Mihai SCHIAU
56063 vizualizări 7 sep 2011

UPDATE 12.45 Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Marcel Pavel vor fi amendaţi, miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru intonarea imnului naţional cu alt text, înaintea meciului România - Franţa, jucat, marţi seară, pe Naţional Arena, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. Cum ţi se pare acestă decizie? Comentează AICI

CTP: Să ne întoarcem la "Trei culori"

Întrucât mi-am exprimat opinia că echipa naţională de fotbal poate fi declarată în faliment şi desfiinţată ca orice întreprindere neperformantă, nu ştiu ce aş mai putea adăuga. Poate doar faptul că 0-0 cu Franţa este încă un nonsens: meciul acesta trebuia fie pierdut cu 0-3, fie câştigat cu 4-3.

Florin Negruţiu: Brazdă, varză, buză umflată: un Scorilo nul. COMENTARIU LIVE

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la brazdele care săreau din ghetele lui Nicoliţă sau Ribery, am un sentiment de melancolie. Îmi amintesc de dunele de la meciul România-Danemarca de pe Lia Manoliu.

UPDATE 12.24 Marcel Pavel: A fost alegerea mea să modific imnul la meciul cu Franţa

Contactat de MEDIAFAX, cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă - "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!" - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!", acestea constituind un refren.

Varianta oficială prescurtată a imnului naţional al României conţine versul cu "Traian"

Reacţii DURE ale presei franceze după meciul România-Franţa: "Am jucat pe un grotesc câmp de cartofi presărat cu muşuroaie de cârtiţă"

Brazdă, varză, buză umflată: un Scorilo nul. COMENTARIU LIVE

Din gazonul de pe Naţional Arena AU SĂRIT BRAZDE DE PĂMÂNT! Cine-şi asumă responsabilitatea? MESAJELE TALE ŞI PE FACEBOOK GÂNDUL

Ce-au spus selecţionerul francez, Gică Hagi şi George Copos despre gazonul de pe Naţional Arena

ÉGALITÉ, FRATERNITÉ: Cum au fraternizat românii cu francezii după meci în Centrul Vechi

"Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat", a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.

"N-a deranjat pe nimeni, decât presa (...). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă", a mai spus cântăreţul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa naţională pe noul stadion. "Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică", a mai adăugat el.


UPDATE 12.19 Un oficial al FRF a declarat, pentru gândul, că instituţia nu are cum să impună sau să schimbe imnul României. "Nu avem noi cum să impunem ce imn să se cânte. Imnul este unul singur şi este prevăzut prin lege cum trebuie să sune", a spus sursa, precizând că, în scurt timp, va veni şi o reacţie oficială a preşedintelui FRF, Mircea Sandu.


Marcel Pavel, care a interpretat "Deşteaptă-te, române" înaintea partidei România-Franţa, este acuzat că a schimbat versurile imnului nostru naţional. Astfel, în loc să cânte integral toate cele patru versuri din cea de-a două strofă, le-a repetat pe primele două.

Artistul spune că Federaţia Română de Fotbal (FRF) i-a impus această versiune: "Imnul nu putea fi redat integral, strofele au fost stabilie de Federaţie, am primit foaia cu versurile de la Federaţie".

Iată versiunea originală a strofei a doua:
"Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian!".

Iată varianta cântată de Marcel Pavel:
"Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman,
Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâini mai curge un sânge de roman".

Astfel, Marcel Pavel a evitat tocmai un vers în care apare numele Traian. "Se interpreta politic dacă spuneam asta", a explicat Pavel, cu referire clară la preşedintele Traian Băsescu. "Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian", a precizat cântăreţul.

Ulterior, Marcel Pavel a făcut dovada că ştie varianta originală a imnului naţional, pe care l-a interpretat corect la RTV.

"Am ales să repet primele două versuri pentru a-i îndemna la luptă pe jucătorii echipei naţionale a României, este un îndemn la luptă", a încercat Pavel o altă explicaţie.

După care a mai găsit încă un motiv pentru care a schimbat imnul: "Spectatorii nu prea ştiu alte versuri, iar eu voiam ca publicul să cânte cu mine".

Iată varianta "Deşteaptă-te, române", cântată corect de Andra în deschiderea meciului Bute-Mendy, din 9 iulie 2011.

Sorin Oprescu a vrut ca Marcel Pavel să cânte imnul

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că et cel care l-a rugat pe Marcel Pavel să interpreteze imnul naţional al României, înaintea meciului de aseară.

"Greşeala" din versuri o pune pe seama emoţiilor: "Avea emoţii, că e om, nu e robot", a declarat Oprescu.

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ŞI PE FACEBOOK GÂNDUL

Citește și: