-a încălcat nicio măsură juridică”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae.

Potrivit acestuia, poliţiştii de la secţia 2 s-au mobilizat în zonă din proprie iniţivă pentru că ştiau de eveniment şi că exista riscul să apară conflicte.

“Nimeni, din niciuna dintre părţi nu a făcut nicio sesizare sau plângere. Mai mult decât atât, poate nişte măsuri suplimentare acolo de siguranţă şi securitate, printr-o firmă privată, ar fi fost foarte indicate şi sigur nu ar fi ajuns la încetarea proiectului. Este normal ca toată lumea să intre la liber, dar în situaţii dintr-astea ar trebui luate măsuri suplimentare”, a adăugat el.

Reprezentanţii Asociaţiei Accept au anunţat că mâine vor depune plângere în cazul evenimentelor de miercuri seara de la MŢR, precizând că vor fi în jur de 4-5 declaraţii în acest sens.

Totodată, într-un comunicat public, Asociaţia Accept şi ActiveWatch cer:

1. Ministerului Administraţei ş Internelor şi Procurorului General al României: investigarea manifestării extremiste din incinta MŢR ce a avut loc în data de 20 februarie şi a modalităţii de intervenţie a organelor de ordine în cazul manifestarilor publice de tip “hate crimes” (infracţiuni motivate de ură);
2. Ministerului Culturii: demiterea în regim de urgenţă a directorului adjunct al MŢR, domnul Mihai Gheorghiu, pentru neîndeplinirea obligaţiilor administrative care-i revin;
3. Jandarmeriei Române: investigarea non-răspunsului jandarmilor prezenţi la faţa locului, sancţionarea lor disciplinară, precum şi identificarea persoanelor care au tulburat ordinea şi liniştea publică şi sancţionarea corespunzătoare a acestora.

CNCD condamnă public manifestarile homofobe

Astăzi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a "condamnat public manifestarile homofobe" care au avut loc miercuri, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul evenimentului Luna LGBT.

"Boicotarea şi împiedicarea organizării unui astfel de eveniment constituie o încălcare a dreptului fundamental la libertatea de conştiinţă, libertatea de exprimare, dreptul la informaţie şi libertatea întrunirilor prevăzute în Constituţia României şi în tratatele internaţionale privind protecţia drepturilor fundamentale ale omului la care România este parte", se arată într-un comunicat al instituţiei.

CNCD mai atrage atenţia că astfel de manifestări, pe lângă faptul că încalcă, în mod flagrant, drepturile fundamentale ale omului, aduc şi un prejudiciu de imagine României pe plan intern şi internaţional.

Dincolo de Facebook, mobilizarea împotriva filmului “The Kids Are All Right” a fost făcută şi printr-un mesaj scris pe două panouri publicitare din Capitală. "Vino la Muzeul Ţăranului Român azi la ora 18.00! Ţi-ai vedea băieţelul...homosexual? Ţi-ai închipui fetiţa...lesbiană? Pe Olari şi la MŢR se fac nişte chestii", scria pe un panou, amplasat lângă Colegiul Naţional "George Coşbuc".

Primăria Sectorului 2, unde au fost amplasate afişele prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MŢR, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit Mediafax. Reprezentanţii primăriei mai precizează că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

"Prin proiecţia unui astfel de film se  încălca statutul Muzeului Naţional al Ţăranului Român"

Într-un comunicat remis gândul, protestatarii de la MŢR îşi justifică gestul prin faptul că proiecţia filmului încalcă statutul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, adăugând că "cele aproximativ 50 de persoane venite la acest protest s-au comportat într-o manieră absolut civilizată, fără a 'da buzna' în incintă, aşa cum pretind unii din promotorii homosexualităţii în ţara noastră". Vezi aici comunicatul!

NCRR, un proiect cultural al MŢR care îşi propune să prezinte filme de ficţiune şi documentare

Într-un răspuns remis gândul, Daniela Băcanu, directorul Noului Cinematograf al Regizorului Român (NCRR), de la Muzeul Ţăranului Român, afirmă că regretă incidentul de miercuri seara. "Evenimente de aseară ne-au luat prin surprindere, având în vedere că, în experienţa noastră de peste 5 ani, publicul nostru nu a reacţionat niciodată astfel", spune directorul NCRR.

Potrivit acesteia, NCRR este un proiect cultural al MŢR, care îşi propune să prezinte filme de ficţiune şi documentare, să promoveze tinerii regizori români şi să deruleze proiecte de educaţie cinematografică. "NCRR este un proiect iniţiat în 2007 şi de atunci are un program regulat de proiecţii şi găzduieşte, singur sauiu în parteneriat cu alte organizaţii, evenimente punctuale, festivaluri şi programe educaţionale", se mai arată în răspunsul remis gândul.

Citește și: