Departamentul Externe
926 vizualizări 4 feb 2019

Viorica Dăncilă a spus că problema corupţiei este prezentă şi în Europa de Vest şi a arătat că nu a existat o indignare a liderilor UE atunci când au existat ciocniri între forţele de ordine franceze şi „vestele galbene“.

"României nu i se permite să facă ceea ce altor ţări li se permite. Am văzut ce s-a întâmplat cu Vestele Galbene în Franţa. Nimeni nu a avut nicio reacţie. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European şi să spună «vrem o rezoluţie împotriva Franţei»", afirmă Dăncilă în interviu.

Dăncilă a cerut să fie evitate comparaţiile cu Ungaria şi Polonia, ţări vizate de proceduri de infringement din partea UE din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor fundamentale. Aceste comparaţii au fost făcute de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, care a averizat-o pe Viorica Dăncilă în octombrie 2018 "să nu urmeze exemplele rele" reprezentate de Ungaria şi Polonia.

"Dacă înţelege că trebuie să conducă această campanie în detrimentul României şi acuzând un stat precum România, nu cred că este un mod constructiv de lucru", a precizat premierul.

Dăncilă acuză Uniunea Europeană de STANDARDE DUBLE

De asemenea, Dăncilă consideră nedrept faptul că doar România şi Bulgaria sunt vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Acest mecanism, se spune, ar ajuta România şi Bulgaria. Vorbeşte despre corupţie. Dar am văzut acte mari de corupţie în Olanda, în Franţa, Germania. Nimeni nu a cerut introducerea unui astfel de mecanism acolo”, a spus premierul.

UE a criticat România dur, în ultimul raport din noiembrie, acuzând Bucureştiul că a regresat în lupta anticorupţie. Comisia Europeană a cerut României să modifice legile privind reforma justiţiei şi a codului penal.

Întrebată fiind dacă va respecta recomandările Comisiei, Dăncilă a precizat că unele dintre ele încalcă Constituţia, însă guvernul este deschis către altele.

Viorica Dăncilă s-a descris ca fiind „pro-europeană convinsă” şi a afirmat că va discuta cu liderii europeni în următoarele zile pentru a-i asigura pe aceştia de starea democraţiei şi a statului de drept în România. Premierul se va întâlni cu preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, joi.

„Pentru a rezolva anumite probleme, nu cred că trebuie să pui pe cineva la colţ sau să îl arăţi cu degetul – ceilalţi trebuie să vină să te susţină pentru a rezolva aceste probleme”, a spus Dăncilă.

Foto: Hepta

Citește și: